Bli pigg och mätt med vegetarisk mat!

Funderar du på att skära ner på köttet och äta mer vegetariskt? Tveka inte! Här är fem anledningar att börja laga vegomat!

1. För hälsans skull

Bli pigg och mätt med vegetarisk mat!

Vegetarisk kost har flera hälsofördelar, bland annat minskar risken för diabetes typ 2, bröst- och tjocktarmscancer, sjukdomar i gallblåsan samt hjärt- och kärlsjukdomar. ­Vegetarianer verkar också leva längre – och ha lättare för att hålla vikten.

 

2. För smakens skull

Bli pigg och mätt med vegetarisk mat!

Linsfyllda auberginer med halloumi

Det är lätt hänt att man fastnar för vissa favoriträtter som man sedan lagar om och om igen. Att börja äta mer vegetariskt kan vara ett sätt att vidga sina vyer och testa nya, spännande recept. Kanske hittar du helt nya rätter som till och med visar sig vara godare än dina vanliga “säkra kort” i köket.

 

3. För miljöns skull

Bli pigg och mätt med vegetarisk mat!

Att minska på köttätandet är ett viktigt och enkelt sätt för dig att sänka din klimatpåverkan. Rotfrukter, grönsaker och baljväxter är klimatsmarta livsmedel. Välj närproducerade grönsaker som är i säsong i Sverige, för att minska transportutsläppen.

 

4. För djurens skull

Bli pigg och mätt med vegetarisk mat!

Uppfödningen av djur sker ofta i fabriksliknande anläggningar, där djuren lever korta och onaturliga liv. Låt grönsakerna ha huvudrollen i matlagningen istället. Ät kött mer ­sällan och när du väl äter det – välj bra kött såsom naturbeteskött och KRAV-märkt kött.

 

5. För plånbokens skull

Bli pigg och mätt med vegetarisk mat!

Vegetarisk mat är billig om du lagar den från grunden med råvaror såsom potatis, ­rotfrukter, baljväxter, grönsaker, örter, ägg och mjölkprodukter.

Källa: Livsmedelsverket, Livskick

 


Tre klassiska myter om vegomat

 

Man blir inte mätt 

Svar: Det beror helt på vad som ligger på tallriken. En skål havregrynsgröt och ett kokt ägg brukar ge betydligt bättre mättnad än ett par skinkmackor.

Man får inte i sig protein

Svar: Quinoa, sojabönor, bovete, quorn, kikärtor, bönor och linser innehåller mycket protein. Även ägg och mjölk är utmärkta proteinkällor.

Det är besvärligt att laga

Svar: Det är inte svårare att laga en ­vegetarisk pastasås än att göra vanlig köttfärssås. Hitta en bra vegetarisk ­kokbok med enkla vardagsrecept!

Vegetariska biffar med spännande smaker
Vegetariskt hela veckan!
Våga välja vegetariskt!
Scroll to Top