Du behöver
- 1 st kyckling hel, 1,5 kg
- 0.5 st äpple
- 1 st citron
- 75 g smör
- 2 st vitlöksklyftor
- 0.5 dl persilja hackad
- 0.5 dl basilika hackad
- salt och peppar
Sås:
1 dl sky från kycklingen
1 dl vatten
2 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
1 msk maizena redning
2 tsk balsamvinäger
salt och peppar
Kålwok:
350 g rödkål
150 g svartkål
1 st äpple
2 msk rapsolja
salt och peppar
Servera med:
Rostad potatis
kålwok
Ugn: 200°
Gör så här
Tvätta kycklingen väl även invändigt. Torka den torr med hushållspapper. Krydda den invändigt med salt och peppar. Dela citronen. Dela den ena halva citronen och äpplet och lägg i kycklingen.
Rör ihop rumsvarmt smör, pressad vitlök, persilja, basilika, citronskal från den andra halva citronen, salt och peppar. Stoppa smöret under skinnet på kycklingen. Bind ihop benen med hushållssnöre. Krydda kycklingen med salt och peppar. Lägg den i en smord form med bröstet uppåt. Tillaga i ugn i ca 1 1/2 timme, temperaturen ska vara 70°. Låt kycklingen vila i 10 minuter innan den skärs upp.
Sås: Koka upp sky, vatten, grädde och fond. Red av och koka i 3 minuter. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar.
Kålwok: Strimla rödkål och svartkål. Fräs den mjuk i olja i en stekpanna. Kärna ur äpplet och skär i bitar. Låt fräsa med ett par minuter. Krydda med salt och peppar. Servera kycklingen med sås, rostad potatis och kålwok.