• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sveriges bästa amatörbagare ger ut sin bakbok

  Nyligen utnämndes hon till Sveriges bästa amatörbagare, men framstår mer som ett verkligt proffs när det gäller söta läckerheter. Nu ger Christina Gyllner ut sin första bok.

  Bild 1289753

  – Jag har älskat bakverk – och att baka -- så länge jag kan minnas, säger Christina Gyllner, Sveriges bästa hemmabagare. Som barn hände det att jag cyklade hem på lunchrasten i skolan för att baka kakor.

   

  En 24-årig dansös. Det låter inte som det första, snarare det sista, man kommer att tänka på när man föreställer sig en passionerad och skicklig amatörbagare.

   

  Men precis så blev det. Christina Gyllner tog hem förstapriset i Sjuans succéprogram Hela Sverige bakar och sällan har vi sett en lyckligare vinnare i tv-rutan.

   

  Och vad gäller antagandet att det finns ett motsatsförhållande mellan dans på lätta fötter och kaloristinna bakverk så försäkrar hon att det går mycket bra ihop.

  – Ja, det handlar ju om kreativitet och disciplin i båda fallen. Och vad gäller kalorierna i kakor och bakverk så är det ju en väldigt bra kombination! Ju mer jag tränar, desto mer kan jag unna mig. Och jag älskar verkligen bakverk, inte bara att baka utan också att äta.

   

  Alla möjligheter

  Christina är också säljare till yrket, men nu kommer hennes liv att handla mycket om bakning.

  – Det är egentligen det enda jag vet om framtiden och det känns fantastiskt kul att så många möjligheter är öppna! Det enda jag vet är att det kommer att handla mycket om bakning.

   

  En viktig del av vinsten är det som hos Christina är en gammal dröm – en egen bakbok. Sockerchock (Bonnier Fakta) heter den och även om recepten är Christinas i högsta grad egna så finns det två inspirationskällor – USA och mormor…

   

  Mormor var först.

  – Ja, det var hon som väckte mitt intresse för bakning, säger Christina. Tyvärr får hon inte uppleva min seger i tävlingen eller se min bok, hon gick bort i cancer när jag bara var sex år gammal.

  – Och ändå hann jag få så mycket med mig från mormor! Vi bakade mycket tillsammans och inspirationen, dofterna, glädjen att skapa i köket kommer från henne. Mormor står för det klassiska svenska och det pepparkaksrecept som finns i min bok är till stor del hennes.

  – Men i de recept där jag kanske vågat lite mer kommer inspirationen helt klart från USA. Efter gymnasiet har jag tillbringat både kortare och längre perioder i Kalifornien och älskar hur man tar ut svängarna där när det gäller bakning.

   

   

  Vilar från dansen

  Gymnasietiden präglades, något mer än studierna, av Christinas två passioner. Dansen tog upp kvällarna och efter gymnasiet kom hon in på Balettakademien. Hon fick dock snabbt ont i kroppen och efter flera utvärderingar från läkare kom beskedet att hon hade reumatism.

  – Om det är slut med dansandet nu? Jag hoppas och tror inte det, men ett uppehåll har jag varit tvungen att göra. Nu måste jag dessutom snart operera en fot som jag fått problem med på grund av reumatismen.

  – Å andra sidan så har vilan från dansen inneburit att jag haft tid att fokusera på bakning och det är kanske därför det gått så bra i tävlingen.

   

  Det var en kompis som tipsade Christina om Hela Sverige bakar.

  – Jag tvekade inte en sekund, säger hon. Att det handlade om tv hade jag inget emot, jag har ofta som dansare varit med i tv i olika sammanhang. Däremot är det klart att jag undrade om min bakning verkligen höll måttet. Att snälla kompisar säger att man är duktig är ju en sak, men konkurrensen visste jag ju ingenting om. Sedan visade det sig att alla medtävlande var väldigt duktiga, men det gick ju bra för mig ändå…

   

  Hittills är det i första hand föräldrar, syskon, kompisar och inte minst pojkvännen Sven som Christina skämt bort med sina bakverk. Nu kan hela Sverige baka efter hennes recept. Och de bakande konkurrenterna verkade för övrigt också ense om att Christina var värdig titeln Sveriges bästa hemmabagare. Eller, som om en av dem, Elin Werjefelt, sa:

  – Det är som om Christina föddes till det här!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!