• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ny studie: Ett glas vin om dagen kan vara bra för ditt hjärta

  En brittisk studie visar att ett måttligt alkoholintag kan minska risken för hjärtinfarkt, hjärtattack, hjärtsvikt och stroke.

  Ny studie: Ett glas vin om dagen kan vara bra för ditt hjärta
  Foto: Istock

  Goda nyheter för dig som gärna tar ett glas rött eller en kall öl efter jobbet! Det kan hjälpa till att förebygga hjärt-och kärlsjukdomar, menar ny forskning. Det är den amerikanska sajten WebMD som skriver om den nya studien som gjorts på över 1,9 miljoner vuxna i England. Studien presenterades i British Medical Journal.

  Forskarna fann att de som drack en mindre mängd alkohol varje dag också hade en mindre risk att drabbas av hjärtinfarkt, hjärtattack, hjärtsvikt och stroke i jämförelse med dem som inte drack eller drack stora mängder alkohol varje dag.

  Det som forskarna menade var en måttlig mängd var 7 pints i veckan eller 1,5 flaska vin i veckan. En pint är ungefär 0,5 liter. 

  Det är universitet i Cambridge och University College i London som har kollat på det möjliga sambandet mellan alkoholkonsumtion och 12 olika hjärt-och kärlsjukdomar genom att analysera två miljoner friska vuxna som drack olika mycket. 

  De som drack måttliga mängder hade en 32 procents lägre risk att drabbas av hjärtattack, 56 procent lägre risk för plötslig hjärtdöd, 24 procent lägre risk för hjärtsvikt och 12 procent lägre risk för ischemisk stroke (hjärninfarkt). 

  Men för dem som drack mer än den måttliga mängden alkohol ökade istället risken att drabbas av ovan nämnda sjukdomar.  

  Men ta det lugnt med drickandet. Om du dricker för mycket alkohol så ökar istället risken för flera hälsoproblem, bland annat hjärt-och kärlsjukdomar. Men man ska ta resultaten med en nya salt, forskarna menar att det är svårt att bevisa ett direkt samband mellan alkoholkonsumtion och sjukdomar, trots att studien involverar många människor. 

  Men trots den nya studien så menar forskarna att du som inte dricker varje dag inte heller ska börja nu. 

  – Det finns flera säkrare och bättre sätt att minska risken för hjärt-och kärlsjukdomar, som att börja träna, äta hälsosamt och sluta röka, säger forskaren Steven Bell. 

  Denna artikel publicerades ursprungligen på Icakuriren.se.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!