Umgås med grannarna – varje vecka

Att umgås med grannarna är ett krav i ny typ av kollektivboende. Anna Olsson, affärsutvecklare på Helsingborgshem, berättar om det nya konceptet.

Sverige är känt för att ha många singelhushåll. Enligt SCB består 39 procent av alla hushåll av en person. Nu vill bostadsbolaget Helsingborgshem i Helsingborg testa ett nytt koncept. Hyresgästerna väljs ut via intervjuer och med lägenheten följer kravet att man måste tillbringa två timmar varje vecka tillsammans med dina grannar.

– Det är tänkt som ett integrationsprojekt där vi vill blanda grupperna 70 plus med max 25. Av de senare kommer hälften att vara ensamkommande med uppehållstillstånd och målet är att locka de boende ut från sina lägenheter, säger Anna Olsson som är affärsutvecklare på Helsingborgshem.

I den nya typen av kollektivboende kommer hyresgästerna att ha tillgång till kök, aktivitetsrum och andra ytor som uppmuntrar till gemenskap.

– Vi har utgått från ett tänk kring delningsekonomi och hållbarhet. Alla som flyttar in behöver inte omgående köpa husgeråd, tv och möbler, en hel del finns redan på de gemensamma ytorna.

Med detta följer alltså även kravet på två timmars umgänge med grannarna varje vecka.
Enligt Anna Olsson kan det handla om luciabak, grillkvällar, föreläsningar eller annat.

Scroll to Top