Du behöver
- 50 g jäst
- 100 g smör eller margarin
- 3 dl mjölk
- 0.5 tsk salt
- 1 dl socker
- 1 st ägg
- 0.5 tsk hjorthornssalt
- vetemjöl ca 10-11 dl
Fyllning:
150 g mandelmassa
3 dl vispgrädde
Pensling och garnering:
ägg uppvispat
florsocker
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölk. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att jästen löser sig.
2
Tillsätt salt, socker, ägg, hjorthornssalt och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
3
Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 15 lika stora bitar. Forma runda släta bullar.
4
Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.
5
Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 8-10 minuter eller tills de har fin färg och känns torra. Låt bullarna kallna på galler under duk.
6
Skär av ett lock på bullarna och lägg i en bit mandelmassa. Vispa grädden och spritsa eller klicka grädden ovanpå. Lägg på locket och sikta över lite florsocker.
Du kan också gröpa ur lite av inkråmet på bullarna och blanda det med mandelmassa och 2-3 msk mjölk.