Jordgubbspaj med mandelmassa och nektariner

Du behöver 3 dl vetemjöl 1 tsk strösocker 150 g kallt smör ägg Fyllning: 150 g mandelmassa 10 st jordgubbar 1.5 msk potatismjöl 3 st...

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk strösocker
  • 150 g kallt smör
  • ägg

Fyllning:

150 g mandelmassa
10 st jordgubbar
1.5 msk potatismjöl
3 st nektariner
2 st persikor
3 msk smör
4 msk strösocker

Dekoration: kryddgrönt, ex mynta eller citronmeliss, siktat florsocker

Serveras med: vispad grädde

Ugn: 225–200°

Gör så här

1

Dela smöret i tärningar och lägg mjöl, socker och smörtärningar i en matberedare. Kör tills du har en smulig massa. Tillsätt ägget och kör tills degen formas till en boll.

2

Tryck ut degen i en smord pajform ca 24 cm i diameter. Låt formen vila ca 30 minuter i kylen. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter. Sänk ugnen till 200 grader.

3

Dela och kärna ur nektariner och persikor. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek frukten mjuka och blanka i matfettet i 8–10 minuter på mellanstark värme. Rör om försiktigt då och då.

4

Riv mandelmassan grovt och fördela i det förgräddade pajskalet. Häll i frukthalvorna. Vänd jordgubbarna i lite potatismjöl och fördela i pajformen. Strö över strösocker.

5

Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter eller till frukten fått fin färg. Garnera med kryddgrönt. Servera med vispad grädde.

Scroll to Top