Stefan Gerhardsson går i pension: “Jag har fått skratt och applåder så det räcker”

I mer än 25 år har Stefan Gerhardsson troget stått på Vallarnas scen i Falkenberg, antingen som del av Stefan & Krister eller som älskad humorartist på egen hand. När föreställningen Alla tiders Åsa-Nisse spelats för sista gången träffas han troligare vid Ätrans strand.

Stefan Gerhardsson

Ålder: 64 år.
Familj: Hustrun Carina, 61, sönerna Jimmy, 34, och Martin, 35, och barnbarnet Leon, 9 månader.
Bor: I hus i Falkenberg.
Gör: Underhållare, humorartist, pensionär.

För sista gången har Stefan Gerhardsson cyklat ut ur manegen på friluftsteatern Vallarna.

Men fortfarande finns chansen att se honom i rollen som handlare Sjökvist i Alla tiders Åsa-Nisse som turnerar runt i Sverige.

– Vi avslutar på Lisebergsteatern i Göteborg där vi kör fram till påsk men sedan är det definitivt slut, säger han och tillägger att han inte kommer att sakna teaterscenen.

– Jag har fått skratt och applåder så det räcker. Äntligen kan jag umgås med gamla kompisar och gå på födelsedagskalas och andra bjudningar på helger som vanliga människor. Tidigare har jag alltid varit tvungen att tacka nej.

Vi träffas inför en av de allra sista föreställningarna på Vallarna i Stefans hemstad Falkenberg. Det är en varm och skön augustikväll och solen har precis försvunnit bakom trädtopparna och ger lite skugga på scenen.

I år var det 20:e sommaren som han ställde sig på friluftsteaterns scen. Allt började med att han och radarpartnern Krister Classon satte upp Hemlighuset 1996 och sedan har succén fortsatt år efter år med nya föreställningar.

Stefan Gerhardsson går i pension:
Krister Classon, Stefan Gerhardsson och Siw Carlsson i Där fick du, 1998.

Två gånger tidigare har Stefan försökt sätta punkt och gå i pension precis som Krister gjorde redan 2011 men båda gångerna har han “misslyckats” som han säger med ett leende.

– Man kan säga att jag tränat på att bli pensionär. Första gången satte jag dumt nog igång fyra små projekt och de gick alla i lås. Då visade det sig inte vara så små projekt längre.

För sex år sedan gjorde han ett seriöst försök att dra sig tillbaka från scenen. Då lärde han sig crawla för första gången i sitt liv, samtidigt började han spela padel och ägnade sig mer åt flugfiske som han hållit på med i mer än 20 år.

– Det härliga med alla tre sysselsättningarna är att jag känner att jag bli bättre och bättre på det. Då är det tråkigare med tennis som jag var bra på när jag var yngre. Där känner jag att jag bara blir sämre och sämre för varje år.

– Vi är ett gäng jämnåriga gubbar som crawlar två gånger i veckan på badhuset här i Falkenberg. Efteråt äter vi frukost och snackar skit.

Stefan Gerhardsson går i pension:
Stefan Gerhardsson och Jojje Jönsson i föreställningen Brännvin i kikar´n.

Lockades tillbaka

För tre år sedan lockades han att avbryta det stillsamma pensionslivet när Siw Carlsson ringde upp honom och frågade honom om han än en gång ville bli hennes man i Stulen kärlek. Manuset var skrivet av Krister Classon och eftersom humorduon det året firade 40-årsjubileum kunde han inte tacka nej.

Under åren har det blivit sammanlagt 26 somrar på friluftsteater för Stefan. Enda avbrottet under alla de här åren kom pandemiåret 2020. Året därpå, förra sommaren, spelade de 50 föreställningar på Vallarna av vad som kan beskrivas som en “best of” med små glimtar från de tidigare årens uppsättningar. Den turnerade han sedan med och det blev ytterligare 30 föreställningar.

Men med skrattfesten Alla tiders Åsa-Nisse är det alltså tack och adjö för Stefan.

– Nu får jag och Carina tid att hälsa på våra söner Jimmy och Martin som bor i Schweiz respektive Norge. I Stavanger har vi dessutom vårt barnbarn Leon som föddes tidigare i år.

Från början var det inte alls tänkt att humor skulle bli Stefans arbetsredskap.

– Jag är utbildad elektriker men det hann jag bara jobba med i sex år, berättar han.

Sedan korsades hans vägar med Krister Classon. De träffades hos en gemensam vän på Kristers 25-årsfest.

Eftersom Stefan lovat att köra och Krister hade en halsinfektion var de de enda som höll sig nyktra.

– Vi satt och pratade och tycke uppstod. Jag ville lära mig spela gitarr och det ledde till att vi gjorde 81 spelningar som trubadurer men det blev mer och mer snack mellan låtarna och till slut tog det över.

Stefan Gerhardsson går i pension:
Krister Classon och Stefan Gerhardsson fann varandra på en fest och blev sedan närmast en garant för årliga skrattfester på Vallarna.

Missar aldrig en show

År 1985 ringde Krister en imitatör från Värnamo som han och Stefan ville ha med i sin show. Samtalet ledde istället till att de blev anställda som revyartister.

– Krister och jag gjorde över 5 000 jobb ihop från 1981 fram till 2001 då han tyckte det fick räcka med att stå på scenen. De roligaste åren var när vi turnerade runt som “Stefan & Krister”. Vi var så otroligt samspelta att den ene av oss visste vad den andre tänkte långt innan han sa det.

Stefan & Krister blev ett begrepp och bara det ledde till roliga situationer.

– Min fru har ibland fått frågan om det är hon som är gift med Stefan och Krister, säger Stefan med ett skratt.

Under flera år umgicks humorduon mer med varandra än med sina respektive fruar.

– Men konstigt nog har vi aldrig umgåtts privat. Det har nog varit lite av vår räddning att vi inte nött på varandra hela tiden. Vi har dessutom olika fritidsintressen.

Under alla år har Stefan satt en ära i att aldrig missa en föreställning. Oavsett hur sjuk han har varit.

– Jag har haft hög feber, kräksjuka och även skitit på mig på scenen. Jag har till och med tvingats lära mig prata på nytt efter att jag skrikit sönder stämbanden.

Stefan Gerhardsson går i pension:
Stefan Gerhardsson och Krister Classon har varit ett pålitligt radarpar i revysverige.

År 2008 var han tvungen att flytta fram det årets föreställningar en månad. Det var då han och Carina förlorade sin yngste son Micke i en tragisk olycka.

Micke, som var 14 år, var tillsammans med två kompisar på den nerlagda tågstationen i Falkenberg som användes som omlastningsgård. Han klättrade upp på en godsvagn och kom olyckligt i kontakt med kontaktledningarna.

– Han fick 16 000 volt genom kroppen och dog omedelbart, berättar Stefan.

Den första tiden efteråt var som i en dimma av chock och sorg för Stefan och hans hustru.

– Sedan kom jag fram till att Micke inte hade velat att jag skulle ställa in hela sommaren, säger Stefan.

– Jag tänker på Micke varje dag men det gör inte lika ont längre. Han skulle ha fyllt 29 år i år. Om han fått leva hade han säkert jobbat med något konstnärligt idag. Han var redan som 14-åring framgångsrik med bilder i datorn.

Stefan Gerhardsson går i pension:
Stefan med hustrun Carina vid årets premiär på Vallarna i Falkenberg.

Kopplar av med fiske

Bara ett halvår efter Mickes död var sonen Jimmy med om en allvarlig olycka på E6:an utanför Falkenberg. Jimmy krockade med en ambulans under utryckning men hade änglavakt.

– Fram till de båda händelserna hade mitt liv varit förskonat från tragedier. Men även om Micke är död är han i högsta grad närvarande. Han gör sig ständigt påmind för mig och Carina.

Humorn har räddat Stefan ur de svåra stunderna och hans humor har genom åren lockat fram hundratusentals skratt.

Om han får fiskarna att skratta innan han får dem på kroken ska vi väl låta vara osagt. Men faktum är att den största chansen att få se honom framöver är troligtvis vid något vattendrag med flugfiskespöet i händerna.

– Det är också något jag blir bättre på för varje gång jag fiskar. Att flugfiska i ett vattendrag eller vid kusten är bland det mest avkopplande man kan göra.

Innan Stefan kastar ut linan i ån Ätran för att visa vår fotograf hur man gör skickar han med ett gott råd till alla läsare:

– Ha så roligt som möjligt och älska så många du orkar!

Scroll to Top