Simons familj har haft samma sommarnöje i 100 år: “Vi är i badhytten så mycket vi kan”

Jyllands vita stränder har i alla tider lockat badgäster från när och fjärran. Speciellt eftertraktade är de vita badhytterna, vars historia sträcker sig 300 år bakåt i tiden. – Badhytterna här har en spännande historia, säger Simon Jacobsen.

De finns på vykort, magneter och affischer. De är så eftertraktade att det är flera års väntelista för att få en av de vita badhytterna på badorterna i Nordjylland.

Simon Jacobsen har forskat och skrivit om deras historia – och ja, han äger förstås en av de ikoniska badhytterna.

Utsikten saknar ingenting. Från bänken framför Simons badhytt på stranden i danska Løkken har man panoramautsikt över Nordsjön, som idag har vita gäss på vågorna. Han har kaffe med sig och när vi sitter här, i lä för vinden, kunde vi lika gärna befinna oss på 1950-talet. Då var Simon en liten pojke och följde med familjen till morfars badhytt här på stranden.

– Vi parkerade bilen på pensionatet Sommerlyst och gick över sanddynerna till morfars badhytt. På ett litet köksbord stod ett primuskök där man kokade upp vatten till kaffet, och vi barn fick alltid läsk, minns Simon som nu är 74 år.

Läsken plockades upp genom en golvlucka som dolde ett hål i den blöta sanden. Det fungerade utmärkt som kylskåp, för då som nu fanns det ingen el i hytterna. Det var ett enkelt liv i många avseenden.

Simon växte upp på en gård i närheten, och när det var skördetid och man hade svettats i solen hela dagen gick familjen till havet vid dagens slut.

– Vi tog med oss tvål till stranden så att vi kunde tvätta oss, säger han.

Simons familj har haft samma sommarnöje i 100 år:
Badhytterna är så mycket mer än en plats där man bara byter om, menar Simon Jacobsen.

Kunde bada nakna

Det tar inte lång tid i Simons sällskap för att förstå att denne man älskar både historier och historia – så till den grad att han faktiskt började skriva om Løkkens historia när han gick i pension 2012.

– Min fru fick en chock, för jag har aldrig skrivit något, inte ens ett födelsedagskort, erkänner han med ett leende.

Under arbetet med ett antal böcker om Løkken och nu senast boken Vestkysten, klima og kystnedbrydning blev Simon nyfiken på badhytterna. Han berättar att den första badhytten på hjul, “the bathing machine” (badmaskinen) som engelsmännen kallade den, användes på en strand i södra England omkring år 1700.

Fram till 1800-talet badade man inte i havet för nöjes skull, utan för hälsan. Kur- och havsbad var till för de välbärgade men blev så småningom vanligare i Europa.

– På den tiden badade man inte bara från stranden. Tänk på alla kläder som kvinnor bar på den tiden – de tog av dem inne i badvagnen, som hade körts ut i havet, och sedan kunde de, om de ville, bada nakna utan att någon såg dem, säger Simon.

Även om vi idag förknippar de vita hytterna med Nordsjön så var det i Klampenborg och Hellerup norr om Köpenhamn i mitten av 1800-talet som de först slog igenom bland den badande överklassen. Först 1860 fick Løkken sin första badvagn, och Blokhus fick vänta ytterligare sex år.

– Det var hotellen som skaffade dem åt sina gäster, och på den tiden var vagnarna märkta med hotellens loggor.

I Blokhus fanns det två konkurrerande hotell och deras badhytter låg på var sin sida om bäcken Blokhus bæk så att gästerna var åtskilda från varandra, säger Simon.

Simons familj har haft samma sommarnöje i 100 år:
Inne i badhytten njuter Simon av utsikten över Västerhavet, precis som familjen gjorde i hans morfars badhytt.

Njuter av solnedgången

Simon och hans fru Kaja bor i Hjørring på vintern och i sin semesterlägenhet i Løkken på sommaren. För Simon har denna djupdykning i badhytternas historia också varit en djupdykning i hans egen historia. Han återvände till de många, långa sommardagarna, till tiden när han var barn i sin morfars badhytt, och senare när han själv fick en badhytt och kunde samla sin egen familj.

– Vi hade en stuga i Løkken fram tills vi köpte badhytten 1984, och på den tiden tillbringade vi stora delar av dagarna i badhytten. I början tog vi med oss en gasolbrännare, kaffepanna, gryta och stekpanna och lagade kaffe och mat i huset. Ofta satt vi med levande ljus i badhytten till sent på kvällen och det var beckmörkt när vi körde hem. Idag använder vi den också mycket, och vi åker gärna hit med kvällskaffet så att vi kan njuta av solnedgången, säger Simon.

För Simon är de enkla, vita trähytterna på stränderna i hans hörn av Danmark så mycket mer än bara badhytter:

– De är mycket mer än en plats där man byter kläder. Jag ser det som ett stycke fritidskultur där livet utspelar sig.

Hytterna i Løkken har kallats “Den vita staden” de senaste 80 åren. De kallades så första gången i tidningen Vendsyssel Tidende år 1935, säger Simon. Själv är han väldigt förtjust i sitt lilla hus.

Han njuter av samma utsikt som hans familj åtnjöt i morfars badhytt: utsikten över Nordsjön genom fönstren i en liten, vit badhytt på stranden i Løkken.

Badhytternas historia

Äventyret med de vita badhytterna, som bland annat är kända från stränderna vid Blokhus och Løkken, började för cirka 300 år sedan i England.

I början av 1700-talet blev man intresserad av havsbadens välgörande effekt i havsstäderna längs södra Englands kust. Men eftersom man ansåg det olämpligt att bada direkt från stranden hittade en okänd uppfinnare i Scarborough en anmärkningsvärd lösning: en fyrkantig trähytt på fyra hjul med ett litet fönster och en dörr mot vattnet.

På engelska kallades det för “bathing machine” och på tyska för “Badekarre”. “Karre” betyder ‘vagn’ och på danska blev det därför “badevogn”. “Badhytt” på svenska.

Läs mer på Simons hemsida: simon-jacobsen.dk

Scroll to Top