Chokladpaj med jordgubbar

Choklad och jordgubbar är en härlig smakkombination. Här i en läcker paj.

Du behöver

Pajdeg

2 dl vetemjöl
1 dl florsocker
75 g smör kylskåpskallt och tärnat
1 st äggula
1.5 msk kallt vatten

Fyllning

200 g ljus choklad
0.5 burk sötad kondenserad mjölk
1 dl kokosmjölk utan kokosvatten
6 st jordgubbar stora, halverade

Gör så här

1

Blanda vetemjöl och florsocker i en ­bunke. Tillsätt det kalla smö-ret och blanda ihop. Tillsätt äggulan. Om degen inte riktigt går ihop, tillsätt 1–2 msk kallt vatten. Plasta in degen och ställ kallt i ca 30 minuter.

2

Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj och mjöla en pajform med löstagbar botten, rektangulär 20 x 20 cm eller rund 20–23 cm i diameter, och ställ åt sidan.

3

Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord och klä din form med deg, både botten och väggar. Nagga botten med en gaffel. Ställ kallt i 15–20 minuter.

4

Grädda i mitten av ugnen i ca 15–20 ­minuter tills pajskalet är klart. Låt kallna helt, förbered fyllningen ­under tiden.

5

Smält chokladen i mikrovågsugn, 20–30 sekunder åt gången. Rör om emellan. Blanda i kondenserad mjölk och den tjocka krämiga delen av kokosmjölken. När du öppnar burken, se till att inte skaka den. Häll ut ”vattnet” och använd endast kokosgrädden.

6

Häll fyllningen i det kalla pajskalet och garnera med färska jordgubbshalvor eller andra bär. Ställ in formen i kylskåpet och låt stå tills fyllningen har stelnat.


Kommentar:
Det är viktigt att degen är kall när du sätter in formen i ugnen – då ­behåller skalet sin form under gräddningen.

Scroll to Top