Potatispaj med matjessill och picklad rödlök

Potatispajen äts kall eller ljummen. Den picklade rödlöken ger det lilla extra. Gräddfilssås är gott till.

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

1 st finhackad rödlök
0.5 st strimlad purjolök
2 msk smör
2 msk finhackad dill
200 g avrunnen matjessill
12 st färskpotatisar kokta, kalla och skivade

Stanning

4 st ägg
3 dl vispgrädde
1 dl crème fraîche
2 dl riven lagrad ost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Picklad rödlök

2 msk vatten
1 tsk strösocker
0.5 dl ättiksprit 12 %
2 st rödlökar tunt skivade

Garnering

gräslök

Ugn: 225°

Gör så här

1

Blanda mjöl och smör till en deg. Tillsätt vatten och forma till en boll. Låt vila i kylen 30 minuter.

2

Tryck ut degen i en smord form, 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel och förgrädda strax under ugnens mitt i 10 minuter. Låt svalna.

3

Fyllning: Fräs löken i smör utan att den tar färg. Vänd ner dill och rör om.

4

Dela sillen i 1 cm breda, sneda bitar. Fördela lök och sill i skalet. Spara några sillbitar till garnering. Lägg potatis runt formens kant.

5

Stanning: Vispa ihop samtliga ingredienser. Häll stanningen över fyllningen.

6

Grädda strax under ugnens mitt i 35–40 minuter.

7

Picklad rödlök: Blanda vatten, socker och ättika i en skål. Rör tills sockret lösts upp. Vänd ner löken i lagen och låt dra i 30 minuter.

8

Garnering: Garnera med picklad rödlök, sill och gräslök.

Scroll to Top