Beas bästa (av Bea i Göteborg)

Denna smariga kakan gjorde jag första gången till min största kärlek. Den passar både till vardags som till fest. Så njut av den, på alla de sätt jag gjort :D

Du behöver

Havrebotten:

150 g smör
0.5 dl socker
2.5 dl havregryn
2.5 dl vetemjöl

Fyllning:

0.5 st vaniljstång
citron rivet skal från 1
1.5 dl socker
500 g kesella
3 dl crème fraîche
3 st ägg

Garnering:

frukt t ex fikon, kiwi eller plommon
aprikosmarmelad ca 1 dl

Det här behövs till 10-12 bitar:

Gör så här

1
Gör gärna denna cheese-cake dagen innan den ska serveras och låt den stå kallt över natten. Sätt ugnen på 200°.

2
Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop till en deg och tryck ut den i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

3
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Rör vaniljfrön med citronskal och socker. Tillsätt Kesella, crème fraiche och ägg. Rör till en jämn smet. Häll smeten i pajskalet.

4
Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt kakan svalna och garnera med färsk frukt. Pensla över frukten med smält aprikosmarmelad.

Scroll to Top