Linda sommarjobbar som sjöjungfru: “Jag har förverkligat mina drömmar”

När Linda Ågren klär om till sjöjungfru och tar på sig fenan känner hon sig vacker, stark och kraftfull. När hon uppträder på sommarlandet Tosselilla är hon barnens favorit och nu har hon skrivit en bok om livet i haven.

Linda Ågren

Ålder: 32 år.
Familj: Fästmannen Tammi Mars, 46.
Bor: I lägenhet i Kristianstad.
Gör: Gymnasielärare och sjöjungfru.

Ögonen på en grupp småflickor i 5–6-års-åldern spärras upp av överraskning och nyfikenhet när de ser vad som sitter vid bassängkanten.

All deras uppmärksamhet riktas mot sjöjungfrun Athiraa och de vill springa fram och känna på hennes färgskimrande fena.

– Jag vill också bli sjöjungfru när jag blir stor, utropar Rut-Ellen, 6.

Athiraa, eller Linda Ågren som hon egentligen heter, ler roat och svarar på de entusiastiska flickornas frågor.

Hon är van vid uppmärksamheten. I tio år har hon tagit på sig dräkten och förvandlat sig till Athiraa och de senaste åren har det blivit ett extraknäck för henne.

– Jag är den enda i Sverige som arbetar som sjöjungfru på den här nivån och jag är den första som representerat Sverige i Miss Mermaid International. Det gjorde jag 2017 i Sharm el-Sheikh i Egypten, berättar hon mitt mellan skuren av frågor från småflickorna.

När Rut-Ellen och hennes systrar Greta, 4, och Alva, 8, och deras kusin Alicia, 5, är nöjda och går vidare tillsammans med sina föräldrar Malin Anterup och Per-Martin får vi en längre pratstund med Linda. Platsen där vi träffar henne är Tosselilla utanför Tomelilla i Skåne. Det är sista helgen i augusti som nöjesparken har öppet.

Linda sommarjobbar som sjöjungfru:
När Linda ska upp och ner ur bassängen får fästmannen Tammi ställa upp och frakta henne på kärra, till åskådarnas stora förtjusning.

Athiraa räddar havet

Linda är här för att uppträda som Ahtiraa och busa med barnen samtidigt som hon signerar sin bok Sjöjungfruns äventyr i Östersjön. Boken passade hon på att skriva under coronapandemin när hon hade färre bokningar och alla illustrationer har hon gjort själv.

– När jag var liten ville jag bli författare eller konstnär. Min roll som sjöjungfru har gjort att jag kunnat förverkliga båda drömmarna, säger hon.

Boken, som riktar sig till barn, handlar om miljöförstöringen i Östersjön och tar upp hot som övergödning, spökgarn och plast. Tillsammans med en tumlare och en säl som fastnat i spökgarn kämpar hennes rollkaraktär Athiraa för att rädda havet.

– I boken tar jag upp konkreta exempel på hur vi kan rädda Östersjön genom att källsortera sopor och inte kasta skräp i naturen, berättar hon.

Att det är en pedagogisk bok för barn säger sig självt. Linda är nämligen gymnasielärare i svenska och engelska på Österängsskolan i Kristianstad i sitt civila liv.

– Mina elever är ju lite äldre och är inte lika fascinerade av sagoväsen längre men de brukar tycka det är häftigt när de sett sin lärare som sjöjungfru i ett reportage i lokaltidningen, säger hon.

Linda sommarjobbar som sjöjungfru:
År 2017 var Linda med på Miss Mermaid i Sharm el-Sheikh i Egypten.
Foto: Privat

Hittade sitt kall

Lindas egen fascination för sjöjungfrur har hon haft så länge hon kan minnas.

– Jag är ju född 1989, samma år som Disneys tecknade film om den lilla sjöjungfrun Ariel, hade premiär. Den filmen har jag sett ett oräkneligt antal gånger och när jag var liten ritade jag sjöjungfrur i alla former. Till och med hundar och katter fick fenor.

Trots att hon bara var 4 år när hon besökte Disneyland i Paris tillsammans med sina föräldrar har den upplevelsen etsat sig fast i hennes minne. Förklaringen stavas Ariel.

Att hon sedan var ett riktigt vattendjur skadade inte heller med tanke på hennes framtida bana. Linda tillbringade mycket tid i havet under somrarna och lärde sig tidigt att simma. Hon tog de flesta märken som gick att ta, även om hon aldrig tävlade i simning.

Tanken på att hon själv skulle förvandla sig till sjöjungfru låg och grodde i hennes bakhuvud tills hon en dag 2012 bestämde sig för att köpa en fena på auktionssajten Ebay. Hon lät sig sedan fotograferas av en kompis nere på stranden i Åhus.

– Man kan säga att det var där det började. Men den första fenan jag köpte var inte så bra. Jag fick knappt ner fötterna i den och jag hade svårt att simma med den.

Sedan fick hon möjligheten att uppträda som sjöjungfru när en av hennes vänner ordnade ett barnkalas för sin lilla dotter.

– Jag vet faktiskt inte vem som var gladast, jag eller min kompis lilla dotter, säger Linda med ett skratt. Men där kändes det på något sätt som jag hittade mitt kall.

Linda sommarjobbar som sjöjungfru:
Från barnteckning till bokillustration. Tack vare sitt jobb som sjöjungfru har Linda kunnat förverkliga sin dröm om att bli författare.

Påminner om fjärilsim

Samtidigt som Linda tränade för att lära sig behärska konsten att simma med en fena studerade hon på lärarlinjen vid högskolan i Kristianstad. Hon började sedan uppträda som Athiraa på barnkalas och vid olika välgörenhetsevenemang.

Med tiden köpte hon en ny och bättre dräkt och fena. Den hon har idag är gjord av silikon och kostade över
30 000 kronor.

– Den ska vara skön att simma med. Som sjöjungfru ska du kunna simma bekvämt och graciöst och till och med kunna le under vattnet.

Därför tränar hon även fridykning och hon försöker hela tiden förbättra hur långt hon kan simma under vatten på ett andetag. Simstilen en sjöjungfru har påminner enligt Linda om fjärilsim.

– Vid fridykning är fenan bra att skjuta fart med. Mitt personbästa i fridykning är 24 meters djup. Det satte jag i Egypten. Som längst på ett andetag har jag simmat 100 meter och jag har kunnat hålla andan i 3 minuter och 30 sekunder.

Vid Miss Mermaid 2017 i Sharm el-Sheikh fick Linda representera Sverige i hård konkurrens med sjöjungfrur från hela världen.

– Därefter har jag varit på konvent för sjöjungfrur i Belgien och Storbritannien. Det finns ett internationellt systerskap mellan oss.

Linda håller även kurser i sjöjungfrusimning och deltar i akvarieshower där hon simmar tillsammans med
små hajar, rockor och andra fiskar.

– Om jag hade fått möta Athiraa när jag själv var 4–5 år gammal så hade jag älskat det, säger hon innan nästa lilla flicka kommer fram för att få bli fotograferad tillsammans med en livs levande sjöjungfru.

Scroll to Top