Du behöver
- 500 g potatis av mjölig sort
- salt
- smör
Rårörda lingon:
250 g lingon frysta
1.5 dl rörsocker
Servera med:
fläsk stekt
smörstekta äppelklyftor
Gör så här
1
Skala och riv potatisen grovt, helst i matberedare Blanda med lite salt. Låt inte smeten stå, då mörknar potatisen.
2
Klicka ut potatisen, knappt 1 dl potatis per råraka. Bred ut smeten så att rårakorna blir tunna och frasiga i kanterna. Stek dem ljusbruna på båda sidor på svag värme i en stekpanna med smör. Använd gärna flera stekpannor för att få rårakorna färdiga någorlunda samtidigt. Servera helst rårakorna nystekta, men de går också att varmhålla en liten stund i ugnen på 100º.
3
Rårörda lingon: Tina lingonen. Rör lingon och socker tills bären är mosiga och sockret lösts upp. Servera med stekt fläsk och smörstekta äppelklyftor.