Carola om första mötet med dottern: “Jag ville ju vara allt hon längtat efter”

Det första mötet med sin dotter beskriver Carola som heligt, men också nervöst. Nu är Zoe 12 år och medverkar i Carolas fjärde julkonsert i Steninge slottslada.

Carola Häggkvist

Ålder: 55 år.
Bor: I ett hus i Steninge slottsby.
Familj: Sonen Amadeus, 23, och dottern Zoe, 12.
Gör: Sångerska, låtskrivare, regissör och producent.
Aktuell: Med julkonserten Jul med Carola i Steninge slottslada.

 

Jul med Carola i Steninge slottslada är tillbaka

För fjärde året i rad bjuder Carola Häggkvist in publiken till sin högst personliga julkonsert Jul med Carola i Steninge slottslada, ett stenkast från sitt eget hem. Den folkkära artisten, som så starkt är förknippad med julen, tänder marschaller utanför, bjuder på pepparkakor och glögg ur faster Peggys gamla glöggmuggar.

– Jag har varit ute och rest över hela Skandinavien i 38 år och då känns det fantastiskt att få bjuda hem publiken till mig, säger Carola till Hemmets Journal.

Idén om att uppträda i en lada fick hon redan på 80-talet då hon såg Amy Grant göra just det. Det fanns en äkthet hon älskade och som hon nu har lyckats återskapa i den stora träladan utanför Stockholm.

– Stämningen blir precis så äkta och magisk som julens alla sånger förtjänar och som jag själv fick uppleva då jag sjöng in sångerna i Betlehem. De rör djupt vid mitt hjärta än idag och ger den frid och kraft på insidan jag själv behöver i jultid och kan ge vidare av. Det är väldigt speciellt för mig och en dröm som går i uppfyllelse, säger hon.

Carola sjunger sina julklassiker, personliga gospelfavoriter och en ny jullåt som sonen Amadeus har skrivit. Men hon är samtidigt den som har regisserat och producerat hela julkonserten. Carola uppträder tillsammans med en 15-mannaensemble, där även den 12-åriga dottern Zoe finns med.

– Jag är så klart jätteglad att vi kan dela glädjen på scen och hela den kreativa upplevelsen. Zoe är duktig på rytm och dans, hon är en mellansopran men gillar hip hop och lite tuffare musik också. Jag är jättestolt över henne.

Carola adopterade Zoe på egen hand från Sydafrika 2012. Den lilla flickan var då nästan tre år gammal och bodde på ett barnhem i Johannesburg. Carola har beskrivit det första mötet som att gå upp för altargången.

– Det var heligt! Jag satt på knäna och tog emot henne. Hennes lycka, hennes förväntan, hon lyste den här lilla tjejen. Samtidigt var jag nervös, jag ville ju vara allt det där hon hade längtat efter.

När Zoe var fem år mötte Carola kärleken i basisten Jimmy Källqvist, 52. Relationen tog slut 2019 men de är fortfarande nära vänner och han är den som Zoe kallar sin pappa.

– Jag och Zoe klarar oss fint och bra själva. Men jag längtar efter kärleken och det hade varit roligt att ge Zoe tvåsamhet vad gäller föräldraskap i hemmet. Jag vill dela livet med en kärlek där man går och dansar i samma takt, där man förstår varandra och delar samma värderingar på djupet, säger Carola.

Så ska Carola fira jul

– Med mina barn, min syster Susanne och hennes familj. Jag och Zoe kanske åker till fjällen några dagar och så ska vi till Sydafrika runt nyår.

Scroll to Top