• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Gudomliga karlsbadersemlor med nötfyllning

    Baka ljuvliga karlsbadersemlor med härlig fyllning av hasselnötter och choklad. Karlsbaderdegen är extra lyxig och har en tydlig smak av smör.

    Gudomliga karlsbadersemlor med nötfyllning

    Karlsbadersemlor med nötfyllning

    16 stycken:

    50 g jäst för söta degar
    200 g smör
    2 ½ dl mjölk
    1 tsk kardemummakärnor
    1 dl strösocker
    2 äggulor
    1 tsk bakpulver
    ¾ tsk salt
    9 ½–10 dl vetemjöl special

    Pensling:
    1 ägg

    Fyllning:
    200 g rostade hasselnötter
    2 dl florsocker
    en nypa salt
    2 äggvitor
    2 msk vispgrädde
    50 g hackad mörk choklad
    6 dl vispgrädde

    Ugn: 225°

    Gör så här:
    1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°.

    2. Häll lite av degvätskan över jästen och rör så att den löser sig. Tillsätt resten av vätskan.

    3. Stöt kardemummakärnorna i en mortel.

    4. Rör ner kardemumma, socker, äggulor, bakpulver, salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en kladdfri deg. Låt jäsa under bakduk i 30–40 minuter.

    5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela i 16 jämnstora bitar och forma till släta
    bullar. Låt jäsa under bakduk på plåt med bakplåtspapper i 30–40 minuter.

    6. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt svalna under bakduk på galler.

    7. Fyllning: Lägg nötterna i en torr ugnsfast form. Rosta i 250° i 8–10 minuter. Häll nötterna i en ren handduk och gnugga så att skalet lossnar. Mixa hasselnötterna i en matberedare med kniven monterad. Tillsätt florsocker, salt och äggvitor och mixa lite till. Blanda i vispgrädden.

    8. Häll nötmassan i en djup tallrik och tillsätt den hackade chokladen.

    9. Skär av locken på bullarna och gröp ur en del av inkråmet.

    10. Fyll bullarna med nöt- och chokladmassan. Vispa grädden ganska hårt och spritsa den ovanpå. Lägg på locken. Sikta över florsocker.

  • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!