Du behöver
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk strösocker
- 150 g kallt smör
- ägg
Fyllning:
150 g mandelmassa
10 st jordgubbar
1.5 msk potatismjöl
3 st nektariner
2 st persikor
3 msk smör
4 msk strösocker
Dekoration: kryddgrönt, ex mynta eller citronmeliss, siktat florsocker
Serveras med: vispad grädde
Ugn: 225–200°
Gör så här
Dela smöret i tärningar och lägg mjöl, socker och smörtärningar i en matberedare. Kör tills du har en smulig massa. Tillsätt ägget och kör tills degen formas till en boll.
Tryck ut degen i en smord pajform ca 24 cm i diameter. Låt formen vila ca 30 minuter i kylen. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter. Sänk ugnen till 200 grader.
Dela och kärna ur nektariner och persikor. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek frukten mjuka och blanka i matfettet i 8–10 minuter på mellanstark värme. Rör om försiktigt då och då.
Riv mandelmassan grovt och fördela i det förgräddade pajskalet. Häll i frukthalvorna. Vänd jordgubbarna i lite potatismjöl och fördela i pajformen. Strö över strösocker.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter eller till frukten fått fin färg. Garnera med kryddgrönt. Servera med vispad grädde.