Kantarellpaj med ädelost och bacon

Det frasiga pajskalet är gjort på äkta smör och har en hint av timjan. Pajen får en krämig fyllning gjord på bland annat kantareller, bacon och ädelost. En riktig lyxpaj med andra ord!

8 portioner

Du behöver

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
1 tsk timjan
100 g smör
2 msk crème fraîche

Fyllning:

1 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
300 g kantareller förvällda
140 g bacon
100 g ädelost
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
salt och peppar

Servera med:

rucolasallad

Ugn: 225º

Gör så här

1
Pajdeg: Lägg mjöl, timjan och smör i bitar i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt crème fraiche och kör tills en degboll bildats.
2
Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Plasta in och låt stå i kylen i 30 minuter. Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda i nedre delen av ugnen, ca 10 minuter.
3
Fyllning: Skölj och skär purjolöken i skivor. Skala och hacka vitlöken. Fräs löksorterna i en stekpanna med smör tills de mjuknat. Tillsätt kanta-rellerna och låt fräsa i ca 5 minuter.
4
Skär baconet i strimlor och stek det knaprigt i stekpannan utan fett. Låt det rinna av på hushållspapper.
5
Fyll pajskalet med lök, svamp, bacon och smulad ädelost. Vispa sam-man ägg, mjölk och grädde i en skål. Salta och peppra.
6
Häll över äggstanningen och grädda i mitt i ugnen tills fyllningen stelnat och fått fin färg, ca 20 minuter. Servera med rucolasallad.
Scroll to Top