Pauline, 71, lärde sig att utmana sina begränsningar: ”Nu är jag inte rädd att göra fel längre”

Långt upp i åren var Pauline rädd för att göra bort sig. Hennes dåliga självkänsla gjorde livet fattigare. Men när hon lärde sig mer om sig själv och sina känslofällor vågade hon utmana dem.

Känslofällor kan vara en mängd olika sorters fallgropar inom en mängd olika områden. Ditt främsta problem är kanske att du skjuter upp saker, har låg självkänsla, prestationsångest eller övertänker saker.

Kanske låter du rädslorna stå i vägen för dina drömmar. Eller ägnar timmar åt att älta varför saker blivit som de blivit. Eller så kanske du intalar dig själv att du inte bryr dig. Samtidigt som ditt beteende avslöjar att du verkligen bryr dig.

– Känslor är fantastiska. De kan göra dig stark och ge dig kraft att ta dig an livets utmaningar, men de kan också sabotera och få dig att agera impulsivt och självdestruktivt, säger psykologen, föreläsaren och författaren Siri Helle, aktuell med praktiska handboken Känslofällan – Ta makten över dina tankar, känslor och ditt beteende (Bonnier Fakta), med de bästa råden från KBT för att vända svåra känslor till styrka och glädje.

Bryt invanda mönster

Tvärtemot klämkäcka råd om positivt tänkande och att gå på magkänslan, vill hon hellre att vi lär oss om beteendeprincipen.

– Genom att agera i linje med känslan du vill uppnå, snarare än känslan du redan har, kan du bryta invanda mönster. En enda subtil men medveten beteendeförändring kan kicka igång en psykologisk reaktion som förändrar dina tankar och känslor i grunden. Beter du dig lugnt sjunker stressnivåerna. Agerar du modigt krymper rädslan och så vidare.

Att agera tvärtemot sina impulser är förstås inte behagligt, men möjligt, menar Siri Helle.

– Man kan leda jobbmöten fast man är nervös, och göra det varje vecka tills man vant sig. Man kan plocka upp målarpenseln och sätta i gång, även om inspirationen dröjer. Man kan känna olust inför att gå på fest, men ändå sätta på favoritmusiken och fixa håret.

– Det fina är att eftersom tankar, känslor och beteenden hänger ihop, brukar beteendeförändringen så småningom smitta av sig på tankarna och känslorna, och då slutar du hamna i känslofällan!

Pauline, 71, lärde sig att utmana sina begränsningar: ”Nu är jag inte rädd att göra fel längre”
– En liten beteendeförändring kan förändra dina tankar och känslor i grunden, säger psykolog Siri Helle.
Foto: Caroline Andersson Renaud

Pauline Salzer

Ålder: 71 år.
Familj: Son, bonusdöttrar, bror och brorsbarn.
Bor: Ängsö utanför Västerås.
Gör: Pensionär och egenföretagare, utbildad skrattcoach.

Pauline Salzer skrattar mycket när vi pratas vid. Men kommer snart in på ett par jobbiga känslofällor som grundlades i henne redan som barn och som faktiskt förstörde många möjligheter att uppleva glädje.

– När jag var liten älskade jag att sjunga, jag tyckte att sång var underbart. Men min musiklärare sa att jag skulle sätta mig längst bak och inte sjunga så högt för att inte förstöra sången för de andra. Känslan av att vara misslyckad och inte kunna sjunga satt i långt upp i åren.

Samma var det med dansen. Som barn tyckte hon om att röra kroppen till musik, men fick höra att hon var klumpig. Trots att hon längtade efter att dansa utsatte hon sig inte för risken att göra bort sig.

Båda dessa saker hindrade henne från att leva fullt ut inom dessa områden. Känslan av att vara fel gnagde i henne. Men det kom en punkt när Pauline ville ta sig ur dessa hindrande tankar och förutom att plöja självhjälpsböcker och gå i terapi, började hon djupstudera sig själv. Det ena ledde till det andra och plötsligt tog hon sånglektioner, sjöng i kör och lärde sig att dansa samba!

– Jag insåg att jag inte behöver vara perfektionist och bra från början. Jag förstod att om jag övade skulle jag bli bättre och att jag kan ge saker lite tid.

– Jag började ställa frågor till mig själv som “Vill jag komma vidare?” och “Vill jag utvecklas och se vilka möjligheter jag har?”. Svaret var förstås ja, det vill jag. Okej, men hur då? Jo, genom att lära mig hur jag funkar och vad jag behöver.

– Till exempel känner jag mig ofta osäker i början när jag testar något nytt, men vet också att ju mer jag lär mig, desto mer släpper den känslan. Så det är bara att härda ut, jag kommer om ett tag att finna glädje i det jag gör.

Pauline säger att hon fortfarande hamnar i känslofällor, men kan ta sig ur dem snabbare nu.

– Jag har exempelvis en tendens att skjuta upp saker som jag känner osäkerhet inför eller tycker är jobbiga. Ju mer jag skjuter upp dem, desto större blir motståndet inombords. Men numera tar jag tag i sakerna utan tanke på att det måste bli perfekt. Jag bara gör, på en gång.

Hon har även blivit bättre på att leva i och njuta av nuet och låter bli att fastna i att älta det som varit eller oroa sig över det som ska komma.

– Genom att jag hittat sätt att få kontakt med mig själv och min kropp ger det en ökad närvaro, i stället för att bara vara i mina tankar. Det kan vara att sträcka på mig och andas djupt eller uppmärksamma var jag sätter mina steg när jag är ute och går.

– Och jag börjar varje dag med att sitta stilla i fem minuter, fokusera på min andning och sätta en intention för hur jag vill förhålla mig till dagen. Det ger ett lugn och en bra struktur.

Pauline, 71, lärde sig att utmana sina begränsningar: ”Nu är jag inte rädd att göra fel längre”
Pauline har blivit bättre på att leva i nuet och njuta av det. (Foto: Per Groth)

4 steg till bättre självkänsla

Självkänsla är inte konstant, den kan dippa genom olika perioder i livet. Kanske har du fått sparken eller blivit dumpad eller fått någon annan rejäl smäll som gör att du tänker att det inte är någon idé att försöka. Du känner dig låg eller skamsen. När tankarna och känslorna är mörka smittar de av sig på beteendet. Men, det går att ge sin självkänsla utrymme att växa genom att öva på exempelvis dessa fyra saker:

1. Var stolt över dig själv

Istället för att stå framför spegeln och intala dig själv att du duger, tänk att motståndskraftig självkänsla byggs när du gör framsteg inom viktiga livsområden. Goda gärningar får dig att känna dig stolt över dig själv. Fundera över vad som skulle få dig att känna dig stolt, utifrån de förutsättningar du har i dag.

2. Vårda relationerna

Har du låg självkänsla är det frestande att jaga ytlig bekräftelse. Den mer långsiktiga bekräftelsen får du dock oftast från dina nära relationer. Självkänslan stärks också när du känner dig som en del av ett större sammanhang. Det kan vara en klubb, en kompiskrets eller en församling där du har en plats och känner dig värdefull. Om du har ett sådant sammanhang är det ofta värt att hålla fast i det. Om inte, kan du söka upp ett.

3. Tacka för komplimanger

Tänk på hur du pratar om dig själv. När du kommer hem, ägna inte all tid åt att räkna upp saker du har klantat till under dagen. Berätta också om sådant du är stolt över. Det gäller även när du tar emot komplimanger. Avfärda dem inte genast med ett “Äsch, så bra var det inte”. Träna på att säga: “Tack, vad kul att du gillar det.”

4. Stå upp för dina behov

När du brottas med låg självkänsla kan det vara svårt att hitta en bra balans mellan dina egna och andras behov. Här gäller det att hitta så kallad sund självhävdelse som innebär att du tar dina och andras behov på lika stort allvar. Du står upp för din egen åsikt men respekterar att andra kan tycka annorlunda. Och du erkänner dina misstag utan att förminska dig själv i övrigt.

Källa: Känslofällan

Scroll to Top