Matkalendern fixar vår middag!

Vad ska vi ha till middag? Denna eviga fråga sätter myror i huvudet på unga och gamla runt om i landet. Varenda dag. Trötta föräldrar gräver fram korv och fiskpinnar ur frysen medan hungriga ungar kinkar. De lite äldre suckar trött över gamla beprövade recept. Visst vore det skoj med något nytt.

RECEPT: Biff med rotfrukter

Matkalendern fixar vår middag!

Fräs 300 g nötbiff i lite olivolja.

Skär 250 g morötter, 100 g kålrot, 1 gul lök och 200 g champinjoner i mindre bitar och fräs alltsammans i en gryta i 6–8 min.

Tillsätt 2 dl tomatjuice, 1 msk soja, 2 msk Chengs woksauce, 1 pressad vitlöksklyfta, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar och låt det sjuda tills rotfrukterna är mjuka.

Koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen och servera till grytan tillsammans med skivad paprika och gurka.

 

Matkalendern fixar vår middag!
Ju fler kockar desto godare middag. Selma, 5, spanar in ingredienserna, lillebror Herman synar kålrotsbitarna med skeptisk min. Mamma Kerstin och pappa Markus granskar nöjt receptet. Det här ska bli gott.

Familjen Weman Thornell i Malmö fann svaret på frågan. I åtta år har de använt sig av Hemmets Journals Matkalender, som bjuder på ett recept för årets alla dagar.

Varje år införskaffas en ny kalender. Familjen följer menyn, vecka för vecka, till sina vardagsmiddagar. Mamma Kerstin och pappa Markus, båda 35, och barnen Selma, 5, och Herman, 3, gör matlagningen till en mysig stund i sitt stora kök.

Denna fredag vankas biff med rotfrukter. Pappa strimlar köttet och fräser i lite olivolja. Selma skär morrötter i skivor medan mamma håller ett vakande öga. Lök, champinjoner och kålrot ska med i blandningen, och sen tomatjuice, soja och woksauce.
– Jag gillar inte sånt, säger Herman bestämt och ett litet pekfinger riktas mot kålroten.
Men när han fått vara med och dela och sen matat mamma med några bitar, vågar också Herman ta ett smakprov. Konstigt. Det var gott.

Selma gillar att umgås kring arbetsbordet. Denna pigga femåring avslöjar att hon kan räkna till etthundratio och läsa i sin spännande bok om dinosaurier. Kan själv. Förskoledagen på avdelningen Ekorren har varit rolig med många lekar. Hermans dag med kompisarna på Solen var inte sämre.
– Vi fick dricka saft. Ute. Berättar han med blicken fäst på kålrotsbitarna.

Snart börjar det dofta gott ur grytan. Kerstin sätter på vatten för att koka bulgur.

Matkalendern fixar vår middag!

Jämnt och fint med vassa kniven. Femåriga Selma gillar köksjobb och sköter morrötterna med den äran.

– Jag tycker inte om svamp, säger Herman och vill inte provsmaka. Fast bara en liten bit. Och en till.

Markus ser bara fördelar med Matkalendern.
– Det är inte tråkigt med matlagning, men det är tråkigt att planera, slår han fast.
– Nu blir maten varierad utan ansträngning. Rätterna är enkla att laga och blir goda, även om jag skulle önska lite fler pastarätter.

Kerstin som arbetar som reporter på Hemmets Journal och Markus, sektionschef på Sony Ericsson, har båda gått ner i arbetstid för att barnen inte ska få för långa förskoledagar. Varje dag hämtar någon av dem barnen klockan tre och börjar laga maten hemma.
– Med Matkalendern blir det mer jämställt. Nu är det inte den som är “bäst” på att laga som står vid spisen varje dag. Ingen kan heller säga att den inte vet vad som finns hemma, säger Kerstin.

Familjens matvanor har spridit sig till kollegor. Och Matkalendrar som gåtts igenom ges bort till släktingar.
Alla kan inte vara förtjusta i allt. Och fortfarande kan det vara knepigt att hitta något samtliga i familjen tycker om. Vad är då Selmas och Hermans favoritmat?
– Fiskpinnar. Köttbullar, säger Selma och lillebrors svar kommer som ett eko.
– Och så saft som man dricker ute, lägger Herman till.

Men när middagen står på bordet och klockan närmar sig halv sex hugger barnen glatt in på rätten de hjälpt till att laga.
– Woksaucen satte piff på det, kommenterar Kerstin nöjt.
– Maten var enkel och kul att laga, säger Marcus.
– Det blev jättegott och man kan peta bort löken, säger Selma glatt.


Matkalendern fixar vår middag!Matkalender 2012…

… finns att köpa på www.hjshop.se och kostar 99 kr.

 

Scroll to Top