Maten som ger dig fin hy!

Visst är det viktigt att smörja huden med bra krämer, men skönhet kommer som bekant inifrån. Här är femton livsmedel som kan hjälpa dig att få en friskare och vackrare hy!

Maten som ger dig fin hy!
Röda bär innehåller ellagsyra som skyddar huden från solens skadliga effekter!

 

1.Nypon. Nypon är fullspäckade med C-vitamin – en kopp nypon kan innehålla lika mycket C-vitamin som 40 apelsiner. En amerikansk studie visar att ett dagligt intag av C-vitamin minskar sannolikheten för rynkor. Även kiwi, paprika, svarta vinbär och grönkål är rika på C-vitamin.

 

2.Blåbär. Antioxidanterna i blåbär skyddar dina celler och din hud från för tidigt åldrande. Strö färska eller frysta blåbär över morgonfilen!

 

3.Avokado. Innehåller rikligt med omega-3 som är bra mot hjärt-kärlsjukdomar, högt kolesterol och för blodtrycket, men som även hjälper till att hålla din hud mjuk och smidig. Omega-3 kan även få huden att se yngre ut genom att motverka rynkor och tillföra fukt

 

4.Lax. Vildfångad lax innehåller höga halter av omega-3, men även selen som skyddar huden från solen och D-vitamin som stärker skelett och tänder.

 

5.Ostron. Innehåller stora mängder zink som bland annat hjälper sår att läka bättre. Zink sägs också kunna hjälpa mot acne.

 Maten som ger dig fin hy!6.Sojabönor. Gröna sojabönor, även kallade edamamebönor, har blivit väldigt populära på sistone. De

gröna sojabönorna är inte bara goda utan även fyllda med nyttigheter som är bra för hyn, såsom zink, kalium, E-vitamin och omega-3.

 

7.Paranötter. Dessa lite exotiska nötter är rika på selen som är viktig antioxidant och hjälper immunförsvaret. Selen finns även i vitlök, fisk, bönor, kokos, mjölkprodukter och kött.

 

8.Tomat. Innehåller antioxidanten lykopen som sägs ha en föryngrande effekt på huden och fungera som en inre solskyddsfaktor. Lykopen finns även i vattenmelon och röd paprika.

 

9.Valnötter. Innehåller omega-3 och E-vitamin som ger mjukare hy och friskt och starkt hår.

 

10.Mörk choklad. Choklad med minst 70 procent kakaohalt är fullproppad med antioxidanter som hjälper huden att behålla fukt och kan göra den mer motståndskraftig mot solskador.

 

11.Yoghurt. Kalcium som finns i mjölkprodukter är bra för skelett, naglar och tänder. Kalcium finns även i sesamfrö, kål och broccoli.

 

12.Morot. Betakaroten är en antioxidant som sedan länge är känd för att fördröja åldrandet och ge huden en fin lyster. Betakaroten kan även stimulera hudceller att producera ny vävnad.

 

13.Spenat. Innehåller vitaminerna B, C och E samt mineralerna kalium, kalcium, järn, magnesium. I spenat finns även lutein, ett ämne som är bra för ögonhälsan.

 

14. Jordgubbar. Innehåller ellagsyra som skyddar hudens kollagen från solens skadliga effekter. Ellagsyra finns även i andra mörkröda bär som björnbär och hallon.

 

15. Ägg. I äggula finns höga halter av A-vitamin som hämmar inflammation och motverkar torr och fjällande hy.

 

Maten som ger dig fin hy!

 

Källa: American Journal of Clinical Nutrition, The Beauty diet Av Lisa Drayer, Sund.nu.

 

Scroll to Top