• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • HJ:s jubileumstårta: Chokladtårta deluxe

    Ella Pearson är vinnaren av vår jubileumstårttävling! Hennes festliga tårta har saftiga chokladbottnar med fyllning av vaniljkräm och hallongrädde. Tårtan är toppad med randiga maränger, hallon och hyvlad vit choklad. Runt om en dekoration av mörk choklad.

    HJ:s jubileumstårta: Chokladtårta deluxe

    Chokladtårta deluxe med hallon, vanilj och maräng

    Maränger:
    3 äggvitor
    1 krm pressad citronsaft
    1 dl strösocker
    1 ½ dl florsocker
    röd geléfärg

    Tårtbotten:
    3 1⁄3 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    1 ½ tsk bikarbonat
    1 dl kakao
    3 dl strösocker
    2 tsk vaniljsocker
    2 ägg
    1 ½ dl starkt kaffe, hett
    1 ½ dl gräddfil eller
    yoghurt
    40 ml neutral olja

    Vaniljkräm:
    1 ½ vaniljstång eller
    1 ½ krm vaniljpulver
    2 ½ dl mjölk, 3 %
    ¾ dl strösocker
    3 äggulor
    ½ dl majsstärkelse
    50 g smör, rumsvarmt
    1 dl vispgrädde

    Chokladfrosting:
    320 g mörk choklad
    3 dl vispgrädde
    Hallongrädde:
    200 g färska hallon
    2 dl vispgrädde
    2 tsk vaniljsocker
    Dekoration:
    200 g mörk choklad
    125 g färska hallon
    40 g hyvlad vit choklad

    Montering:
    1 ½ dl vatten
    2 tsk arraksarom
    2 tsk strösocker

    Ugn: 100°, 175°

    Gör så här:
    1. Maränger: Vispa äggvitor och citronsaft i en skål till ett fast skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning och vispa till en blank maräng. Sikta i florsocker och vänd ner i marängen.

    2. Ta en spritspåse med valfri tyll och måla 5–7 ränder från botten och ut med geléfärg. Häll i marängen i spritspåsen.

    3. Spritsa mellanstora maränger på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 1½ timme. Stäng av ugnen och låt stå kvar i en timme.

    4. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. Smörj två formar med löstagbar botten, 18–20 cm i diameter. Kläm fast ett bakplåtspapper i formen.

    5. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, kakao, socker och vaniljsocker i en skål.

    6. Vispa ihop ägg, kaffe, gräddfil och olja i en skål. Häll ner i mjölblandningen och vispa till en slät smet. Fördela smeten i formarna och grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter. Låt svalna.

    7. Vaniljkräm: Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, stång och frön.

    8. Rör ihop socker, äggulor och majsstärkelse i en skål. Ta upp vaniljstången och häll den varma mjölken i skålen under omrörning. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm under omrörning tills det tjocknar.

    9. Tillsätt smöret i bitar och rör om tills det smält. Häll krämen i en skål och lägg plastfolie direkt på krämen. Låt kallna. Vispa grädden och blanda med krämen.

    10. Chokladfrosting: Hacka chokladen och lägg i en skål. Värm grädden, häll den över chokladen och låt stå ett par minuter. Rör sedan om tills chokladen smält. Ställ i kylen i 3 timmar eller över natten.

    11. Hallongrädde: Mosa hallonen med en gaffel. Sila bort det mesta av vätskan. Vispa grädde och vaniljsocker. Blanda med hallonen.

    12. Dekoration: Hacka chokladen. Smält 2/3 över vattenbad. Ta av skålen från värmen, rör ner resten av chokladen och rör om tills den smält.

    13. Häll en klick choklad på bakplåtspapper. Ta en brödpensel eller baksidan på en sked och dra ut chokladen. Se till att den är tillräckligt lång för tårtans höjd. Upprepa och låt stelna.

    14. Montering: Dela varje tårtbotten i två. Blanda vatten, arraksarom och socker. Pensla det på alla bottnarna.

    15. Lägg en botten på serveringsfatet. Bred på hälften av vaniljkrämen och lägg på en botten. Bred på hälften av hallonfyllningen och lägg på nästa botten. Bred på resten av vaniljkrämen och hallonfyllningen och lägg på sista bottnen.

    16. Vispa frostingen fluffig med elvisp. Bred den runt om och ovanpå men spara lite. Ställ tårtan i kylen i 30 minuter.

    17. Lägg en liten klick frosting på baksidan av dekorationerna och fäst dem runt tårtan. Lägg marängerna på tårtan och hallonen i mellanrummen. Strö över vit choklad.

    Tips!
    Gör gärna maränger, dekorationen i choklad, tårtbotten och chokladfrosting dagen före. Geléfärg finns på tub i butikens bakhylla.

  • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!