Tre undersköterskor vann HJ:s husbilstävling: “Resan kom som en skänk från ovan”

De tre undersköterskorna och vännerna har haft det extra tufft under pandemin. Därför blev Pernilla, Åsa och Tytti så oerhört glada när de vann en semestervecka med husbil. – Det är en dröm som gått i uppfyllelse.

Det är tidig morgon vid Allstaforsens camping i Sundsvall när Hemmets Journal hälsar på.

Vännerna har precis plockat fram fikat som består av kanelbullar, choklad och kaffe. Det är rofyllt och stilla på campingen, i bakgrunden hörs ljudet av den pärlande forsen och fågelkvitter.

– Det är ljuvligt att vara på husbilssemester och få uppleva nya platser. Det är så härligt med långfrukost. Att få sitta länge och äta och prata och toppa frukosten med gofika till efterrätt, säger Åsa och slår sig ner i en av solstolarna.

I nio år har Åsa Nyh Lindström, Pernilla Lindblom och Tytti Sorsa känt varandra. De träffades på jobbet och arbetar fortfarande tillsammans på Vikingagårdens gruppboende i Lessebo.

– Vi är åtta ordinarie anställda som är sammansvetsade och har en bra vänskap, det är den bästa arbetsplatsen man kan ha, säger Pernilla och ropar till Tytti att kaffet är klart.

Alla är överens att denna vecka blir ett minne för livet och vännerna skrattar så gott när de berättar vad de varit med om under veckan.

– Att resa med husbil hade inte varit möjligt för oss, vi är så tacksamma för denna semester och att du Åsa var modig nog att tävla, säger Tytti och ger sin vän en kram.

Åsa svarar med ett leende och berättar att hon aldrig kunde drömma om att hon skulle vinna.

– När jag såg annonsen tänkte jag direkt, det där vore något för oss tre, att få komma bort från vardagen och ha något att se fram emot, säger Åsa.

Hon visste inte hur hon skulle formulera motiveringen och tog hjälp av Pernilla.

– Jag skrev som jag kände, hur livet sett ut den senaste tiden för oss. Att det varit tufft för oss privat och jobbmässigt. En veckas semester skulle betyda mycket. Att kunna släppa allt och bara vara i nuet med gemenskapen och glädjen, säger Pernilla.

Tre undersköterskor vann HJ:s husbilstävling:
– Vinsten kom som en skänk från ovan, säger vännerna. Foto: Anna Olofsson

Får tid tillsammans

Efter att Åsa skickat in sitt bidrag, släppte hon tanken på vinst.

– Det fanns inte i min värld att vi skulle vinna. Jag trodde först att det var ett skämt när jag fick ett samtal att vi vunnit. Det var först när jag fick alla uppgifter via mejl som jag insåg att det var på riktigt. Jag kände en obeskrivlig glädje.

– När Åsa ringde mig jublade jag rakt ut, säger Tytti.

Pernilla fick en positiv överraskning när hon tog emot samtalet från sin vän Åsa, hon trodde inte heller på vinst. För Pernilla kom utmaningen att få ledigt en vecka.

– Åsa och Tytti skulle börja sin ledighet den veckan vi vann husbilsresan, jag jobbade. Men tack vare vår chef och våra kollegor kunde vi lappa ihop schemat så att alla vi kunde få ledigt, säger Pernilla.

För vännerna har denna resa betytt mycket, på många plan. Dels att de får tid tillsammans och kan skapa minnen ihop, dels att de får möjlighet att återhämta sig och fylla på med ny energi.

Pernilla berättar att vinsten kom som en skänk från ovan, den tuffa arbetssituation som varit under pandemin har tagit på krafterna, både mentalt och fysiskt.

– Vi är stolta att vi jobbat hårt med att följa restriktionerna och våra rutiner. Ingen brukare på boendet blev sjuk i covid och det är vi tacksamma för, säger hon.

Tre undersköterskor vann HJ:s husbilstävling:
Semesterveckan med husbil blev ett minne för livet, säger de tre väninnorna. Foto: Anna Olofsson

Lever livet fullt ut

Åsa tystnar och tittar ut mot vattnet. Hon berättar att hennes före detta svåger gick bort i januari, och hennes barndomsvän i mars i år. Det har varit jobbigt känslomässigt för henne.

– När min mamma gick bort var jag 35 år. Då insåg jag att det är viktigt att göra det man vill och känner för. Den känslan förstärktes efter min väns och svågers död. Skjut inte upp saker till morgondagen.

För Tytti har det varit tufft, hon har gått igenom två hjärtinfarkter och nu efter den senaste i februari, bestämde hon sig för att leva livet fullt ut.

– Jag tänker i dag: Lev för helsike. Lev! Det kan verka som en klyscha men när man varit så nära att dö, att livet kunde ha släckts, då ser man till att ta vara på det medan man kan.

Tytti berättar att hon tidigare var en person som satt mest hemma efter jobbet och pysslade.

Hon blev mer rädd att göra saker efter sin första infarkt och satte upp begränsningar och murar för sig själv.

– Jag ville inte bli sjuk igen. Men efter pandemin och min andra infarkt, inser jag att livet är nu. Hon vänder blicken ner mot texten på sin arm, där hon låtit tatuera in “Var inte rädd, det finns ett hemligt tecken”.

– Rädslan för att dö finns inte mer. Jag har fått ett lugn inom mig och den tid jag har kvar i livet vill jag fylla med glädje och kärlek, säger hon och får en kram från Pernilla.

Efter beskedet att de vunnit började trion planera. Målet var Höga kusten. Det första stoppet blev i Söderköping, sedan stannade de i Bålsta och hälsade på Åsas pappa. Efter det gick resan till Höga kusten, där de åkte linbana upp till Skulebergets topp och klättrade upp till Getsvedjeberget.

– Naturupplevelsen är något utöver det vanliga. Det går nästan inte att beskriva med ord.

Dessutom, tänk att jag som varit höjdrädd av mig har åkt linbana, säger Åsa och skrattar så tårarna rinner.

– Denna vecka är oförglömlig, den går inte repris och vi har fått en dröm i uppfyllelse, säger Tytti.

Tre undersköterskor vann HJ:s husbilstävling:
De tre undersköterskorna och hade det extra tufft under pandemin. Foto: Anna Olofsson

Alla har sin roll

Pernilla återkommer till frihetskänslan som man kan uppleva med att köra runt i en husbil. De kan bestämma rutten efter eget tempo och stanna i princip var de vill.

På frågan hur det går att resa ihop, blir svaret: “Inga problem.”

Alla har sina roller, Tytti beskriver sig som livsnjutaren som blir uppassad och tycker om att bara vara.

– Pernilla är den som kör och rattar husbilen. Hon är även kocken som lagar god mat till oss. Jag är den som går och småplockar och håller det städat, säger Åsa.

Tytti ställer sig upp och sträcker upp armarna och uttrycker en glädje och kärlek till livet och till sina vänner. Alla tre omfamnar varandra i en kram och både skratt och tårar kommer fram. Det som kännetecknar vännerna är ­deras värme och ödmjukhet till livet och deras starka och djupa vänskapsband till varandra.

– Tjejer, kan ni fatta att vi är här. Vi är så tacksamma för denna resa. Det känns obeskrivligt, säger Tytti.

Fotnot: Efter Allstaforsens camping gick resan till Mora sedan vidare till Jönköping för ett besök hos Pernillas barn, och resan avslutades i Kalmar.

Tre undersköterskor vann HJ:s husbilstävling:
Att köra runt med husbil ger en härlig frihetskänsla, säger våra vinnare. Foto: Anna Olofsson

Håll utkik efter nästa år tävling!

Hemmets Journal lottade i början av sommaren ut en vecka med husbil, i samarbete med Forsbergs Fritidscenter, Nordens största försäljare av husbilar och husvagnar. Husbilen som vi lottade ut var av modellen Hobby Optima Ontour. I vinsten ingick även bränslecheckar till ett värde av 5 000 kronor och bilen var utrustad med husgeråd – allt för en lyckad semester!

Över 1 200 läsare ville vara med och tävla! Ni som inte hade turen i år – håll utkik inför nästa sommar, då gör vi om husbilssuccén!

Scroll to Top