Rårakor med fläsk och rårörda lingon

En riktigt kär husmansklassiker. För att förgylla denna redan fantastiskt goda rätt ytterligare brukar jag servera smörsteka äppelklyftor till.

Du behöver

  • 500 g potatis av mjölig sort
  • salt
  • smör

Rårörda lingon:

250 g lingon frysta
1.5 dl rörsocker

Servera med:

fläsk stekt
smörstekta äppelklyftor

Gör så här

1
Skala och riv potatisen grovt, helst i matberedare Blanda med lite salt. Låt inte smeten stå, då mörknar potatisen.

2
Klicka ut potatisen, knappt 1 dl potatis per råraka. Bred ut smeten så att rårakorna blir tunna och frasiga i kanterna. Stek dem ljusbruna på båda sidor på svag värme i en stekpanna med smör. Använd gärna flera stekpannor för att få rårakorna färdiga någorlunda samtidigt. Servera helst rårakorna nystekta, men de går också att varmhålla en liten stund i ugnen på 100º.

3
Rårörda lingon: Tina lingonen. Rör lingon och socker tills bären är mosiga och sockret lösts upp. Servera med stekt fläsk och smörstekta äppelklyftor.

Scroll to Top