• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Ljuvliga semlor med hemgjord mandelmassa

    Baka godaste semlorna själv! Extra gott blir det med hemgjord mandelmassa. Locket får fin smak och krispighet från mandelspån.

    Ljuvliga semlor med hemgjord mandelmassa

    Semlor med mandelspån

    16 stycken:

    50 g jäst för söta degar
    3 dl mjölk
    1 tsk kardemummakärnor
    1 dl strösocker
    1 ägg
    1 tsk salt
    10–10 ½ dl vetemjöl
    100 g smör, rumstempererat
    1 tsk bakpulver
    florsocker att sikta över

    Pensling:
    1 ägg
    50 g mandelspån

    Fyllning:
    100 g skållad sötmandel
    1 ¼ dl strösocker
    2 medelstora äggvitor
    6 dl vispgrädde

    Om du hellre vill använda färdig mandelmassa: Beräkna cirka 400 g till hela mängden bullar. Mosa mandelmassan med en skvätt mjölk till lagom lös konsistens.

    Ugn: 225°

    Gör så här:
    1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37° i en kastrull. Häll mjölken över jästen och rör så att den löser sig.

    2. Stöt kardemummakärnorna i en mortel och tillsätt dem med socker, ägg, salt och hälften av mjölet till jästblandningen.

    3. Tärna smöret och tillsätt till degen. Arbeta in fettet med det mesta av det återstående mjölet till en kladdfri deg. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

    4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Strö bakpulvret ovanpå degen och knåda den smidig.

    5. Dela i 16 jämnstora bitar. Forma varje bit till en slät bulle och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

    6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt svalna under bakduk på galler.

    7. Fyllning: Mixa sötmandeln fint i en matberedare med kniven monterad. Tillsätt sockret och mixa ytterligare en stund. Mixa i äggvitorna.

    8. Häll över den lösa mandelmassan i en djup tallrik. Skär av locken på bullarna och gröp ur lite av inkråmet.

    9. Tillsätt inkråmet till mandelmassan och blanda. Fördela mandelmassan i bullarna.

    10. Vispa grädden ganska hårt och spritsa eller klicka den ovanpå. Lägg på locken och sikta över florsocker.

  • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!