Jonas och Helena vandrade 220 mil på bröllopsresan: “Vi hann prata om allt vi funderade på”

Helena och Jonas bestämde sig för att göra bröllopsresan till ett minne för livet. Valet föll på att göra en riktig långvandring. Vandringen blev till slut två på sammanlagt 220 mil och de kom hem rikare på både upplevelser och insikter om varandra.

Helena Lindvall & Jonas Näslund

Ålder: 42 respektive 50 år.
Familj: Jonas har en son.
Bor: I Luleå.
Gör: Helena är projektledare, Jonas är idrottskonsulent.

Efter att ha varit ett par i sju år gifte Helena Lindvall och Jonas Näslund sig för drygt ett år sedan. Och det var deras stora intresse för friskvård och hälsa som förde dem samman.

– Vi träffades på jobbet, började umgås som kollegor, sen vänner, tills vi båda insåg att vi ville mer, säger Helena och lägger armen om Jonas.

– Man kan säga att kärleken växte fram, fyller han i.

I sitt fritidshus i Luleå ­håller paret på att packa upp efter en kortare vandring de nyligen gjort. För just vandring och friluftsliv är något båda tycker om.

Helena tar fram sin dator och visar bilder från lång­vandringen de gjorde hösten 2021, som inte bara var en bröllopsresa, utan även Jonas 50-årspresent.

De hade planerat att gifta sig sommaren 2020, i ett kapell i Jokkmokksfjällen. Men när alla vigslar ställdes in på grund av pandemin, hölls bröllopet hemma på gården tillsammans med de närmaste. En tid efter detta började idéer kring en långfärd födas.

– Det var inget vi hade planerat, utan det växte fram i våra tankar. Kanske som en ny utmaning, eftersom vi tidigare bara gjort korta vandringar, säger Helena.

Jonas tror också att pandemin var en bidragande orsak, i kombination med att båda älskar att vara ute i naturen.

– Vi har bara ett liv och det måste vi fylla med det vi gillar att göra, säger han.

De sökte information om längre vandringar och landade i “Fjällfararnas gröna band”, en turupplevelse genom den svenska fjällkedjan från Treriksröset till Grövelsjön i Dalarna. Deras ursprungliga plan var att klara de 143 milen på 76 dagar och därefter fortsätta ner till Strömstad längs den norska gränsen.

Jonas och Helena vandrade 220 mil på bröllopsresan:
Här gick vi! Jonas och Helena visar var rutten genom svenska fjällen gick.

Smärtan försvann

När de hade bestämt sig ansökte de om tjänstledighet och semester för att vara borta i fyra månader. De tog hjälp av Google, bloggar, böcker och läste berättelser från de som gjort vandringen tidigare. De planerade också hur och vart de skulle skicka sina depålådor, fyllda med mat, plåster, mediciner och rena strumpor.

– Vi tog kontakt med hotell, campinganläggningar och privatpersoner som bodde i samhällen längs leden och frågade om de kunde tänka sig att ta emot våra lådor, så att vi kunde hämta upp dem när vi kom fram, och alla sa ja.

Den 1 juli 2021 startade de sin vandring i Treriksröset. Att de gav sig av var en chansning, eftersom båda drogs med gamla idrottsskador. ­Jonas hade problem med sina fötter och Helena med sin rygg.

– I början sa jag till Helena: “Mina fötter värker, jag kommer nog inte klara detta.” Men efter tre kilometer var det som om kroppen accepterade terrängen och all smärta försvann, säger Jonas.

Helena instämmer och berättar att även hennes rygg­smärtor försvann.

– Våra kroppar är skapta för att röra på sig, inte för att sitta still.

De som vandrar Gröna bandet brukar dela upp sträckan i etapper. Varje delsträcka tog mellan några dagar till en dryg vecka för Jonas och Helena.

Under fjällvandringen ­bodde de i tält men vid dåligt väder tog de ofta in på någon fjällstuga längs sträckan. När de nådde platser med civilisation tog de ett par dagar för att återhämta sig och äta gott.

– Vi är “slow travellers”, vi stressar inte när vi reser, utan njuter av själva resan och det vi kan uppleva på den.

De återkommer ofta till naturbeskrivningar, skönheten de fick ta del av och av vikten att stötta varandra om orken inte finns alla gånger. Då de vissa stunder ville ta det lugnt och fördriva tiden, lyssnade de på ljudböcker, pratade med varandra eller lät bara tystnaden infinna sig. Båda är överens om att man får ett lugn och en rytm inom sig då man släpper alla måsten och all stress som annars kan finnas.

– Vi kom varandra ännu närmare under resan, vi hann prata om allt vi funderade på, säger Jonas.

Jonas och Helena vandrade 220 mil på bröllopsresan:
Nästa gång det blir tid för långvandring siktar Helena och Jonas på Nya Zeeland.

Vandrade 28 dagar till

Under vandringen kom de fram till att de skulle ändra resplanen. I stället för att fortsätta till Strömstad när de nått Grövelsjön blev nästa mål att åka till Frankrike och vandra Camino Francés, en 80 mil lång pilgrimsvandring från St Jean-Pied-de-Port i Frankrike till katedralen i spanska Santiago de Compostela.

– Vi kom fram till Grövelsjön den 14 september, dagen efter begav vi oss med tåg ner i Europa. Vi mellanlandade i Odense hos Jonas son, och tog oss sedan till Frankrike, där vandringen börjar.

Det tog paret 28 dagar att vandra pilgrimsleden. En fördel var att de redan hade vant kroppen vid att gå långa sträckor och när de andra vandrarna klagade över att deras fötter ömmade av skavsår, hade Jonas och Helena inga problem.

– Våra fötter hade pansarhud, skrattar Helena.

Under pilgrimsvandringen firade Jonas sin 50-årsdag på ett vandrarhem. Han beskriver den dagen med fyra ord: “Ett minne för livet.”

– På morgonen den 22 september hade alla vandrare, av olika nationaliteter, samlats vid frukosten i matsalen och sjöng för mig. Jag var tacksam ända in i hjärtat.

När de var framme vid slutmålet i Spanien hade de två veckor kvar av sin ledighet. De bestämde sig för att vandra i Schweiz, stanna till i Frankrike och delta i ostprovningar och sedan cykla i Moseldalen. De kom hem den 31 oktober och började jobba igen den 1 november.

En fråga de ofta får är om de har kommit till insikt om saker i livet under sin vandring.

– Det hände inte oss, eftersom vi lever efter mottot att göra det vi vill. Men det är klart att ordet frihet har blivit än starkare för oss.

Nästa resa de har i sikte är en ny långvandring, drömmålet är Nya Zeeland.

– Men till sommaren ska vi stanna hemma, odla och spara pengar. Sen så, säger ­Jonas och Helena instämmer nickande.

Jonas & Helenas bästa råd till dig som vill göra en långvandring

  • Ta korta vandringar och öka på sträckorna med tiden.
  • Läs på och planera resmålet.
  • Spara pengar och planera för att vara borta en längre tid.
  • Minimera kostnaderna hemma, som att hyra ut ­bostaden och ta bort de kostnader som man inte behöver ha under tiden.
  • Ha med en nödsändare, vilket är ett obligatoriskt krav om man vandrar Gröna bandet, det är en trygghet om man verkligen hamnar i en nödsituation och snabbt måste få hjälp.
Scroll to Top