• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Baka kronans kaka

    Kronans kaka är både saftig och glutenfri och får sin speciella karaktär tack vare mandel och riven potatis i smeten. Servera den till kaffet ihop med en ljuvlig citronsås.

    Baka kronans kaka

    Kronans kaka

    10 bitar:

    3 ägg
    2 dl strösocker
    100 g smör, rumsvarmt
    225 g kokt potatis, riven
    125 g mandelmjöl
    3 bittermandlar, rivna
    florsocker

    Citronsås:
    2 äggulor
    2 msk strösocker
    3 dl mjölk
    1 msk potatismjöl
    skal av ½ citron
    saften av 1 citron
    1 ½ dl vispgrädde

    Ugn: 175°

    Gör så här:
    1. Vispa ägg och socker pösigt. Lägg i smöret i bitar, potatis, mandelmjöl och bittermandel och blanda om till en smet.

    2. Häll smeten i en smord form, 24 cm i diameter, och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.

    3. Citronsås: Blanda äggulor, socker, mjölk och potatismjöl i en kastrull. Sjud såsen under vispning tills den tjocknar. Låt svalna.

    4. Tillsätt citronskal och citronsaft. Vispa grädden och vänd ner den i såsen.

    5. Sikta florsocker över kakan och servera den ljummen med citronsåsen.

  • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!