2 stycken
Du behöver
- 50 g jäst
- 50 g smör
- 3 dl mjölk
- 1 dl lättkesella
- 1 dl socker
- 1 st ägg
- 1 tsk malen kardemumma
- 0.5 tsk salt
- 0.5 tsk hjorthornssalt
- 10 dl vetemjöl
Pensling
ägg
Fyllning
200 g sötmandel
100 g hasselnötter
2 dl florsocker
1 dl mjölk
4 dl vispgrädde
Topping
florsocker
Ugn: 200º
Gör så här
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37° och rör ut jästen i lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, kesella, socker, ägg, kardemumma, salt, hjorthornssalt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Ta upp degen och dela den i två delar. Rulla ut varje del till tre längder, 50 cm långa. Fläta samman och lägg på plåt med bakplåtspapper.Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 20 minuter. Låt svalna.
Rosta mandel och nötter i ugnen i 7 minuter (de får inte bli brända). Mixa dem med florsocker. Tillsätt mjölken och mixa till en krämig massa.
Skär försiktigt av ett lock på längderna. Gröp ur lite inkråm och mixa med fyllningen.
Bred ut fyllningen i längderna. Vispa grädden och spritsa på längderna. Lägg på locken och sikta över florsocker.