Marcus blev både morfar och tvillingpappa – inom loppet av tre månader

När Marcus 19-åriga dotter Julia berättade att hon var gravid kändes livet lite orättvist för honom. Han och hans fru Kamilla hade i flera år försökt skaffa barn. Men snart visade det sig att även Kamilla var gravid och det skulle bli dubbel lycka på mer än ett sätt för Marcus …

Marcus Schönbeck

Ålder: 46 år.
Familj: Gift med Kamilla Larsen, 37, tvillingarna Elton och Milion som föddes i september, Julia, 20, och Ida, 16, från ett tidigare förhållande, samt barnbarnet Melwin snart 1 år.
Bor: I hus i Hallabro norr om Ronneby, Kamillas föräldrahem.
Gör: Försäljare.

Marcus Schönbeck sätter tvillingsönerna Elton och Milion på var sitt lår och mellan dem står Melwin som han är morfar till. Samtidigt är Elton och Milion morbröder till Melwin som är tre månader äldre än vad de är. Alla barnen föddes i fjol.

– Det kan låta lite komplicerat men så är det, säger Marcus Schönbeck och skrattar när vi träffas hemma i 20-åriga dottern Julias lägenhet i Ronneby.

Julia Gustafsson är mamma till Melwin och syster till Ida, 16. De är Marcus barn från hans tidigare förhållande.

Ett tag efter separationen från deras mor träffade han den nio år yngre Kamilla Larsen. Det var för ungefär tolv år sedan. Kamilla hade inga barn och ville gärna ha, medan Marcus var kallsinnig till att skaffa fler än de båda han redan hade.

– Men när vi efter ett par år vuxit ihop kändes det självklart att vi skulle skaffa barn och skapa en familj, säger han.

Det skulle visa sig vara betydligt svårare än de räknat med. Efter flera år av fruktlösa försök ville de göra provrörsbefruktning, IVF. För att få göra det krävs noggranna undersökningar och det var då läkarna upptäckte att Kamilla hade ett fel på sköldkörteln. Felet innebar en risk att barnet inte skulle födas friskt och IVF medgavs inte förrän Kamilla var helt frisk.

– De började med att medicinera mig i ett par år men det hjälpte inte. Då var nästa steg att operera bort sköldkörteln och sedan medicinera mig så att jag fick de värden som krävdes för att göra en IVF, berättar Kamilla.

Samtidigt tickade den biologiska klockan och värdena ville inte upp till den nivå som krävdes.

– Allt det här låg som ett mörkt moln över våra liv, säger Marcus.

Marcus blev både morfar och tvillingpappa – inom loppet av tre månader
Bebismys! Lille Melwin sitter mellan morfar Marcus ben. I Marcus famn ligger Melwins morbröder Elton och Milion.

Grät av lycka

Under tiden hade Marcus dotter Julia träffat Marcus Pettersson, 23, och flyttat ihop med honom. En fredag i oktober ringde Julia till sin pappa och undrade om han kunde komma hem till henne och sambon på lunch.

– Jag anade varför och inte var det för att de köpt ny bil i alla fall, skrattar Marcus.

Det var som han trodde. ­Julia och Marcus berättade för honom att de skulle bli föräldrar – och att han skulle bli morfar.

Omtumlande på många sätt.

– Det var som om två världar krockade, säger Marcus. Jag var självklart glad för deras skull. Men samtidigt kändes det lite hårt att min då 19-åriga dotter skulle få barn när jag och Kamilla var mitt uppe i den jobbiga processen med att bli gravida.

Men saker skulle snart hända. I december 2020 visade sig Kamillas prover vara tillräckligt stabila – de var berättigade till IVF. Kamilla remitterades till Malmö och fick tid för äggplock den 18 mars 2021. Tre dagar senare, den 21 mars, återfördes ägget. Nu återstod en 21 dagar lång väntan på graviditetssvar.

Julia och Ida visste vad som var på gång.

– Vi ville gärna ha ett litet syskon, säger Julia.

Påskdagen 2021 hade det gått 21 dagar men Kamilla och Marcus väntade en dag extra med att göra graviditetstestet.

Det var knallrött – positivt. De vågade inte tro på det.

– Vi grät av lycka, det var en sådan konstig känsla.

Marcus räknade på graviditeten och kom fram till att han kunde bli både morfar och pappa samma år.

Julia och Ida blev överlyckliga, även om Julia då hade fullt upp med sin egen graviditet.

Marcus blev både morfar och tvillingpappa – inom loppet av tre månader
Det var en lång kamp för Kamilla och Marcus att bli föräldrar men när det till slut lyckades blev det dubbel glädje.

Ett chockerande besked

Vid ultraljudstestet i vecka åtta fick inte Marcus följa med Kamilla in på grund av restriktionerna kring coronapandemin. Kamilla kom tillbaka till bilen och höll upp ultraljudsfotot framför näsan på honom.

– Ser du?

– Nä.

– Det är två prickar – tvillingar!

En smärre chock för Marcus.

– Jag hade precis landat i det faktum att jag skulle vara nybliven pensionär när mitt yngsta barn tog studenten. Hur skulle jag reda ut tvillingar, kunde jag ens fortsätta jobba? Men samtidigt var det lite häftigt.

Bara ett ägg hade satts in men det hade delat på sig så att det blev tvillingar.

Det stod också snart klart att det rörde sig om två tvilling­pojkar som var uträknade till den 8 december.

Men innan dess skulle Marcus bli morfar. Den 16 juni nedkom Julia med en liten Melwin.

Marcus och Kamilla hade påbörjat en resa som skulle bli jobbig. Tidigt i graviditeten hade läkarna sett att det skiljde i storlek mellan fostren.

– Elton växte betydligt snabbare än Milion. Vi fick åka till specialistsjukhuset i Lund och göra flödesanalyser för att hålla koll på tillväxten. Komplikationen innebar att tvillingarna skulle tas ut med kejsarsnitt tidigare än den normala graviditetstiden.

Frågan var bara hur länge de kunde vänta? Varje vecka bebisarna kunde stanna i magen var värdefull, berättar Kamilla.

Den 20 september lades Kamilla in på sjukhuset i Lund, då var hon i vecka 28. Milion skulle helst väga ett kilo innan de plockade ut honom.

Marcus blev både morfar och tvillingpappa – inom loppet av tre månader
Melwin roar sig i bollhavet medan Kamilla och Julia tar hand om Elton och Milion.

Hjälper varandra

Måndagen den 27 september ringde Kamilla till Marcus – det var dags. Han kastade sig i bilen och körde från jobbet i Karlskrona mot Lund. Det var trafikstockning och annat som stoppade upp. Dessutom skulle han göra covidtest när han kom fram till sjukhuset.

Han hann fram i tid men var både stressad och orolig.

– Förlossningsläkaren klappade mig på axeln och lovade att det skulle gå bra.

Och det gjorde det. Först kom Elton som vägde 1 600 gram och därefter Milion som vägde 1 000 gram. Trots att de var så små var de förvånansvärt starka och kunde andas själva. De behövde bara lite andningshjälp.

– Det var underbart att se dem, säger Kamilla och Marcus.

Julia och Ida satt hemma och var nervösa och blev oerhört lyckliga när deras pappa kunde meddela att de blivit storasystrar och skickade bilder på de nyfödda i familjens Facebookgrupp.

Tvillingarna fick stanna en vecka på sjukhuset i Lund innan de flyttades till Karlskrona. När de var 8 veckor gamla fick de komma hem.

– Vi älskar våra småsyskon, det är så härligt, säger Ida och Julia.

Det har också inneburit att Julia och Kamilla kommit närmare varandra eftersom de båda är mammalediga och kan träffas med sina småttingar.

– Vi kan hjälpa varandra med barnen och vi är ute och går promenader tillsammans. Det är jättehäftigt.

Scroll to Top