Fransk lökpaj med tomatsalsa

Passar fint att servera som en vegetarisk förrätt. Hoppa bara över skinkan vid serveringen.

Du behöver

Pajdeg:

125 g smör
3.5 dl vetemjöl
1 st ägg
1 msk kallt vatten

Fyllning:

3 st gula lökar
1 st vitlöksklyfta
2 msk smör

Äggstanning:

3 st ägg
1.5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk färsk timjan
salt peppar

Tomatsalsa:

3 st tomater
1 st schalottenlök
2 msk hackad persilja
1 msk olivolja

Servera med:

lufttorkad skinka

Ugn: 200°

Gör så här

1
Pajdeg: Finfördela smöret i mjölet. Tillsätt ägg och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant 24 cm diameter. Låt stå i kylen, 30 minuter. Nagga och förgrädda i ugnen, 10 minuter.

2
Fyllning: Skala, dela och skiva löken. Skala och hacka vitlöken. Fräs all lök mjuk utan att den får färg i en stekpanna med smör. Krydda med salt och peppar. Bred ut den stekta löken i det förgräddade pajskalet.

3
Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och timjan, och häll över löken. Grädda tills äggstanningen stelnat, ca 40 minuter.

4
Tomatsalsa: Tärna tomaterna. Skala och hacka löken. Blanda ­tomat, lök, persilja och olja. Smaka av med salt och peppar. Skär upp pajen i bitar och servera med tomatsalsa och skinka.

Scroll to Top