Edward Blom om sitt vanligaste etikettsbrott: ”Med min kroppsform blir det snyggare så”

Ända sedan han var barn har Edward Blom varit intresserad av vett och etikett. Det handlar mycket om att vara omtänksam och trevlig att umgås med. – Det gäller både på Nobelfesten och hemma i ditt kök, säger han.

Edward Blom

Ålder: 51 år.
Familj: Hustrun Gunilla Kinn och barnen Melchior, snart 7 år, Wilhelmina, 5 år, och Zacharias, 3 år.
Bor: I villa i södra Stockholm.
Gör: Författare, gastronom, kulturhistoriker och tv-personlighet.
Aktuell: Med boken Edward Bloms etikettbok – Om konsten att umgås med människor (Bazar Förlag). 

Att ta av sig skorna när man kommer hem till någon anses artigt. Men det finns undantag. Är man gäst hos Edward Blom behåller man skorna på – även inomhus. Eller byter om till medhavda inneskor.

– Är skorna smutsiga kan värden erbjuda tofflor, förklarar Edward.

Varför bör man ha skor på sig inomhus? kan man undra.

– Man känner sig otroligt fånig i strumplästen, särskilt om man ska hålla ett tal – det blir inte så högtidligt. Dessutom kan en tå titta ut om man har ett hål i strumporna, och så luktar fötter inte alltid gott.

Hans intresse för umgängesråd och umgängesregler föddes långt innan han ens funderade på att skriva en bok om etikett.

– Jag var 12 år när jag första gången stötte på en etikettbok. Min syster skulle på en gymnasiebal och jag blev fascinerad av den värld jag mötte i hennes bok.

Edward Bloms etikettbok – Om konsten att umgås med människor är en tegelsten på över 400 sidor med tips om hur vi bör bete oss i umgänget med andra. Här presenterar Edward åratal av kunskapssamlade i ämnet.

En stor inspirationskälla är bästa vännen Martin Melin, som Edward beskriver som en levande etikettbok. Han finns inte längre bland oss, men anekdoter och minnen lever vidare. Liksom insikter och beprövad kunskap, som att överallt där det finns människor som lever tillsammans behövs det regler och förhållningssätt för trevnadens skull.

– Även hemma, i vardagslivet, behöver man vara vänlig och visa omtanke och omsorg om andra, säger Edward och fortsätter:

– Min pappa påtalade vikten av att vara hövlig även i ett äktenskap. Man säger hej, frågar hur den andra mår, svarar på tilltal och tiger inte ihjäl någon eller något.

Praktiskt med rutiner

En del kan tänka att vett och etikett enbart är en angelägenhet för dem som går på Nobelmiddagar eller umgås med kungligheter. Eller att det handlar om ett snobberi som skiljer oss vanliga dödliga från fint folk.

För Edward Blom handlar vett och etikett kort och gott om smidighet som underlättar umgänget med andra.

– Det blir kaotiskt om man ska uppfinna hjulet gång på gång. Det är mer praktiskt att ha rutiner som de flesta är överens om. Det är lite som trafikregler – att man gör på samma sätt varje gång.

Vett och etikett fanns nog redan när vi var apliknande varelser, tror Edward. Han tror att människan inte hade överlevt utan vissa regler. Att hålla ihop gruppen på savannen handlade till exempel om överlevnad och att stå starka mot rovdjur.

– Vissa äldre regler står sig än idag, som att inte skryta, vara artig och inte bli för berusad. Med andra ord: vara behaglig att umgås med.

De råd kring umgänge som finns skiftar lite mellan olika länder och kulturer. De handlar också om vilken nivå av moral som vi själva strävar efter att upprätthålla.

– Vilka regler man vill följa när det kommer till vett och etikett är upp till var och en att bestämma. Den som är rebelliskt lagd vill kanske bryta regler. Då gäller det att veta vilken regel man bryter mot och varför, annars blir det bara klantigt.

Man måste också ta i beaktande att tiderna förändras och det gör även vårt sätt att umgås på.

– En regel som i princip har dött ut är att placera sina gäster efter rang i samhället vid en middag. Värdens arbetslösa bästis hamnar ju då längst bort. Numera placerar vi efter hur nära vi är varandra känslomässigt. Det äldre tänket om rang är helt borta, utom vid Nobelmiddagar.

En annan förändring är att vi numera i högre utsträckning håller kontakten med nära och kära via sociala medier och mobiltelefon.

– Etikettens grundregler finns kvar, men vi anpassar dem efter moderna förhållanden och hur tekniken utvecklas, konstaterar Edward.

När kan man då bryta mot reglerna i vett och etikett?
– Många gånger. När något känns omoraliskt, det kanske strider mot jämställdheten, till exempel. Slutar många med en viss regel upphör den att finnas.

Själv bryter Edward Blom utan att blinka mot regeln att kavajen ska vara knäppt om man, som han, har en väst under den:

– Med min kroppsform blir det både snyggare och mer bekvämt med en lite ledigare stil, förklarar han sitt diskreta regelbrott.

Talesättet att regler är till för att brytas, eller åtminstone tänjas på, gäller med andra ord även för vett och etikett.

Tänk på det här inför sommarens tillställningar

Trevligt uppförande:

  • Använd sunt förnuft. Att inte vara egoistisk räcker långt.
  • Dela med dig. Öppnar du en chokladkaka på tåget, fråga din stolsgranne om hen vill ha en bit.
  • Följ klädkoder. Blir du bjuden till ett bröllop med klädkoden “mörk kostym” men av princip vägrar gå klädd i annat än mjukisbyxor, är det nog bättre att tacka nej.
  • Ha fingertoppskänsla. Vad som funkar i en grupp gör det inte i en annan.
  • Lyssna på andra. Och in-kludera andra i gemenskapen.
  • Kom i tid. Men inte för tidigt.
  • Var diskret. Skryt inte över erövringar i kärlek. Det är vulgärt. Bryt inte förtroenden.
  • Var hjälpsam: håll upp dörrar, plocka upp det andra tappar och så vidare.
  • Var snäll och empatisk. Att skratta åt någon som ramlar är lågt.
  • Visa tacksamhet: tacka för inbjudningar, fester, presenter. Och bjud tillbaka.

Mindre trevligt uppförande:

  • Bli inte för fysisk. Prata inte om sjukdomar och kroppsvätskor. Bamsekrama inte okända.
  • Genera inte andra. Till exempel, säg inte högt så att alla hör: “Du har spillt på slipsen!” Var finkänslig om du påtalar detta.
  • Glo inte.
  • Gästa inte för länge. Högst tre nätters vistelse hos din vän eller släkting är en allmän regel.
  • Peka inte.
  • Skvallra inte.
  • Var inte för högljudd. Och stjäl inte allt syre i rummet genom att prata om dig själv hela tiden.
  • Rör inte specialkosten om den inte är avsedd för just dig.
  • Skämta inte om någons namn, utseende eller identitet.
  • Var inte snål. Skänk till välgörenhet, ta en nota på krogen ibland, men skryt inte om dina tillgångar. Alternativ om plånboken gapar tom: ge av din tid.
  • Vänd inte ryggen åt någon.
Scroll to Top