Du behöver
- 75 g rumsvarmt smör
- 2 dl florsocker
- 4 st äggulor
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0.75 dl mjölk
- 400 g skivade rabarber
- 1 msk potatismjöl
- 2 msk strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
Maräng:
4 st äggvitor
2 dl strösocker
50 g mandelsplit
Gör så här
Kläm fast ett bakplåtspapper över botten till en rund bakform med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Smöra formen.
Vispa smör och florsocker fluffigt i en bunke. Tillsätt en äggula i taget. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner tillsammans med mjölken. Bred ut smeten i formen.
Blanda rabarbern med potatismjöl, socker och vaniljsocker. Fördela över smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 20 minuter. Vispa under tiden äggvitorna fluffiga. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till en fast, blank maräng. Fyll marängen i en spritspåse med stjärntyll och spritsa klickar på den halvgräddade kakan. Strö över mandelsplit. Fortsätt gräddningen ytterligare, ca 20 minuter. Sänk värmen till 150° sista 5 minuterna. Låt kakan svalna 10 minuter innan kanten tas bort. När kakan är kallnat läggs den upp på tårtfat.