Bli klimatsmart igen – på mormors vis!

Vi läser i tidningarna och ser på nyheterna om hur vi måste bli mer klimatsmarta. Men det behöver inte vara särskilt komplicerat. Damma av mormors sätt att tänka – du blir snällare mot både miljön och plånboken.

Kanske log vi lite överlägset i smyg åt mormors vana att stoppa strumporna när det blivit hål på hälen. Skrattade lite bakom hennes rygg när hon vände på skjortkragen och tyckte att hon var hopplöst gammaldags och ineffektiv när hon drog fram såpan så fort det var dags att städa.

För varför göra så när det är så billigt att köpa nya strumpor och när det finns så effektiva och spännande rengöringsmedel?

Eller kan det faktiskt vara så att hon hade rätt? I en tid där vi dagligen översköljs av budskap kring hur naturen håller på att gå under finns det mycket som tyder på att vi måste tänka om.

– Idag lever vi i en tid där vi måste tänka på miljön. Vi måste tänka om, säger Estrid Holm som i dagarna kommer ut med nyutgåvan av klassikern Städa, en inspirerande bok om just städning som hon gjort tillsammans med illustratören Lotta Kühlhorn.

Husmorstips

Här kryllar det av gamla hederliga husmorstips, för varför krångla till det när mormors och farmors sätt fungerade alldeles utmärkt? Dessutom – förutom att det är direkt nödvändigt för klimatets skull – är det också billigare.

– Att köpa hem dyra, färdigblandade sprayer och rengöringsmedel känns helt onödigt, säger Estrid Holm, som huvudsakligen använder såpa som rengöringsmedel.

Estrid Holm, som själv lärde sig städa av sin farmor, menar att det finns alldeles för många produkter idag. För vem behöver avancerade, dyra och miljöfarliga städprodukter när vi egentligen har allt vi behöver hemma?

Nej, titta i skafferiet istället, tipsar Estrid Holm.

– Citron, ättika, salt och bikarbonat är perfekt när man ska städa. Citron använder jag för att bleka fläckar, ättikan för att ta bort dålig lukt, salt för att skura skärbrädor och köksbänkar och bikarbonat för att ta bort kalkavlagringar.

Sedan Estrid Holm och Lotta Kühlhorn gav ut Städa första gången, år 2000, har boken kompletterats med klimatsmarta tips men också med ett helt kapitel om klädvård.

Bli klimatsmart igen – på mormors vis!
Lotta Kühlhorn och Estrid Holm har skrivit boken Städa, nu i ny upplaga med klimatsmarta tips.

Inne med lappat och lagat

– Vi måste bli bättre på att vårda våra kläder och använda det vi redan har istället för att bara slänga och köpa nytt, säger Estrid Holm.

På senare år har hon märkt att det börjat bli något av en statusmarkör att använda samma, välvårdade och noga skötta kläder år efter år.

Där det förr sågs som ett tecken på dålig ekonomi att skicka barnen till skolan med lappade byxor eller lagade strumpor har det idag blivit en signal på att vi har koll på läget och gott om tid.

– Idag är det lite fint med stickade muddar, lappar och att använda en klänning som man köpte för 14 år sedan, säger Estrid Holm.

Att vända klimatförändringarna är naturligtvis en politisk fråga där både världsledare och stora företagsledare måste ingripa. Men faktum är att vi alla kan göra något för att påverka klimatet också i det lilla. Och det handlar absolut inte om att gå tillbaka till 1970-talet.

– Att ett klimatsmart liv skulle innebära att leva som amishfolket är en förlegad tanke, säger Nina Ekelund, generalsekreterare på Hagainitiativet, ett företagsnätverk som jobbar för att skapa ett näringsliv utan klimatpåverkan.

Stärker varumärket

Nina Ekelund – som jobbar med företagsjättar som Volvo Cars, Scania, Lantmännen, Preem och Axfood – ser dagligen tecken på att klimatfrågan hamnar överst på agendan hos allt fler företag. Att tänka klimatsmart stärker varumärket, drar till sig de bästa medarbetarna och ökar lönsamheten.

Hon har också lagt märke till att klimattänk blir allt vanligare hos alla oss andra som inte driver stora företag.

– Klimatsmarthet har blivit något attraktivt. Att äta närodlat, att visa att vi tar oss tid att leta välskräddade vintagekläder, gör fynd på loppisar, letar skickligt utfört hantverk på auktion och att vi behärskar förmågan att laga och sy om våra kläder som blivit trasiga eller inte längre passar har blivit status, fastslår hon.

Vill ha unika plagg

Att köpa en unik kappa eller klänning i en second hand-butik eller på sajter som Tradera eller Blocket är alltså inte längre enbart något vi gör för att spara pengar. Idag ser allt fler det som en möjlighet att hitta ett plagg som ingen annan har.

Idag finns det också möjlighet att använda plagg ur så kallade lånegarderober och att byta urvuxna kläder med väninnorna.

I var och varannan bostadsrättsförening hamnar utlästa böcker på en särskild “varsågod-och-ta-plats” istället för i soporna, och att ordna klädbytardagar på skolorna kopplas inte längre ihop med dålig ekonomi. Tvärtom. Det signalerar att vi har koll, är pålästa och att vi har tid.

Husmorsknepen som fungerar!

  • Ta bort fläckar med citron och outspädd såpa.
  • Ta bort fläckar på kläderna så fort som möjligt. Då blir de enklare att få bort. 
  • Ta bort kalkavlagringar i vaser eller glasflaskor med hjälp av små gruskorn, lite diskmedel och vatten.
  • Ta bort mögelfläckar på kläder genom att lägga plagget i filmjölk ett par dygn.
  • Gör klimatsmart skölj-medel genom att blanda 2 dl 24-procentig ättika med 5 dl vatten och 5–7 droppar lavendelolja i en glasflaska. 
  • Vädra dina kläder regel-bundet istället för att tvätta dem. 

Källa: Städa av Estrid Holm och Lotta Kühlhorn (Norstedts)

Scroll to Top