Du behöver
- 1 msk rosépeppar
- 3 msk färsk basilika eller dill, grovhackad
- 0.5 dl strösocker
- 1 msk salt
- 1.2 kg hel lax med skinn
- 0.5 st rödlök finhackad
- 10 cm purjolök strimlad
- 150 g sockerärter
- rädisor
Garnera med:
dillvippor och citronskivor
Servera med:
rostad potatis-sallad och rom- och dillsås
Ugn: 175°
Gör så här
Krossa pepparkornen i en mortel. Blanda rosépeppar, örter, socker och salt.
Gnid in laxens köttsida med blandningen. Låt vila i kyl ca 1 timme tills salt och socker har lösts upp. Torka av laxen lätt med hushållspapper.
Strö löken över laxen, lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och baka strax under ugnens mitt i ca 20 minuter.
Ansa och koka sockerärterna i 1 minut. Lägg upp på uppläggningsfat. Ansa och halvera rädisorna. Lägg på laxen och garnera med dillvippor och citronskivor enligt bild. Servera med rostad potatis-sallad och rom- och dillsås.