Kan min bror göra vad han vill med arvet?

Min bror och hans sambo hade skrivit testamente för ett antal år sedan. Hon dog i våras och de hade inga barn. Enligt testamentet ärvde...

Min bror och hans sambo hade skrivit testamente för ett antal år sedan. Hon dog i våras och de hade inga barn. Enligt testamentet ärvde han med fri förfoganderätt och efter bådas död ska hans del av kvarlåtenskapen delas mellan namngivna syskonbarn och hennes del mellan namngivna kusiner.

Kan han göra vad han vill med allt nu, till exempel ge bort kvarlåtenskapen som gåva?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Innebörden av att din bror ärvde med så kallad fri förfoganderätt är att han i princip kan göra som han vill med kvarlåtenskapen under sin livstid. Han har alltså ingen som helst skyldighet att förvalta boet så att det överhuvudtaget finns en enda krona kvar den dag han dör utan kan fritt konsumera, förslösa, ge bort osv. Den enda begränsningen, som finns för honom, är att han inte genom ett nytt testamente kan styra över den delen som vid hans frånfälle anses komma från hans sambo.

Men har din bror väsentligt minskat värdet av sin egendom vid sin död genom gåvor kan det bli dock fråga om kompensation till sambons arvingar.

Scroll to Top