Baka Tareqs godaste saffransbullar
Trots intensiva förberedelser i köket på Kockeriet, Tareq Taylors restaurang, lyckades vår matredaktör Cecilia Vikbladh få Tareq att baka årets godaste lussebullar åt våra läsare. Bullarna bakas med två olika degar och tar lite längre tid att baka än traditionella saffransbullar. Men det är värt besväret. Saftigare och luftigare lussebullar är svårt att hitta.

60–70 lussebullar:
Deg 1:
5 dl mjölk, fingervarm
75 g jäst
1 dl strösocker
12 dl vetemjöl
1g (2 paket) saffran
Deg 2:
4 dl mjölk
2 dl strösocker
300 g rumstempererat smör
6 äggulor
½ tsk salt
2 l vetemjöl
ägg att pensla med
russin och pärlsocker
Gör så här:
1. Häll mjölken i en bunke eller degblandare. Blanda ner jäst, socker, mjöl och saffran. Knåda degen i minst 5 minuter. Låt jäsa i 1 timme.
2. Värm mjölken till den andra degen fingervarm. Häll mjölk, socker, smör, gulor, salt och mjöl i bunken/blandaren. Arbeta samman de båda degarna i minst 10 minuter. Låt jäsa i 1½ timme. Häll ut degen på lätt mjölat bakbord och forma lussebullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
3. Sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och dekorera med russin och pärlsocker. Grädda i 8–12 minuter, beroende på bullarnas storlek.