Vad är rimligt att betala för mat och boende?

Jag äger ett hus som är ca 25 år gammalt och nu börjar det bli ett och annat som måste repareras. När vi flyttade ihop...

Jag äger ett hus som är ca 25 år gammalt och nu börjar det bli ett och annat som måste repareras. När vi flyttade ihop för ca tio år sedan var det mesta nytt men nu har jag på kort tid bytt ut kyl och frys, disk- och tvättmaskin samt mattor och golv i flera rum. Nu håller vi på att måla huset och det kostar många tusenlappar. Idag slutade varmvattenberedaren att fungera och jag vet inte vad det kommer att kosta.

Jag har ca 16.000 kr i månaden minus skatt och jag tror att min sambo har ungefär detsamma. Han betalar mig 5.000 kr per månad och då ingår allt utom öl som han får betala själv. Vi har en hund som jag betalar maten för, men om den blir sjuk delar vi kostnaderna. Jag har ca 100.000 kr kvar att betala på huslånet. Och värme, vatten och sophämtning kostar ca 25.000 kr per år. Sedan tillkommer fastighetsskatten.

Jag arbetar ofta över för att få det att gå runt. Ska 5.000 kr räcka till mat, hyra, tvätt och hygienartiklar – ja, allt som behövs i ett hushåll? Vad ska man betala till mat och boende när man är sambo? Ska man inte betala för slitage av huset? Jag vet inte hur jag ska klara detta ekonomiskt.

Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

När du beskriver din situation med alla normala omkostnader och dessutom ibland oväntade och icke obetydliga utgifter, så är det inte svårt att förstå att du känner dig ekonomiskt pressad. Nu undrar du vad man ska betala till mat och boende när man är sambo? Det finns naturligtvis inte någon generell modell för det, som är giltig för alla eller ens de flesta i liknande situation. Men jag ska försöka att komma med några synpunkter som förhoppningsvis kan utgöra stöd för dig i en seriös dialog med din sambo angående fördelning av era gemensamma utgifter. Jag förutsätter att du ägde och bebodde huset innan ni flyttade ihop, så att huset inte ingår i en eventuell senare bodelning, därför att det har “anskaffats för gemensam användning”. Om så ändå är fallet så kan ni avtala om att sambolagens bodelningsregler inte ska gälla i ert förhållande. Ett sådant avtal måste vara skriftligt.

För att få både bättre kontroll över och en upplevd rättvis fördelning av gemensamma utgifter tror jag att ni skulle ha glädje av en i ämnet grundläggande broschyr. Konsumentverket utger varje år en Råd & Rön Extra, som just handlar om “Koll på pengarna” och ger vägledning om vad som är skäliga levnadskostnader för hushåll av olika storlek. Ni kan ju också under några månader föra kassabok över alla gemensamma utgifter som mat, hygien, TV, telefon, hemförsäkring, dagstidning m.m. Utifrån de faktiska kostnaderna tror jag att ni sedan skulle ha nytta av att gemensamt göra upp en budget. För att den ska gå ihop så kanske ni måste spara på vissa tidigare utgifter, men kan kanske i gengäld ibland kosta på er något som ni båda gillar och prioriterar. Förutom dessa – och andra – gemensamma kostnader, så är det naturligtvis viktigt att din sambo till dig varje månad betalar en summa som hyreskostnad, vilken bör täcka hälften av alla driftskostnader som vatten, el, värme, sophämtning m.m. Därutöver behöver han ju betala till dig en skälig summa till dina kapitalkostnader för huset – precis som till vilken annan hyresvärd som helst. Den summan kan du naturligtvis reducera om du dels har råd och dels tycker att du vill ersätta honom för eventuellt praktiskt arbete på och i huset.

Det viktigaste i dagsläget tror jag är att ekonomin blir en för er båda gemensam angelägenhet och inte något som du nu ensam måste reda ut efter bästa förmåga. Inga aldrig så detaljerade regler angående fördelning av utgifter kan ersätta den trygghet och tillfredsställelse som ligger i att skötseln av ekonomin är och förblir ett gemensamt ansvar i en relation. Lycka till med att få din sambo att se det positiva i att dela det ansvaret med dig.

Scroll to Top