Du behöver
- 100 g hasselnötter
- 200 g aprikoser torkade
- 50 g jäst
- 5 dl vatten 37
- 0.5 dl rapsolja
- 2 tsk salt
- 6 dl grovt rågmjöl
- 7 dl vetemjöl special
Ugn: 250°/200°
Gör så här
1
Hacka nötter och aprikoser grovt. Smula ner jästen i en skål. Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen i maskin i 5 minuter. Arbeta in nötter och aprikoser och låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.
2
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma till bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
3
Skåra bröden med vass kniv och grädda i 10 minuter. Sänk värmen till 200° och grädda i ca 20 minuter.