• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Hallon- och fläderblomstårta med chokladdekoration

    Tredje pris i vår jubileumstårttävling går till Karin Örnvald i Karlstad. Karins tårta är en riktig höjdare med luftiga sockerkaksbottnar och fyllning av hallongelé och marängsmörkräm som smaksatts med flädersaft. Garnering består av smält choklad, jordgubbar och crunch.

    Hallon- och fläderblomstårta med chokladdekoration

    Hallon- och fläderblomstårta

    Tårtbotten:
    2 ½ dl mjölk
    55 g smör
    1 vaniljstång
    4 ägg
    4 ¾ dl strösocker
    4 ¾ dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1⁄4 tsk salt

    Hallongelé:
    1 ½ tsk gelatinpulver
    1 ½ msk vatten
    200 g frysta hallon
    2 dl vatten
    3 msk strösocker
    2 tsk vaniljsocker

    Flädersirap:
    5 dl konc flädersaft
    2 dl strösocker
    saft av 1 citron

    Marängsmörkräm:
    6 äggvitor
    3 ½ dl strösocker
    475 g smör, rumsvarmt

    Garnera med:
    150–200 g mörk choklad
    200 g jordgubbar
    bronze crunch (sockerpynt), Odense

    Ugn: 165°

    Gör så här:
    1. Tårtbotten: Värm mjölk, smör och delad vaniljstång tills smöret smält. Vispa äggen med elvisp i 4 minuter. Tillsätt socker och vispa i 5 minuter till.

    2. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner i smeten tillsammans med smörblandningen.

    3. Häll smeten i två smorda formar med löstagbar kant, 20 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen
    i ca 30 minuter. Låt svalna i 10 minuter innan de tas ur formarna.

    4. Hallongelé: Låt gelatinpulvret svälla i vattnet i 5 minuter. Koka hallon, vatten, socker och vaniljsocker ett par minuter. Passera hallonen. Rör ner gelatinpulvret i hallonsåsen och rör om tills det smält. Låt svalna. Låt stelna i kylen.

    5. Flädersirap: Koka ihop flädersaft och socker till en sirap i 10–15 minuter. Var försiktig så att det inte blir knäck. Smaka av med citronsaft. Låt svalna.

    6. Marängsmörkräm: Värm under omrörning äggvita och socker i en skål över vattenbad tills sockerkristallerna lösts upp, 65°. Ta av skålen från värmen och vispa marängen sval med elvisp.

    7. Vispa i smöret i bitar. Vispa i flädersirapen. Den får inte vara varmare än rumstemperatur.

    8. Montering: Dela varje tårtbotten så att det blir 6 bottnar. Lägg ihop tårtan – först botten, sedan hallongelé, botten, smörkräm, botten, hallongelé, botten, smörkräm, botten, hallongelé och sist botten.

    9. Täck tårtan med ett lager smörkräm. Låt svalna i kylen. Bred på ett lager smörkräm till. Upprepa en gång till.

    10. Garnering: Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna – om den är för varm smälter smörkrämen. Ös chokladen på tårtan och låt den rinna ner lite på kanten. Garnera med jordgubbar och crunch.

    Tårttips!

    • Gör 1 ½ sats av tårtbotten så att du får tre bottnar.
    • Hindra hallongelén från att sippra ut genom att göra en ring av smörkräm i ytterkanten på tårtbottnen.
    • För mer flädersmak, droppa lite saft över varje tårtbotten före montering.

    Tredjepristagaren Karin Örnvald, Karlstad, vinner bakformen Crown Bundt från Nordic Ware, värde 609 kr, kaveln Städter i bagerimodell, värde 559 kr, och bakbordet Kitchen Craft, värde 399 kr. Allt från Bagaren & Kocken.
    Foto: Privat

  • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!