Semlor med mandelmassa

En äkta februarisemla av klassiskt snitt med mandelmassa och grädde.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 100 g smör eller margarin
  • 3 dl mjölk
  • 0.5 tsk salt
  • 1 dl socker
  • 1 st ägg
  • 0.5 tsk hjorthornssalt
  • vetemjöl ca 10-11 dl

Fyllning:

150 g mandelmassa
3 dl vispgrädde

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
florsocker

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölk. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att jästen löser sig.

2
Tillsätt salt, socker, ägg, hjorthornssalt och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

3
Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 15 lika stora bitar. Forma runda släta bullar.

4
Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.

5
Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 8-10 minuter eller tills de har fin färg och känns torra. Låt bullarna kallna på galler under duk.

6
Skär av ett lock på bullarna och lägg i en bit mandelmassa. Vispa grädden och spritsa eller klicka grädden ovanpå. Lägg på locket och sikta över lite florsocker.


Kommentar:
Du kan också gröpa ur lite av inkråmet på bullarna och blanda det med mandelmassa och 2-3 msk mjölk.

Scroll to Top