Gudomliga karlsbadersemlor med nötfyllning
Baka ljuvliga karlsbadersemlor med härlig fyllning av hasselnötter och choklad. Karlsbaderdegen är extra lyxig och har en tydlig smak av smör.

Karlsbadersemlor med nötfyllning
16 stycken:
50 g jäst för söta degar
200 g smör
2 ½ dl mjölk
1 tsk kardemummakärnor
1 dl strösocker
2 äggulor
1 tsk bakpulver
¾ tsk salt
9 ½–10 dl vetemjöl special
Pensling:
1 ägg
Fyllning:
200 g rostade hasselnötter
2 dl florsocker
en nypa salt
2 äggvitor
2 msk vispgrädde
50 g hackad mörk choklad
6 dl vispgrädde
Ugn: 225°
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°.
2. Häll lite av degvätskan över jästen och rör så att den löser sig. Tillsätt resten av vätskan.
3. Stöt kardemummakärnorna i en mortel.
4. Rör ner kardemumma, socker, äggulor, bakpulver, salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en kladdfri deg. Låt jäsa under bakduk i 30–40 minuter.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela i 16 jämnstora bitar och forma till släta
bullar. Låt jäsa under bakduk på plåt med bakplåtspapper i 30–40 minuter.
6. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt svalna under bakduk på galler.
7. Fyllning: Lägg nötterna i en torr ugnsfast form. Rosta i 250° i 8–10 minuter. Häll nötterna i en ren handduk och gnugga så att skalet lossnar. Mixa hasselnötterna i en matberedare med kniven monterad. Tillsätt florsocker, salt och äggvitor och mixa lite till. Blanda i vispgrädden.
8. Häll nötmassan i en djup tallrik och tillsätt den hackade chokladen.
9. Skär av locken på bullarna och gröp ur en del av inkråmet.
10. Fyll bullarna med nöt- och chokladmassan. Vispa grädden ganska hårt och spritsa den ovanpå. Lägg på locken. Sikta över florsocker.