Gör matrasten på resan till en upplevelse!

Alla som bilat genom Sverige vet att utbudet av trevliga vägkrogar är begränsat. Men den som planerar resan i förväg och inte har så bråttom kan hitta riktiga guldkorn vid sidan av de stora Europavägarna.

1. Wägga Fisk & Delikatessrökeri, Karlshamn (E22)

Precis ända nere vid havet, just där Blekinges skogar sluttar rakt ner i Östersjön hittar du vackra Vägga friluftsområde alldeles utanför Karlshamns centrum. Här kan du välja mellan klassiska lunchrätter som räksmörgås, spättamacka eller sillmacka eller prova Wägga Special, med varmrökt laxfilé, rökt och gravad lax, stekt sill, fiskbiff och skaldjurröra och njuta av havets närhet på första parkett.
Det finns dessutom fiskfat och kaptensfat (4 personer) eller mindre skaldjursfat och räk- och hummerplatåer för två. I fiskbutiken kan du dessutom köpa med dig rökta, gravade och inlagda fiskprodukter.

Adress: Saltsjöbadsvägen 44. Tfn 0454-190 85. www.delikatessrokeri.se

Gör matrasten på resan till  en upplevelse!
Wägga fisk & delikatessrökeri i Karlshamn.

2. Restaurang Sjörök, Karlskrona (E22)
Vid kanten av småbåtshamnen i världsarvstaden Karlskrona ligger restaurang Sjörök med magisk utsikt över hamninloppet. Här kan du skämma bort dig själv med goda fisk- och kötträtter i lunchtid eller välja halstrad röding, fisk- och skaldjurssoppa ur á la cartemenyn.

Adress: Skeppsbrokajen 4, tfn 0455-32 42 42. www.sjorok.se

3. Stora Hamnkontoret, Borgholm, Öland (väg 136)

Längst ute på spetsen av Hamnvägen i centrala Borgholm, just där vägen svänger upp mot ställplatsen, hittar du restaurang Stora Hamnkontoret i samma byggnad som en gång var hamnkontor. Här kan du njuta av klassiska öländska smaker som sparris, lamm och färska grönsaker. Missa inte desserterna som gör måltidsupplevelsen komplett. Enbart kvällsöppet från klockan 17:00.

Adress: Hamnvägen 15. Tfn 0485-10 110. www.storahamnkontoret.se 

Gör matrasten på resan till  en upplevelse!
Stora Hamnkontoret, Borgholm.

4. Gula Hönan, Ronehamn, Gotland

På Gula Hönan i Ronehamn serveras du vänlig, vild och modern mat i en antik sekelskiftesmeny. Jo det är just så som Gula Hönan väljer att presentera sin egen mat när kökschefen själv får bestämma. Lägg samman mäktiga smaker med det gamla husets genuinitet och du har skapat en klassisk semesterkänsla trots att det bara handlar om att äta middag. Gula Hönan har tyvärr stängt för lunch, men en middag är att rekommendera.

Adress: Ronehamnsvägen 40–42. Tfn: 0498-48 29 40. www.theyellowhen.se 

5. Tindered Lantkök, alldeles söder om Edsbruk mitt mellan Stockholm och Öland (E22)

Ända sedan starten har Annette Hjalmarsson serverat svensk husmanskost med inspiration från gårdens gamla receptbok som gått i arv i generationer. Som fjärde generationens bönder är familjen Hjalmarsson mån om att utveckla och behålla gamla traditioner samtidigt som läget längs E22:an ger utvecklingsmöjligheter som många bönder saknar.

Bortsett från välsmakande rätter är stoppet vid sjön Ommens strand utmärkt för dig som behöver röra på benen. Här finns fina promenadstråk, härliga gungor till barnen och bra laddningsmöjligheter om du åker elbil. Dessutom är det nybyggda växthuset nere vid sjön, där man kan köpa kaffe och kakor en fröjd för både kropp och sinnesmod.

Tfn: 0493-700 40. www.tindered.se

6. Galleri Tegel, Jönköping (E4:an)

På tändsticksområdet mitt inne i Jönköping hittar du restaurang Galleri Tegel i en gammal snickerifabrik. Än idag kan man njuta av en travers från glansdagarna som sitter kvar i taket och påminner om tändsticksområdets storhetstid. Bortsett från dagens lunch finns en fin tillbehörsbuffé och kockarnas överraskningsmenyer under kvällstid där du kan välja mellan liten, mellan och stor överraskningsmeny. Missa inte resten av tändsticksområdet, i synnerhet Tändsticksmuseet som drivs av Jönköpings kommun.

Adress: Tändsticksgränd 12–14, Tfn: 036-12 89 00. www.galleritegel.se 

7. Ombergs turisthotell, norr om Ödeshög (E4:an)

Klassiska Ombergs turisthotell ligger vackert alldeles vid foten av Omberg med utsikt över Vättern och odlingslandskapet runtomkring. Här kan du skämma bort dig själv med vita dukar och klassisk servering i en vacker rödfärgad byggnad från pensionatens storhetstid.
Missa inte Alvastra Klosterruin som ligger alldeles bredvid. Turisthotellet är öppet för lunch sju dagar i veckan, men glöm inte att ringa och förboka för att vara på den säkra sidan. På helgerna kan du njuta av en tvårätterslunch eller varför inte lyxa till det med en trerätterslunch.

Adress: Alvastra. Tfn: 0144-330 02. www.ombergsturisthotell.com 

Gör matrasten på resan till  en upplevelse!
På klassiska Ombergs turisthotell har du vacker utsikt medan du njuter av lunchen.

8. Lekhyttans restaurang och kaffebar (E18)

Tänk dig en klassisk kiosk från 1940-talet kryddad med modernt kaffe och goda middagar och du har hittat kärnan i det som är Lekhyttans framgång. På den tiden ett litet nav i Lekhyttan och än idag en viktig mötesplats i byn. Maten är givetvis hemlagad och gjord från grunden utan krusidull. Här kan du njuta av både frukost, lunch och middag och dessutom kaffe däremellan.

Adress: Bredvid Q-Star i Lekhyttan. Tfn: 019-29 20 20. www.lekhyttans.se

9. Bjertorps slott, Kvänum. (E20)

Att äta lyxigt hör sällan samman med en bilresa genom landet, men genom att välja lunch eller middag på Bjertorps slott kan du njuta av god mat och en vacker slottsmiljö. Vill du dessutom stanna över natt går det utmärkt i något av jugendslottets tidstypiska rum.

Tfn: 0512-30 0500. www.bjertorpslott.se

10. Lilla K´s trädgårdskök, Bollnäs (riksväg 83)

Du hittar mysiga Lilla K´s trädgårdskök i växthusen på Mobackes Trädgårdscenter i Bollnäs. Här kan du njuta av goda luncher och beroendeframkallande fikastunder där passionen för mat är kockarnas främsta krydda. Vardagar serveras en läcker grönsaksbuffé, frukt och hembakt bröd vid sidan om soppor, sallader och goda smörgåsar (räksmörgåsen är känd långt utanför Bollnäs). Dessutom finns det fantastiska bakverk med kaffe till.

Adress: Norra Kilaforsvägen 24, tfn: 0278-120 12. www.lillak.com 

11. Kretsloppshuset i Mörsil mellan Östersund och Åre (E14)

Precis som namnet antyder är Kretsloppshuset ett hållbarhetskoncept där man inte bara producerar riktigt bra husmanskost utan också utbildar gästerna i ekologisk mat och hållbar odling. Missa inte den fantastiska lunchbuffén med fokus på olika sorters sallader där baljväxter, örter och fullkorn har en alldeles särskild roll. I butiken kan du köpa lokalproducerad mat, exempelvis lingonketchup, glögg, saft, vinäger och marmelad.

Adress: Kyrkvägen i Mörsil. Tfn 0647-66 52 12. www.kretsloppshuset.com 

Gör matrasten på resan till  en upplevelse!
Kretsloppshuset i Mörsil.

12. Axmarbrygga Havskrog, Axmar (E4:an)

Den trevliga fiskrestaurangen Axmarbrygga ligger på bryggan vid sidan om Axmar bruk med anor från år 1671. Här äter du gott med panoramautsikt över den orörda skärgårdsmiljön fullsmockad med båda fåglar, fisk och olika sorters däggdjur. Bland favoriterna på menyn finns både fisk- och skaldjursgryta, bakade rotfrukter och gräddad torskrygg med Kusösås smaksatt med kaviar, löj- och forellrom. Missa inte ett besök i hyttan på Axmarbruk när du ändå är i trakterna.

Adress: Boskär, Axmarbruk. Tfn: 0297-32 000. www.axmarbrygga.se

13. Icehotel, Jukkasjärvi (E10)

Unika ishotellet i Jukkasjärvi är bortom Ikea ett av Sveriges mest igenkända varumärke. Kanske inte så konstigt då hela hotellet är byggt av is och delar av ishotellet dessutom håller öppet året om. Tvärs över vägen hittar du värdshuset, vars mat i sig är värd en omväg. Dagligen under hela sommarhalvåret serveras dagens lunch med ett val av kött, fisk eller vegetariskt. Missa inte ett besök i Ishotellet (det finns flera rum där man kan bo även på sommaren) med isbar och konstutställning som är kall året om.

Adress: Marknadsvägen 63, tfn: 0980-668 00. www.icehotel.com 

14. Restaurang Lapporten, Björkliden Fjällby (E10)

Med sagolik utsikt över fjällvärlden och Lapporten långt bort i horisonten är restaurang Lapporten i Björkliden skäl nog att åka långt norrut. Här kan du njuta av dagens lunch, tre rätters middag eller bara en enkel hamburgare i baren med magnifik utsikt mot Lapporten.

Adress: Björkliden, tfn: 0980-641 00. www.bjorkliden.com 

Scroll to Top