Annelie och Jarl gifte sig tack vare Wordfeud: “Annars hade vi aldrig träffats”

Annelie och Jarl Ladó är ett ovanligt par – de har tur i både kärlek och spel. Inte nog med att de blev etta och tvåa i svenska mästerskapen i mobilspelet Wordfeud. De vann dessutom varandras hjärtan.

Annelie och Jarl Ladó

Ålder: 47 respektive 51 år.
Familj: Annelies dotter Alice, 24, och son Albin, 22, och Jarls dotter Emm, 23.
Bor: Hus i Långås, Halland.
Gör: Ekonomi- och marknadsansvarig respektive energiexpert.

Det är oktober 2018 och vi befinner oss i Norrköping på SM i Wordfeud – det Alfapetliknande mobilspelet där deltagarna utmanar varandra i att formulera ord av ett antal bokstäver.

Spänningen är så tät att den nästan går att skära i med kniv. Det är knäpptyst i lokalen, förutom schackklockans nervpåfrestande tickande.

Mittemot varandra vid ett bord sitter Annelie Ladó och Jarl Nilsson, då 44 respektive 48 år, öga mot öga i en avgörande match. Svetten börjar bryta fram i deras pannor.

Till slut rinner tiden ut för Annelie, och Jarl kan lyfta bucklan och titulera sig svensk mästare.

– Jag hamnade i tidsnöd. Efter den snöpliga förlusten var jag ju bara tvungen att få revansch och på den vägen är det, säger Annelie med ett skratt när hon och hennes nyblivne man berättar hur det gick till när de träffades.

När vi tre år efter den nervkittlande finalmatchen träffar guld- och silvermedaljören i mästerskapen bor de inte bara ihop – de är dessutom äkta makar sedan drygt ett år.

– Jag hade aldrig träffat Annelie om det inte varit för Wordfeud, säger han och lägger armen om henne.

Båda är inbitna Wordfeudspelare sedan många år, men ingen av dem hade kunnat tro att spelet skulle leda till både en romans och att de träffade sin livspartner.

Strategi och tur

I korthet kan man beskriva Wordfeud som ett spel där man, precis som i Alfapet, ska bilda godkända svenska ord på en spelplan. Man får poäng beroende på hur svåra bokstäverna är, hur långt ordet är och om man lyckas lägga på någon av de rutor på spelplanen som ger dubbel eller trippel poäng. Flest poäng ger riktigt knepiga bokstäver, som Z och X.

– Det gäller att ha en god känsla för ord och att vara strategisk. Men man måste också ha en portion tur med brickorna man får. Det är inte så lätt om man bara får vokaler eller konsonanter, berättar Annelie.

Ända sedan hon var barn har hon gillat brädspel som Alfapet och Scrabble. När hon stötte på Wordfeud första gången var hon fast.

– I mitt fall var det en barndomskompis som lurade på mig det för 7–8 år sedan, säger Jarl. I början slog han mig hela tiden, men eftersom jag har vinnarskalle gav jag mig inte. Sedan var jag också helt fast.

När man spelar Wordfeud som vanligt via mobiltelefonen har man 72 timmar på sig att bestämma sitt nästa drag, men under tävlingar sitter man mittemot varandra och spelar med en schackklocka.

– Det brukar gynna mig eftersom jag är snabbtänkt och slår snabbt på schackklockan, berättar Annelie

Annelie och Jarl gifte sig tack vare Wordfeud:
Match på gång! Wordfeud spelas i mobilen och oftast på språng, men vid SM sitter spelarna just så här, mittemot varandra.

Chattade i appen

Den laddade matchen på SM i Norrköping 2018 var faktiskt inte första mötet mellan de båda. De träffades redan året dessförinnan, då mästerskapen avgjordes i Hallsberg.

– Den gången gick det bättre för mig än för Jarl. Jag placerade mig bland de tio bästa, men så hade jag ju också spelat några år längre än han.

Vid det tillfället sa de inte så mycket till varandra utan utväxlade bara några artigheter. Ingen av dem var ju som sagt på jakt efter en ny partner, utan de var bara i Hallsberg för att utmana andra i sin favoritsysselsättning.

I Norrköping ett år senare var rollerna ombytta.

– Jag försökte prata med Jarl medan vi spelade mot varandra, lite för att försöka distrahera honom. Men han var så koncentrerad på spelet att jag tror att han inte ens såg mig.

Det var först vid prisutdelningen, där de stod tätt intill varandra, som han riktigt lade märke till henne.

– Jag höll lite extra hårt om henne när vi stod på podiet. Det kändes skönt att hålla om henne, minns han med ett leende.

Bara någon vecka senare sökte Annelie upp Jarl på Wordfeudappen och utmanade honom på ett revanschmöte. Det blev sedan många matcher mellan “Tussilado” och “Sågnål”, som är deras användarnamn i appen.

– I spelet finns en chattfunktion och vi började skriva små meddelanden till varandra, berättar hon.

Det visade sig snabbt att de båda var relativt nyseparerade, hade barn i samma ålder och att de hade många gemensamma intressen.

Annelie och Jarl gifte sig tack vare Wordfeud:
Jarl och Annelie visar upp sina pokaler. Nu hoppas de att det blir fler när SM i Wordfeud kommer igång igen!

Gemensam semester

Lagom till halloweenhelgen några veckor efter SM skulle Annelie resa till Göteborg för ett ärende. Jarl föreslog då att de skulle träffas och gå ut på en dejt.

– Vi träffades på Liseberg och det var lite otäckt med alla spöken, så jag fick hålla henne i handen, säger han med ett brett leende.

De fortsatte sedan till en restaurang på området där varje rätt specialdesignats för att passa till halloween.

– Det var en mycket trevlig kväll, säger hon. Det låter lite klyschigt, men det kändes som om vi alltid känt varandra. Det var så naturligt och det gick så lätt att prata om allt med Jarl.

Efter den kvällen ville de båda träffas så ofta som möjligt. Men det var inte så lätt eftersom Annelie var bosatt i Örebro, där hon var chef i en klockbutik, och han arbetade som energiexpert i Falkenberg.

– Varannan helg jobbade jag i butiken och då kunde jag inte åka någonstans, berättar hon.

Semestern 2019 fick de äntligen gott om tid tillsammans. Han visade henne den underbara naturen och stränderna i Halland och hon tog honom till sina favoritställen runt Örebro.

– Men vi var mest hos Jarl i Långås. Det kändes verkligen inte kul när jag skulle åka tillbaka till Örebro.

Efter ett tag sa Annelie helt enkelt upp sig på vinst och förlust och flyttade till Långås.

– Det var lättare för mig att flytta än för Jarl eftersom mina barn var vuxna och inte bodde hemma längre och han precis var på väg att starta egen firma. Som väl var gick det bra och jag fick snabbt ett nytt jobb.

Vill ha fler pokaler

Tidigt upptäckte Annelie och Jarl att de båda tyckte om att vara ute i naturen och vandra. De har gått flera vandringsleder tillsammans och vid Åkulla bokskogar i Halland överraskade han henne genom att gå ner på knä.

– Jag friade till Annelie på palindromdagen 2020-02-02. Det var egentligen inte planerat, men det var en härlig dag vid en liten porlande bäck, minns han med ett leende.

– Det kändes helt naturligt, så det var ingen tvekan från min sida, säger hon.

Tanken var att de skulle gifta sig vid Balatonsjön i Ungern samma sommar, men coronapandemin satte käppar i hjulet.

– Istället gifte vi oss i liten skala på Wedevågs herrgård i Närke på nationaldagen och det blev jättebra eftersom barnen kunde vara med. Balatonsjön får vi åka till på bröllopsresa istället.

Det har inte hållits några mästerskap i Wordfeud under pandemin, men Annelie och Jarl hoppas att de kommer igång igen under 2022 och de är båda taggade att kämpa om titeln som svensk mästare.

– Vi vill ha fler pokaler på vår hylla, säger Annelie med ett skratt. Vi planerar också att hålla tävlingar här i Falkenberg. Vi har skaffat en lokal där vi kan samlas många för att spela tillsammans. 

Scroll to Top