Hela syskonskaran fyller år på samma dag: “Ett tag hade vi barnkalas tre helger i rad”

På påskafton blir det ett rejält kalas hemma hos familjen Sjölin. Då fyller nämligen de tre syskonen Teo, Isabell och Nellie år. De är födda på samma dag med två års mellanrum.

Nellie, Isabell och Teo Sjölin

Ålder: Fyller 16, 14, respektive 12 år den 16 april.
Familj: Pappa Andreas Sjölin, 53, och mamma Josefin Grönlund Sjölin, 39. Tre katter.
Bor: Särö, utanför Göteborg.

Den 16 april är en alldeles speciell dag för familjen Sjölin på Särö söder om Göteborg. Då är det barnens födelsedag. De är alla tre födda på samma dag, med två års mellanrum.

– Det började med att Nellie som är äldst kom åtta dagar för tidigt. Isabell kom åtta dagar för sent, medan Teo var beräknad till den 16 april och han kom punktligt, berättar mamma Josefin med ett skratt.

Det anmärkningsvärda är att de tre barnen lyckades pricka in just den 16 april. Frågan är hur det är möjligt.

– Att två barn kan vara födda samma dag utan att de är tvillingar är inte så ovanligt men tre är det nästan ingen som hört talas om. Barnläkaren vi hade i Varberg gillade statistik och han började leta efter något liknande utan att lyckas, berättar de tre syskonens pappa Andreas.

Det var först när den franske fotbollsstjärnan Antoine Griezmann förra våren berättade att hans tre barn är födda på samma datum olika år som de tre syskonen Grönlund Sjölin också blev uppmärksammade.

Nyheten om Griezmans tre barn basunerades ut över världen och det fick de tre syskonen Grönlund Sjölin att undra varför det aldrig skrivits om dem. Själva tycker de det är toppen att ha gemensam födelsedag.

– Nackdelen är att vi aldrig fått ha vår egen födelsedag men delad glädje är samtidigt dubbel, eller kanske snarare trippel, glädje, säger storasyster Nellie som fyller 16 år på påskafton.

– Vi brukar sova i samma rum natten mot vår födelsedag och mamma och pappa kommer in på morgonen och sjunger för oss alla tre, berättar Isabell som blir 14.

– Och på släktkalasen brukar vi få var sin tårta, säger lillebror Teo, 12.

Mer besvär, om än kärt sådant, har det genom åren varit för Josefin och Andreas att få ihop allt så att alla blev glada och nöjda.

– Ett tag hade vi barnkalas tre helger i rad men då blev vi helt slut. Sedan hade vi kalas tre dagar i rad under fredag, lördag och söndag. Det var bra eftersom vi kunde låta ballongerna och serpentinerna sitta kvar, berättar Andreas.

Men traditionen med släktkalas och tre sorters tårtor är det ingen som ruckar på. Då får alla äta tårta tills de nästan storknar.

– Som väl är har vi ganska likartad smak, säger Nellie som sedan förra födelsedagen bakat sin egen tårta tillsammans med Isabell.

Scroll to Top