• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Långkokt kycklingsoppa med fransk pistou

    Laga matig, långkokt bondsoppa med kyckling, bönor, örtkryddor och grönsaker. Toppa med pistou – fransmännens motsvarighet till pesto.

    Långkokt kycklingsoppa med fransk pistou

    Långkokt kycklingsoppa med pistou

    6 portioner:

    2 dl torkade vita bönor
    1 hel kyckling
    ca 2 ½ liter vatten
    1 ½ msk salt
    8 kryddpepparkorn
    10 svartpepparkorn
    1 msk timjan
    1 msk rosmarin
    3 lagerblad
    4 vitlöksklyftor
    2 stora morötter
    200 g rotselleri
    1 stor purjolök
    2 msk tomatpuré
    3 msk kycklingfond
    2 msk balsamvinäger
    hackad persilja

    Pistou (ca 2 dl):
    5 vitlöksklyftor
    3 dl strimlad färsk basilika
    2 dl finriven parmesanost
    1 ½ dl olivolja
    salt och svartpeppar

    Gör så här:
    1. Pistou: Skala och hacka vitlöken. Mixa ingredienserna till en sås. Smaka av med salt och peppar.

    2. Blötlägg bönorna i ­vatten över natten. Häll av blötläggningsvattnet.

    3. Lägg kycklingen i en stor gryta. Häll på vattnet så att det täcker kycklingen. Koka upp och skumma av noga under tiden.

    4. Tillsätt bönor, salt, kryddor och hela vitlöksklyftor.

    5. Koka tills bönorna är mjuka och kycklingen genomkokt, ca 1 timme.

    6. Lyft upp kycklingen. Ta bort skinnet och skär den i bitar.

    7. Skala och tärna morötter och selleri. Skölj och strimla purjolöken. Lägg i morot och selleri i soppan. Koka i ca 10 minuter.

    8. Tillsätt kyckling, purjolök, tomatpuré, fond och balsamvinäger. Koka i ytterligare ett par minuter.

    9. Smaka av med salt och strö över persilja. Smaksätt soppan med pistou.

  • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!