Margareta, 87, ger sina bästa livsråd: “Ät choklad, men inte sådan där nyttig”

Som 85-åring debuterade Margareta Magnusson som författare med storsuccén Döstädning. Nu har hon tänkt igenom sitt liv och sammanfattat det viktigaste hon lärt sig under sina år på jorden. Några av råden är kanske inte precis de förväntade ...

Margareta Magnusson

Ålder: 87 år.
Familj: Fem barn och sju vuxna barnbarn.
Bor: På Södermalm i Stockholm.
Gör: Pensionär, konstnär och författare.
Aktuell: Med nya boken Livsråd från någon som (förmodligen) kommer att dö före dig (Bonniers).

I förordet till sin nya bok skriver Margareta Magnusson:

“Jag ville inte skriva en lång bok. Äldre människor vill inte läsa 400 sidor – de kanske inte lever så länge.”

Boken har den något melankoliska titeln Livsråd från någon som (förmodligen) kommer att dö före dig. Jag kommenterar att hennes nya bok varvar allvar med väldigt mycket humor, och Margareta skrattar i telefonen.

– Jag vill inte komma med pekpinnar, det har vi väl nog med ändå. Jag tänkte att jag som är så pass gammal kanske kan dela med mig av saker som andra kan ha glädje av.

När Margareta för ett par år sedan gav ut den omtalade Döstädning – ingen sorglig historia blev den en internationell succé. Boken startade en rörelse som fick människor över hela världen att börja göra sig av med sina prylar innan det var för sent.

Idag är Margareta 87 år och döstädar fortfarande, om än lite långsammare. Under pandemin har hon haft tid över både att tänka tillbaka på sitt liv och att reflektera över hur man åldras bäst.

– Efter förra boken fick jag mersmak och tänkte att det skulle vara kul att skriva en till. Jag har alltid skrivit dagböcker och loggböcker när vår familj seglade. Nu skrev jag ner mina livserfarenheter och såg tillbaka på mitt omväxlande och brokiga liv.

Hon reflekterar i nya boken över åldrandet och hur vi kan åldras på ett bra sätt. Här finns många handfasta, humoristiska och avspända råd.

– Hur jag kom fram till just dessa levnadsråd? Jag plockade saker från mitt eget liv och hoppas att läsaren åtminstone får en kul stund medan man tar del av dem.

 

Margareta, 87, ger sina bästa livsråd:

8 kloka livsråd från Margareta Magnusson

Ta hand om dina vänner

Margareta har flera barndomsvänner i livet men inte alla bor nära. Tack vare den moderna tekniken kan hon ändå hålla kontakt med exempelvis en väninna som bor i Nice.

Regelbundet “träffas” de över något av de många digitala verktyg som finns – Facetime, Skype, Zoom eller Whatsapp – och tar en drink tillsammans, gärna gin och tonic. Det är skönt att prata med någon som man känt länge och där man kan ta upp tråden där man lämnade den sist utan problem.

– Det är viktigt att även vi som blivit äldre håller oss à jour med tekniken, annars hamnar vi lätt utanför och missar så mycket som gör livet både lättare och roligare – för att inte tala om att barn och barnbarn ska slippa tycka att vi är för gamla och mossiga för att få vara med.

Gå inte tomhänt

När du reser dig från middagsbordet, ta med tallriken och glaset till köket. Gå inte tomhänt. När du är på väg ut, ta med dig soporna. När du kommer hem, kliv inte över posten på dörrmattan – ta upp den!

– Jag tror att principen om att inte gå tomhänt kan användas överallt i livet. Medan du fortfarande vandrar på planeten se till att plocka upp din del av skräpet. Lämna inte ett berg av bråte efter dig. Vår jord är beroende av det.

Volontärarbeta så mycket du kan

Allt eftersom du blir äldre kommer du förmodligen att upptäcka att du har mer tid över än du trodde att du skulle få. Så även om världen kanske inte går under utan dig, kan den alltid behöva en extra knuff i rätt riktning. Engagera dig – det kommer att hjälpa både dig och andra.

– Många pensionärer sitter väldigt mycket och dricker kaffe men det finns faktiskt en massa saker man kan göra, till exempel jobba ideellt i en skola eller i bostadsrättsföreningen. Själv hjälper jag äldre att mejla och surfa. När de lyckas skicka sitt första mejl ser jag hur deras ansikten skiner upp.

Ta hand om ditt hår – om du har något

Du kommer med åren att få rynkor och gå långsammare men du kan pigga upp dig genom att försöka hålla dig så snygg du kan.

– Jag tycker det är viktigt att sköta om håret. Ingens hår kan vara toppen när man är över 80 – det har med största sannolikhet blivit tunnare, förlorat sin lyster och mycket av sin färg. Men om man bryr sig om sitt utseende, vilket jag gör, så är håret en bättre arbetsplats än trynet. Om du inte har en bra kalufs finns det alltid fina peruker och färgningar, inpackningar och behandlingar som kan skänka textur och väcka nytt intresse för ditt åldrande, grånande hår.

Behandla små barn, stora barn (och barnbarn) som du själv vill bli behandlad

Små barn säger de tokigaste saker men om du lyssnar noga kan de ibland vara riktigt kloka vad gäller livet. Stora barn (alltså vuxna) tycker också om att bli hörda och om du lyssnar på dem behöver du aldrig oroa dig för att de inte ska ha tid för dig.

– Det låter nästan som ett budord men jag tycker det är viktigt att vi är snälla mot de som är yngre. Gamla är faktiskt inte alltid det och tycker ibland att ungdomar är besvärliga. Och det är de kanske men de är ju kul också. Om vi sätter oss ner med dem och lyssnar, berikar de våra liv. Att umgås med unga håller sinnet ungt och gör att man hänger med i vad som händer i världen.

Trilla inte & andra praktiska tips för att åldras med stil

Är man över 80, eller även om man är yngre och känner sig lite ängslig över balansen, så borde man skaffa sig en rollator. För är man över 80 ska man absolut inte trilla omkull. Om det händer kan vägen tillbaka vara lång och svår.

– Jag har tagit bort trösklar och små mattor och annat från min lägenhet som det är lätt att snubbla eller halka på. Ändå ramlade jag i början av pandemin och har fortfarande besvär av det.

– Nu låter jag tråkig men man ska också tänka på vad man äter och se till att varken vara för mager eller för tjock. Det är viktigt att få i sig ordentligt med näring och inte bara ta vitaminpiller. Tycker du att det är tråkigt att äta ensam, ring någon på Whatsapp och ät tillsammans med en kompis!

Ha ett öppet sinne

Jag har upptäckt att inget åldrar mig och mina vänner lika fort som ett stängt sinne. Jag har också sent i livet insett att jag nu bara ångrar alla saker jag sa nej till. Se därför till att alltid säga ja.

– När man är över 80 är det lätt att bli arg. Det är nya saker hela tiden – nya politiker, nya länder, nya krig, nya tekniker. Faktiskt så är allting nytt och det blir nyare hela tiden. Om du är över 80 har du två val – vara arg eller följa med strömmen. Var snäll och försök göra det senare. Att acceptera förändringarna, till och med njuta av dem, kan vara riktigt kul.

Ät choklad

Det har gjorts massor med studier på hur choklad positivt påverkar blodcirkulationen i hjärta och hjärna. Men det är som med rödvinet – för varje ­studie som säger att det är bra för dig, finns det en konkurrerande som listar alla hemska saker.

– Men jag tycker i alla fall att det är gott med choklad och äter det varje dag. Och det ska vara ljus choklad, inte sådan där nyttig mörk choklad som smakar bittert. Man ska unna sig trevliga saker, det är ett sätt att slippa bli deprimerad. Man kan inte prata med chokladen men man kan njuta av den.

Scroll to Top