En tjockis och en smalis …

Jag har ett problem och en undran. Vi har 2 honkatter. De får mat i var sin skål. Problemet är att den ena katten nu...

Jag har ett problem och en undran. Vi har 2 honkatter. De får mat i var sin skål. Problemet är att den ena katten nu är jättefet, den andra normal. Den feta katten lyder nästan aldrig om man inte är närvarande – så fort man är i ett annat rum så äter hon gärna ur fel skål. Vi har verkligen försökt att få henne att sluta.

Att ge ointressant mat till den andra katten vore dels inte schysst, och dels så äter feta katten vad som helst, så det skulle bara göra att smala katten åt mindre. Hur ska vi lösa hennes viktproblem? Vi ger redan båda dietmat (den smala behöver det pga tarmproblem). Minskar vi på den fetas mat, så äter hon ju bara mer av den andras…?

Och min undran är: Vad händer om man steriliserar för tidigt? Det känns som om katten har blivit “evig kattunge” och därför har svårt att lyda.

Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:

Katter brukar man kastrera/sterilisera runt året. Kattungar som växer brukar man ge full tillgång till mat. Så jag antar att detta är vuxna katter och frågan är om ni kastrerade dem för tidigt? Jag tror inte det påverkar ert problem.
Min gissning är att det händer för mycket kring maten så att det nästan blir en jaktsituation för “feta katten” att ta för sig. Hör med kostrådgivare hos veterinär vad som händer om “feta katten” äter tarmdietmaten så att ni inte behöver ha passning och två skålar. Eller ge mat i två olika rum.  Aktivera henne så mycket som möjligt med olika lekar, ropa på henne etc så att hon rör sig. Se till att rutiner kring maten är lugna och nästan tråkiga. Lämna henne eller dem ensamma med maten medan ni gör något roligt någon annanstans. Ha maten på ett “tråkigt” ställe där ni inte är.

Scroll to Top