Samlarkort från Hemmets Journal säljs för nästan 10 miljoner kronor!

Har du ett av Hemmets Journals gamla samlarkort på Mohammad Ali från 1960 liggande hemma i byrålådan? I så fall sitter du på en förmögenhet. Kortet kan vara värt bortåt 10 miljoner kronor!

Det är amerikanen Bob Lapides, boende i New York, som på auktionssajten Ebay lagt upp ett samlarkort från Hemmets Journal på den då 18-årige boxaren Mohammed Ali. Acceptpriset är 1 miljon dollar, strax under 9 miljoner svenska kronor till den aktuella växelkursen. Vad slutpriset blir vet man förstås inte.

Samlarkort från Hemmets Journal säljs för nästan 10 miljoner kronor!
Samlarkortet från Hemmets Journal nr 42/1960 föreställer den då 18-årige boxaren Mohammed Ali.

En förmögenhet i källaren
– Jag råder våra läsare att leta igenom gamla kartonger och byrålådor med samlarkort, för där kan finnas en förmögenhet, säger Hemmets Journals chefredaktör Håkan Ström.

Bob Lapides skickade ett mejl till tidningens redaktion och berättade om sitt samlarkort och vad han begär för det.

Samlarkort från Hemmets Journal säljs för nästan 10 miljoner kronor!
Håkan Ström, chefredaktör på Hemmets Journal, sprang själv ner i källaren för att leta igenom sina Hemmets Journal-tidningar från 1960. Just samlarkortet på Cassius Clay fanns inte där.

– När jag såg vad kortet värderades till sprang jag själv ned i källaren och letade. Jag hittade faktiskt gamla samlarkort från Hemmets Journal, men inte just detta, fortsätter Håkan.

Kortet är från 1960 och taget strax efter att den 18-årige Cassius Clay, som Mohammad Ali då hette, tagit olympiskt guld i lätt tungvikt i Rom.

Enligt uppgifter finns det inga andra samlarkort på Cassius Clay från vare sig 1960 eller tiden före.

– Det är förmodligen det som gör kortet unikt och att priset är så högt, menar Håkan Ström.

Samlade på gamla sportkort
Hemmets Journal hade på 1950- och 60-talet ark med samlarbilder som följde med tidningen, det kunde vara filmstjärnor eller idrottskändisar.

Bob Lapides jobbade i 30 år på några av New Yorks främsta reklambyråer som copywriter och vann åtråvärda priser, däribland ett för sin Sony tv-reklam. Vid sidan om jobbet var han också en hängiven samlare av gamla sportkort. I USA är det en stor business och Bob har lyckats komma över Cassius Clay rookie-kortet från Hemmets Journal som enligt den amerikanska certifieringstjänsten för samlare, PSA, har den högsta rankingen.

Enligt Bob Lapides beskrivning är det en helt fenomenal och helt underbar bild på den unge olympiske mästaren. De skarpa hörnen, den rika färgen och centreringen är andra värdehöjande egenskaper. Kortet är dessutom tryckt på tunt glättat papper och har inga veck eller tunna repor. Det är så gott som felfritt och ett extremt sällsynt kort, menar Bob Lapides.

På baksidan av kortet finns en text där Cassius Clay beskrivs som “den nye Floyd” vilket syftar på Floyd Patterson som 1952 vann OS-guld i Helsingfors som 17-åring och blev den yngste tungviktsvärldsmästaren i historien 1956. Som bekant förlorade Patterson världsmästartiteln till Ingemar Johansson 1959, för att sedan återerövra den.

Samlarkort från Hemmets Journal säljs för nästan 10 miljoner kronor!
Texten på baksidan av samlarkortet går fortfarande att läsa.

Utöver Cassius Clay fanns på arket bilder av amerikanska sprinterdrottningen Wilma Rudolph, som tog tre guld i OS 1960, svenske gångaren John Ljunggren som tog silver i samma OS och den danska fotbollsstjärnan Harald Nielsen.

Samlarkort från Hemmets Journal säljs för nästan 10 miljoner kronor!
Kortet på Mohammed Ali, eller Cassius Clay som han tidigare hette, fanns på ett samlarark med tre andra stora sportstjärnor; John Ljunggren, Wilma Rudolph och Harald Nielsen.

Säljaren vill ge till välgörenhet
Samlaren Bob Lapides tänker inte stoppa hela försäljningssumman i egen ficka.

– Jag har gett välgörenhetsbidrag för att bekämpa Parkinsons sjukdom under många år. I år planerar jag att ge tio procent av kortets försäljningssumma till Michael J Fox Foundation, för att ge forskningen mer resurser att utrota sjukdomen som bland annat drabbade just Mohammad Ali, säger han.

Samlarkort från Hemmets Journal säljs för nästan 10 miljoner kronor!
Så här ser annonsen på Ebay ut där kortet ligger ute för det osannolika priset 1 miljon dollar, ungefär 9 miljoner svenska kronor. Tänk att sitta på det här kortet!
Scroll to Top