4 vegetariska rätter för dig som har IBS – perfekta för matlådan

Vill du äta mer vegetariskt, men har samtidigt problem med IBS? Dietisten Sofia Antonsson, som skrivit kokboken "Lugn mage med grön mat", har recepten för dig.

Sofia Antonsson är legitimerad dietist och arbetar med att behandla personer med IBS, så väl som att utbilda dietister i kostbehandlingen Fodmap

Här tipsar hon om fyra rätter som är vegetariska och fria från Fodmaps – och som dessutom är lättlagade och passar bra för matlåda och micro.

1. KRÄMIG QUINOASALLAD – 4 PORTIONER

4 vegetariska rätter för dig som har IBS – perfekta för matlådan
Foto: Ulrika Pousette

Tranbärskräm
50 g torkade tranbär

1 dl macadamianötter eller rostade solrosfrön
1 dl vatten
1 msk vit balsamvinäger
1–2 msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar

Sallad
4 port röd quinoa
2 morötter
200 g fryst broccoli
5 grönkålsblad
½ kruka persilja
1 knippe rädisor
1 polkabeta
3 msk solrosfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa tranbär, macadamianötter eller solrosfrön och vatten till en kräm i en mixer eller med en stavmixer. Smaka av med vit balsamvinäger, olivolja, salt och peppar.
2. Koka quinoan enligt anvisning på paketet. Låt svalna helt.
3. Skala morötterna och hyvla dem i strimlor. Tina broccolin och skär i små buketter. Ta bort de grova stjälkarna från grönkålen och riv den i mindre bitar. Hacka persiljan grovt. Skär rädisorna i kvartar. Skiva polkabetan tunt.
4. Rosta solrosfröna i torr panna. Blanda quinoan med tranbärskrämen. Vänd ner grönsakerna och persiljan.
5. Toppa med solrosfrön och polkabeta.

 

 

2. GRÖNKÅLSSOPPA – 4 PORTIONER

4 vegetariska rätter för dig som har IBS – perfekta för matlådan
Foto: Ulrika Pousette

600 g grönkål
2 salladslökar (gröna delen)
2 msk siktat dinkelmjöl
1 liter vatten
2–3 msk lökfri grönsaksfond
2 dl laktosfri grädde
4 hårdkokta ägg
smör
salt
nymalen vitpeppar

GÖR SÅ HÄR

1. Skölj grönkålen och skär eller klipp bort stjälkarna. Strimla kålen och lägg den i en bunke.
2. Finhacka salladslöken och fräs den i smör i en stor kastrull. Tillsätt grönkålen och rör om någon minut. Strö över mjölet och rör om ordentligt. Häll på vatten och fond. Rör om och låt koka under lock ca 20 minuter.
3. Tillsätt grädde i soppan och smaka av med salt och vitpeppar. Servera soppan som den är eller mixa den slät med en stavmixer.
4. Servera med ägghalvor och gärna en bit bröd med en god ost.

3. VEGETARISK LASAGNE – 4 PORTIONER

4 vegetariska rätter för dig som har IBS – perfekta för matlådan
Foto: Ulrika Pousette

450 g fryst hackad spenat
1 stor klyfta vitlök
2 salladslökar (gröna delen)
2 stora morötter
250 g ricottaost
250 g keso
100 g fetaost (där innehållet av laktos är max 1g/100g)
2 dl laktosfri mjölk
3 krm riven muskot
12 glutenfria lasagneplattor
1 ¼ dl smakrik riven ost
olivolja
salt
nymalen svartpeppar

Vitkålssallad
400 g vitkål
3 msk rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
salt
svartpeppar eller franska örter
eventuellt ½ dl inlagd paprikasallad

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Tina spenaten. Skala och dela vitlöksklyftan i bitar (inte alltför små). Hetta upp lite olivolja i en stor kastrull och stek vitlöken tills den är brun. Plocka upp bitarna (se till att få med alla). Skiva salladslöken och fräs den i samma panna några minuter. Tillsätt tinad spenat och fräs ytterligare några minuter. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna.
2. Riv morötterna grovt. Blanda spenaten med morötter, ricottaost, keso, smulad fetaost, mjölk, muskot, salt och peppar.
3. Lägg lasagneplattor i botten på en ugnssäker form. Varva sedan fyllningen med lasagneplattor och strö riven ost på toppen. Tillaga i ugnen ca 30 minuter.
4. Strimla vitkålen med en osthyvel eller mandolin. Blanda med olja, vinäger, salt, peppar eller franska örter och eventuellt hackad paprika.
5. Servera lasagnen med vitkålssalladen. 

 

 

 

 

4. KRÄMIG BRYSSELKÅLSPASTA – 4 PORTIONER

4 vegetariska rätter för dig som har IBS – perfekta för matlådan
Foto: Ulrika Pousette

400 g glutenfri pasta, t.ex. tagliatelle
2 salladslökar (gröna delen)
250 g brysselkål
1 tsk torkad ramslök
2 msk olivolja
3 dl laktosfri grädde eller crème fraiche
4 msk pinjenötter
50 g riven parmesan (ca 1 dl)
1 tsk rivet citronskal + till garnering
1 msk citronsaft
parmesan
flingsalt
nymalen svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

1. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Finhacka salladslöken. Tina brysselkålen och halvera dem. Fräs salladslök och ramslök i olivolja några minuter i en stekpanna. Tillsätt brysselkålen och fräs ca 3 minuter. Häll på grädde eller crème fraiche och låt koka ihop.
2. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
3. Häll av vattnet från pastan. Blanda pastan med brysselkålblandningen, riven parmesan, citronskal och citronsaft. Smaka av med salt och svartpeppar.
4. Garnera med pinjenötter, citronskal och hyvlad parmesan.

 
Sofia har egen erfarenhet av IBS

Det var när Sofia pluggade till dietist som hennes magbesvär började bli besvärliga. Hon uppsökte läkare och fick då diagnosen IBS, men ingen hjälp. Först när hon snubblade över Fodmap-dieten i jobbet hittade hon en behandlingsmetod som fungerade. Både för henne själv och för hennes patienter. 

Idag driver Sofia Belly Balance, en digital plattform som är ledande inom behandling av IBS i Sverige, tillsammans med dietistkollegan Jeanette Steijer. Där kan du som har IBS få hjälp och råd, men du bör i första hand kontakta läkare.

–  Många går omkring med bråkiga magar, utan att veta att det är IBS. Innan du börjar laborera själv är det bra att gå till läkare och få en diagnos. Därefter kan man gå steget vidare, exempelvis gå till en dietist och få kostbehandling med Fodmap, säger Sofia.

Belly Balance har tidigare släppt flera kokböcker som riktar sig till personer med IBS. De senaste åren har efterfrågan på vegetariska och veganska recept ökat, och därför släpper de nu kokboken “Lugn mage med grön mat”.

– Det finns flera anledningar till att man bör välja en vegetarisk kost, säger Sofia. En stor anledning är att rött kött ökar risken för tarmcancer, vilket många faktiskt inte vet. 

Många har den felaktiga uppfattningen att det är svårt att bli riktigt mätt på vegetarisk kost om den ska vara fri från Fodmaps, eftersom man då behöver utesluta saker som många vegetarianer äter för att få i sig protein, som exempelvis bönor och sojaprodukter. Men med boken vill Sofia nu bevisa att det inte behöver vara så svårt. Sofia betonar att de inte vill skapa någon hälsoångest och att allt inte behöver vara svart eller vitt.

–  Man gör så gott man kan. Man kan till exempel välja flexetarian-tänket, att äta vegetariskt vissa dagar i veckan. Eller så fortsätter man äta kött men äter mindre av det.

5 saker att ha hemma för att kunna laga vegetariskt och Fodmap-fritt

1. Konserverade linser – snällare mot magen än baljväxter som exempelvis kokbönor
2. Edamame-bönor (gröna sojabönor) – snällare mot magen än gula sojabönor
3. Fryst broccoli
4. Krossade tomater
5. Salladslök (den gröna delen)

Scroll to Top