7 matvaror som är riktigt bra för din hälsa!

Antiinflammatorisk kost är kroppens läkande superhjälte, känd för att kunna uträtta stordåd. Här listar vi 7 läkande matvaror som kan ta din hälsa till nya nivåer. Men tänk på att det krävs en sund och varierad kost i övrigt också för ett riktigt bra resultat.

7 matvaror som är riktigt bra för din hälsa!
Från fet fisk får du omega 3-fettsyror, alla näringsämnens kronjuvel. Denna fettsyra är fantastisk när det kommer till att bota gikt, ömma leder och andra inflammatoriska tillstånd i kroppen. Dessutom smörjer fettsyrorna din hjärna och ditt blodomlopp och minskar risken för cancer och diabetes. 3–6 gram omega 3-fettsyror om dagen är ett optimalt intag och det motsvarar 200–300 gram fet fisk två till tre gånger i veckan. Du kan också komplettera kosten med ett tillskott. Ät mycket av: Lax, makrill i tomatsås, inlagd sill, stenbitsrom samt raps-, linfrö- och valnötsolja.
7 matvaror som är riktigt bra för din hälsa!
Grönsaker är ännu en av den antiinflammatoriska kostens grundpelare. Det är framför allt antioxidanterna i grönsakerna som är med och motverkar inflammationstillstånden i kroppen. Försök äta ¾–1 kilo frukt och grönt om dagen med kål som den huvudsakliga källan.
Ät mycket av: Rotfrukter samt broccoli och alla kåltyper som till exempel blomkål, grönkål, rödkål och savojkål.
7 matvaror som är riktigt bra för din hälsa!
Bär kan dämpa smärta, har forskning visat. Ät minst 100 gram om dagen om du vill få effekt. Ju fler bär du äter desto bättre. De allra nyttigaste bären är de som är blålila eftersom de mörka växtfärgämnena skyddar cellerna mot fria radikaler. Ät mycket av: Blåbär, björnbär, hallon, jordgubbar, körsbär, tranbär och vinbär.
7 matvaror som är riktigt bra för din hälsa!
Gurkmeja kan minska ledsmärta och du kan antingen äta den rå eller ta den i form av kosttillskott. Ett par gram gurkmejapulver om dagen är
tillräckligt.
7 matvaror som är riktigt bra för din hälsa!
Nötternas höga halter av enkelomättade fettsyror gör att de hamnar högt på topplistan över antiinflammatorisk supermat. Fettsyrorna stärker immunförsvaret och minskar inflammationer i kroppen. Du behöver 45–50 gram enkel-omättade fettsyror varje dag. Ät mycket av: Cashewnötter, hasselnötter, jordnötter, mandlar, paranötter, pekannötter, macadamianötter, pi-staschnötter och valnötter. Andra bra källor är oliv- och rapsolja samt avokado.
7 matvaror som är riktigt bra för din hälsa!
Probiotiska bakterier stärker din tarm och ny forskning har visat att en hälsosam tarmflora är själva grunden till ett starkt immunförsvar. Och när ditt immunförsvar fungerar bra är du också bättre rustad för att motstå och bekämpa inflammationer i kroppen. Probiotiska bakterier får du i dig bland annat genom en rad syrade mejeriprodukter samt fermenterad mat. Om du inte tål mejeriprodukter kan du ta ett probiotiskt kosttillskott.
Ät mycket av: Kombucha, fetaost, surkål, pickles, kefir och yoghurt med probiotiska bakterier
7 matvaror som är riktigt bra för din hälsa!
Ingefära är en liten rot som kan ge stor effekt på din kropp. Du kan äta den rå eller som kapslar. För maximal effekt bör du äta 500–1 000 mg torkat pulver om dagen eller 2–4 gram färsk ingefära. Om du äter någon form av medicin så fråga din läkare innan du ökar ditt intag av ingefära – den kan nämligen påverka hur olika mediciner verkar i kroppen.

Undvik dessa matvaror

  • Rött kött kan tillföra skadliga ämnen som ökar inflammationen i din kropp. Välj i stället fisk, kyckling, ägg, bönor och linser som proteinkälla.
  • Tillsatser påverkar kroppen negativt så undvik mat med en massa E-nummer. Leta i stället efter naturliga råvaror.
  • Alkohol förgiftar kroppens celler och ökar graden av inflammation.
  • Snabba kolhydrater som finns i ljust bröd, vitt ris och vit pasta, socker, kakor, godis och läsk. Välj i stället fullkornsvarianter i begränsad mängd.
Scroll to Top