Mer och mer agressiv

Min honkatt, en vanlig bondkatt, är ca 6 år. Hon är innekatt men har alltid fått gå ut i koppel. Ända sen hon var liten...

Min honkatt, en vanlig bondkatt, är ca 6 år. Hon är innekatt men har alltid fått gå ut i koppel. Ända sen hon var liten har hon stundtals varit aggressiv. Mitt i allt kan hon attackera oss väldigt våldsamt i armar, händer eller fötter. Från början fungerade det om jag tog henne i nackskinnet och sade bestämt “nej” åt henne när hon gjorde detta, men på senare tid blir hon bara ännu mer aggressiv om jag gör så. Jag vågar inte längre röra mig efter att jag blivit attackerad, för då hugger hon flera gånger.

Jag har märkt att hon blir uppretad av att man smeker henne på ryggen och av hastiga rörelser så jag har alltid sagt åt mina gäster att de inte skall smeka henne annat än på huvudet, men ibland går hon ändå till attack. Tror hon har attackerat eller iallafall försökt attackera alla våra gäster och oss husse och matte. Jag vet att katter kan bli irriterade om man smeker dem mycket, men ibland finns det inte ens någon speciell orsak till att hon hugger. Annars kan hon vara hur kelig som helst och gosa i famnen, så länge hon får hoppa upp själv. Hon har ätit p-piller i flera år pga av att hon var brunstig konstant. Innan jag började med pillren var hennes beteende ännu värre och hon högg ofta, så pillren har hållit henne lugnare. Testade en gång att sluta ge henne pillren under en tid men hon blev helt galen. Orsaken till att jag skriver är att jag idag blev så hårt attackerad i armen, (efter att hon hade sett en annan katt ute och jag skulle ta in henne) att jag fick söka akut läkarvård.

Det känns tungt, men jag vet ju att vi inte kan ha det såhär. Varför gör hon såhär? Finns det något man ännu kan göra för att förändra hennes otäcka beteende? Avlivning känns så otäckt.

Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:

Nej, du kan inte ha det så här, du ska inte behöva vara rädd för din katt. Jag tycker du ska tala med din veterinär att undersöka henne så det inte är något fel på henne (att hon inte vill bli smekt på ryggen). Om hon inte är kastrerad tycker jag du ska göra det.

Scroll to Top