Välkommen till en färgglad sagovärld!

Bakom ytterdörren till en vanlig trerumslägenhet i Lund döljer sig en helt fantastisk sagovärld. Här har den ensamstående pappan Franco och hans son Jonas skapat en drömvärld i regnbågens alla färger.

Franco Adham

Ålder: 56 år.

Yrke: Daytrader – köper och säljer aktier under dagtid.

Familj: Sonen Jonas, 9 år.

Bor: Lägenhet i Lund.

Om man inte känner till det anar man inte att det är något speciellt med Franco Adham och hans son Jonas bostad på Papegojlyckan i Lund.

En observant iakttagare kan möjligen reagera på att det är ovanligt gott om lampor i olika färger i fönstren på andra våningen.

Men så fort ytterdörren öppnas och man stiger in i trerummaren överväldigas besökaren direkt av en explosion av färger han eller hon möts av.

– Vi tycker själva om det, säger Franco med ett stort leende. Här finns 70 lampor, förutom taklamporna och över 240 prydnadssaker.

– Jag tycker det är jättefint, säger hans son. Vi har lavalampor, vulkanlampor och en tornadolampa. Mina kompisar tycker det är spännande att komma hit.

Redan i den smala hallen som leder till vardagsrummet, köket och Jonas respektive hans pappas rum får man en försmak av vad som är att vänta.

De två taklamporna är lila och rosa, byrån är målad i klarröd lack, de vita tapeterna och garderobsdörrarna har fått färgklickar i olika mönster och på golvet ligger små runda mattor i fem olika färger.

Välkommen till en färgglad sagovärld!
Superhjältefigurer på väggarna, kulörta rislampor över fönstret och olikfärgade tapeter. I sitt pojkrum har Jonas skapat sig en egen sagovärld.

 

– Det här är min och Jonas trädgård, säger Franco och ställer sig på en grön matta. För att förstärka trädgårdskänslan har han och Jonas tejpat upp stora solrosor i naturlig storlek på insidan av ytterdörren och tulpaner på väggen utanför toaletten.

Vardagsrummet gör ingen besviken. Förutom mängder av prydnadsföremål i alla regnbågens färger i bokhyllan domineras rummet av en en soffgrupp där ena soffan är limegrön och den andra rosa. Mellan dem står ett turkosfärgat soffbord.

– Det är meningen att färgerna inte ska passa ihop. Det ska vara något man inte kan få se någon annanstans. Det är så Jonas och jag vill ha det, säger Franco och kramar om sin son som krupit upp bredvid sin pappa i den rosa soffan.

Förvandlingen av en vanlig lägenhet till en sagovärld började när Franco och hans exhustru sommaren 2015 kom överens om att deras son Jonas skulle bo huvudsakligen hos honom i Lund.

Välkommen till en färgglad sagovärld!
När Franco skulle få vårdnaden om Jonas var han orolig för hur det skulle gå men idag kan han konstatera att livet är harmoniskt och stabilt för den lilla familjen.

– Vi separerade när Jonas var väldigt liten och även om jag träffade honom ofta bodde han inga längre perioder hos mig. Jag blev naturligtvis överlycklig över att både han och hans mamma ville att han skulle bo hos mig men jag blev även lite orolig för hur jag skulle klara rollen som ensamstående pappa.

Nu i efterhand kan han skratta åt det han oroade sig för men just då kändes det som ett stort problem.

– Det jag oroade mig mest för var hur jag skulle klara uppgiften som förälder om han skulle bli sjuk. Han hade haft feberkramper vid ett par tillfällen när han var yngre och vid ett tillfälle fått åka ambulans till sjukhus. Jag var rädd för att det skulle kunna hända igen.

Han hade dessutom ingen att fråga mer än sin exhustru om det skulle hända något. Franco har ingen annan släkt i Sverige. Han kom hit som gäststudent 1978 och blev kvar i Lund.

– Jag var också orolig för att Jonas skulle sakna sina gamla kompisar i Perstorp när han flyttade hit men han fick tack och lov snabbt nya vänner när han började skolan.

När Jonas flyttade hem till Franco bodde han i en etta med sovalkov, men bara ett halvår senare fick han lägenheten de nu bor i. Inför flytten frågade Franco Jonas hur han ville inreda den nya lägenheten.

Välkommen till en färgglad sagovärld!
Pingvinfamiljen har sin hedersplats i vardagsrummet.

– Jonas nämnde vid något tillfälle att han ville bo i en sagovärld och jag kände direkt att det var något jag kunde ge honom. Vi började köpa möbler och inredningsdetaljer till den nya lägenheten och vi koncentrerade oss från första början på saker med mycket färger, berättar Franco.

Under det första året åkte Jonas och hans pappa runt till olika affärer och letade på nätet efter saker som passade in i deras föreställning om en sagovärld. Mycket ljus och kulörta lampor var redan från början en viktig detalj.

– Man blir glad av ljuset. Sverige är på vintern ett mörkt land och då kan man behöva mycket lampor. Det fungerar som rena ljusterapin, säger Franco.

Man skulle kunna tro att elräkningen blir astronomisk när alla lamporna och ljusslingorna i lägenheten är tända samtidigt men enligt Franco är det inte så.

– Vi har bytt ut alla vanliga lampor mot led-lampor och då går det inte åt så mycket energi, säger han.
Kronan på verket i vardagsrummet, eller kanske snarare kronorna eftersom de är två, är de båda kristallkronorna i taket. Inte nog med att de glittrar när de lyser – de är naturligvis också färgglada.

– Den ena hittade vi på en utförsäljning här i Sverige och den andra beställde vi från Tyskland. Den kom som en byggsats och det var inte lätt att montera den, berättar Franco.

En och annan försäljare har höjt på ögonbrynen när Franco och hans son beställt möbler i olika färger.
– Men oftast tycker de bara det är roligt och vill gärna hjälpa till.

 

Välkommen till en färgglad sagovärld!
Hos Jonas och Franco finns över 240 prydnadsföremål i regnbågens alla färger, över 70 lampor och 15 olika prydnadsdjur.

Jonas rum ser ut som de flesta pojkrum för nioåriga grabbar när det gäller sakerna han har där men skillnaden är att färgnyanserna är lite starkare. Över sängen svävar en utklippt bild av Spindelmannen, Super Mariofigurer pryder de gröna och svarta tapeterna och på den knallgula byrån står en illamåendegrön Hulkendocka.

– Här har jag också en discolampa bredvid min tv, säger han stolt.

Franco säger att de inte behöver kosta en förmögenhet att skapa sin egen fantasivärld. Mycket av grejerna de pyntat lägenheten med har de kommit över för några tior.

– Ta bara de här kulörta glödlamporna som jag hängt upp med rött sidenband. De kostade inte så mycket. Eller de olikfärgade rislamporna i fönstret i Jonas rum. Varken de eller hans guldfärgade och röda gardiner gav jag särskilt mycket för.

Jonas och hans pappa tycker att de är klara med sagovärlden. Det är bara när de stöter på något nytt som passar in som de gör nya inköp.

– Vi kommer alltid att ha det så här. Vitt blir mycket roligare i kombination med andra färger, säger Franco och får medhåll av sin son.

Välkommen till en färgglad sagovärld!
De upplysta glasbjörnarna bredvid tornadolampan är två av alla de prydnadsdjur och andra föremål som lägenheten är full av.
Scroll to Top