Hipp hipp hurra för 70-åringen!

En gång var han hela Sveriges ljuslockige lillprins, sedan blev han festprissen som stadgade sig när han hittade flickan som var född till drottning. Nu firar vår kung 70 år och med två nyanlända barnbarn har han redan fått bästa presenten.

Han var mer rörande än imponerande när han den 19 september 1973 avlade sin konungaförsäkran i Rikssalen på Stockholms slott. Med hög röst, talet lite stapplande och tämligen blek om nosen. Nu blev han världens yngsta regent. Bara 27 år gammal, nästan tolv år yngre än kronprinsessan Victoria är i dag. 

För många svenskar i mogen ålder känns den nog som i går, den där dagen i Rikssalen. Det är det inte. Kung Carl XVI Gustaf fyller i dagarna 70 år och bland Europas monarker tillhör han numera veteranerna. Det är bara den oförtröttliga drottning Elizabeth i England och kungens kusin, Margrethe i Danmark som suttit längre på tronen.

Hipp hipp hurra för 70-åringen!

En alldeles ny kung Carl XVI Gustaf avlägger sin konungaförsäkran i Rikssalen på Stockholms slott den 19 september 1973 efter att hans farfar, kung Gustaf VI Adolf, hade avlidit fyra dagar tidigare. Vår nye kung meddelade också sitt valspråk. För Sverige – i tiden.


I år blir det 43 år
– lika länge som farfars far Gustaf V – på tronen och många menar att han vår kung kunde var värd pension, inte minst när det finns många undersåtar som njuter av att varva ner redan vid 60. Ute i Europa har dessutom flera kungliga kolleger gått i pension. I bland annat Spanien, Belgien och Holland har regenter lämnat över till en yngre generation.

I Sverige finns ingen sådan tradition. En svensk monark abdikerar inte, man sitter på sin tron tills man dör. En opinionsundersökning har visat att 48 procent av svenskarna tycker att kungen borde abdikera till förmån för Victoria, men han har inga sådana planer.

– Jag tror att jag fortfarande har saker att bidra med till mina medborgare och jag kommer att fortsätta, sa kungen häromåret i en intervju i den franska dagstidningen Le Figaro. Bernadotterna abdikerar inte!

Hipp hipp hurra för 70-åringen!

En kavat prins på hästen Rosita på Drottningholm slott där kungen och drottningen bor idag. Kungens far var en skicklig ryttare. 


Högt tempo

Hans ork är det inget som helst fel på. Kungen håller samma höga tempo som i yngre dagar. Förra året hade han 254 representationsuppdrag och i år lär krafterna behövas.

Kronprinsessa Victoria, flitig som en myra med att representera även hon, har nyss fått barn och även om mammaledigheten inte innebär att alla uppdrag ställs in så blir de förstås färre. Kungen lär vara angelägen om att hans dotter och svärson ska få ägna sig åt att vara föräldrar, han och Silvia hade själva ingen som kunde träda in och ta över representationsuppdrag när barnen var små.

Hipp hipp hurra för 70-åringen!

En växande familj – och idag är den ännu större!


Prins Carl Philip och prinsessan Madeleine
har alltid legat lågt när det gäller representation. Madeleine bor ju dessutom numera i England och Carl Philip är nybliven småbarnspappa. Men pappa kungen har krafter kvar och det har också drottning Silvia, 72 år och uppfylld av samma energi och plikttrogenhet som sin man.

Med tanke på att Bernadotterna oftast är långlivade – kungens farfar och farfars far blev över 90 – hade förmodligen många, inte minst kungen själv räknat med att han skulle bli regent först framåt 2000-talet.

Hipp hipp hurra för 70-åringen!

Farfar, Gustaf VI Adolf, utgjorde tillsammans med farbror prins Bertil, viktiga fadersfigurer under vår kungs uppväxt. 


Olyckan ändrade allt

En tragisk flygolycka 1947 ändrade dock livet för den svenska kungliga familjen. 

Kungens far, arvprinsen Gustaf Adolf, hade tillbringat en knapp vecka i Holland för att jaga vildsvin tillsammans med prins Bernhard. Den 26 januari skulle han åka hem till Stockholm med en kort mellanlandning på Köpenhamns flygplats Kastrup. När planet lyfte mot Stockholm inträffade katastrofen. Planet störtade och exploderade vid nedslaget. Vår kung var ännu inte nio månader och skulle aldrig komma att minnas sin far. 

Hipp hipp hurra för 70-åringen!

Med mamma och storasystrarna på Solliden. Från vänster prinsessorna Margaretha, Désirée, Birgitta och Chistina, prins Carl Gustaf  och mamma Sibylla. 


Tre år senare
flyttade mamma Sibylla med de fem barnen från Haga till Stockholms slott och 1953 började Carl Gustaf i Broms skola på Sturegatan. Stockholmarna kunde varje dag se prinsen och barnsköterskan Nenne komma promenerande hand i hand och glatt samspråk till och från skolan. Utan livvakter, det var andra tider då.

Som 13-åring började Carl Gustaf på internatskolan Sigtuna humanistiska läroverk, fem mil bort och också här fick han en ganska normal skolgång. Kronprinsen var en av grabbarna i gänget – vilket bilden här nedan visar. 

Hipp hipp hurra för 70-åringen!

Korv med bröd och en stor klick mos på toppen – finns det något godare? En blivande kung, med keps och mockajacka, njuter av en enkel lunch och av att bara vara en i gänget på Sigtuna internatskola.


Det var också på Sigtuna
som vår kung tog studenten för precis 50 år sedan. Betyget visades upp i tidningarna och mången rojalist upprördes över detta fräcka tilltag. 

Rätt många undersåtar kommenterade dock också att det förmodligen inte blivit någon studentexamen alls om eleven inte varit Sveriges kronprins, för det var mest B och Ba i betyget.

I dag vet man att han fått kämpa hårt med den dyslexi som både kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip drabbats av, men som man för 50 år sedan inte visste så mycket om.

Inte minst Victoria har berättat offentligt om sina läs- och skrivsvårigheter och fått ta emot många lovord för sin öppenhet.  

Hipp hipp hurra för 70-åringen!

En vinkande kung med en ständigt leende hustru och drottning vid sin sida. Just så har vi sett vårt kungapar många gånger. Den här bilden är tagen vid en glad familjehögtid – det tredje barnbarnet prins Nicolas dop den 11 oktober förra året.


Snabbutbildad

Att man tappat ett led i tronföljden innebar att vår kungs uppfostran och utbildning fick gå i flygande fläng.

Direkt efter studenten påbörjade han en militär utbildning. Han tog sjöofficersexamen 1968 och gick sedan igenom ett speciellt utbildningsprogram på universiteten i Stockholm och Uppsala.

Därefter följde en specialkomponerad “kungautbildning” där han fick bekanta sig med riksdagens och regeringens arbete. Kronprinsen tillbringade bland annat också en längre period vid Svenska Handelskammaren i London.

Farfar Gustaf VI Adolf höll ställningarna i princip ända fram till sin död vid nästan 91 års ålder då han avlöstes av vår nuvarande kung. 

Det var lite ovant att se den snygge unge festprissen i rollen som kung, men stabiliteten kom med Silvia Sommerlath. En tysk yrkesarbetande hårt hållen familjeflicka av det slaget som knappast finns i dag. När de träffades vid OS i München 1972 var kung Gustaf VI Adolf fortfarande i livet.

Hipp hipp hurra för 70-åringen!

– Jättemüsigt, sa Silvia Sommerlath när hon i samband med att förlovningen eklaterades fick frågan om hon kunde säga något på svenska. Svenska folket föll som en fura. Bilden är tagen den 12 mars 1976.


Gamle kungen var plikttrogen,
vis och livserfaren, men hans klokhet fick stå tillbaka för den mossighet som präglade gamla tiders kungligheter. Han ville helt enkelt inte se en icke kunglig flicka gifta in sig i familjen. 

Succén kunde dock inte ha varit större när Silvia i samband med förlovningen den 12 mars 1976 presenterades för svenska folket. Hon var det sötaste och charmigaste vi hade sett och kungen växte plötsligt flera tum i våra ögon. Han hade blick för det där med ett drottningämne, den saken var klar! 

Så blev det bröllop och sedan den dagen har drottning Silvia funnits vid hans sida. Ett hårt arbetande radarpar, men plikterna har ibland gått ut över de tre barnen. Både Victoria och Madeleine har öppenhjärtigt berättat att kvällarna utan mamma och pappa blev många. 

Hipp hipp hurra för 70-åringen!

För precis 33 år sedan. Kungen fyller 37 år och har hunnit bli stolt trebarnsfar. Idag finns det även gott om barnbarn i den kungliga familjen. 


Succé som pappa

Förhållandet till barnen är dock mycket gott och kungen har beskrivits som en tveklös succé i rollen som familjefar.

– Åh, det är så roligt, sa kungen med strålande ögon när han för 20 år sedan fick frågan hur det var att ha tre tonåringar i huset på en gång.

– Man får sig så många goda skratt, tillade han och fick möjligen en och annan tonårsförälder att studsa till.

De är vuxna nu, barnen. Alla är gifta och skaran av barnbarn utökas hela tiden. Pojken som växte upp utan pappa fick själv en stor familj. Ja, och så blev han kung, tidigare än han kunnat ana. 

En kung som vid 70 fortfarande har massor av krafter kvar! 

Scroll to Top