Butiken stannade när jag sa JA!

Sotar-Andreas frieri till kock-Åsa är ett romantiskt ögonblick som kunder och personal på Ica i Bollnäs sent ska glömma…

Fredag eftermiddag i butiken i Bollnäs. Fullt av människor som gått lite tidigare från jobbet och ska skynda sig att handla innan de åker hem för att fira helg.

Då ställer sig sotaren Andreas Malmquist på knä och friar till Åsa Ekbrink som arbetar i butikens kök. Plötsligt försvinner fredagsstressen. Kunderna stannar upp, personalen stannar upp. Vad är det som händer? Sedan applåder och glada tillrop.

– Att det kunde bli sådan uppståndelse, skrattar Åsa och Andreas när de tittar på Facebook-bilderna som butiken lade ut. Och vilket genomslag det fick. Över 100 000 har läst inlägget.

– Vi måste vara svältfödda på kärlekshistorier, skrattar Andreas.

Bakgrunden till hur han och Åsa träffades är lite som en Hollywoodfilm.

Butiken stannade när jag sa JA!
 

Lite flirtig

Andreas arbetar som sotare i Bollnäs och en fredagsmorgon i januari förra året fick han tillsammans med en kollega uppdraget att rensa kanalerna hos butiken i Bollnäs. Eftersom det var fredag stod helgen för dörren och Andreas kände sig uppslupen och glad.

– Det var riktigt trevligt och jag var nog lite flirtig med tjejerna. Jag frågade bland annat vad som fanns att göra i Bollnäs en lördagskväll eftersom jag skulle dit på kurs om två veckor. 

När sotarna begett sig därifrån kunde inte Åsas kollegor hålla sig.

– Såg du hur han flirtade med dig? Han vill träffa dig, du får ta och ringa honom, uppmuntrade de Åsa som då var ensamstående trebarnsmamma och bodde i en lägenhet bara några hundra meter från jobbet.

Hon tvekade.

Men hon hade uppfattat sotar-Andreas som väldigt charmig och dessutom såg han bra ut. Det fanns bara ett sätt att ta reda på saken – ringa honom. Numret stod på lappen till sotningsuppdraget.

Men vad skulle hon säga? Tänk om han redan var lyckligt gift. Tänk om han inte alls var intresserad.

Butiken stannade när jag sa JA!
 

Nervöst samtal

Till slut tog dock nyfikenheten överhand och hon var rejält nervös när hon ringde. Andreas kollega svarade, Andreas var inte inne.

– Be honom ringa Åsa på Ica, bad hon.

Kollegan lämnade en lapp med namn och nummer till Andreas. Som blev förbryllad.

– Va, hade vi ställt till med något när vi var där? Han ringde upp och förstod snart att det inte handlade om jobbet. Åsa var nervös.

– Först och främst var jag ju tvungen att ta reda på om han verkligen var singel och jag försökte luska ut det från honom, men det var svårt och till slut fick jag fråga rakt ut. När han svarade att han var singel, var i alla fall det en lättnad och vi sa att vi skulle höras igen.

Vad hon inte visste var att Andreas inte riktigt hade koll på vem av tjejerna från köket i butiken det var som hade ringt honom…

– Jag åkte till butiken och smög bakom hyllorna för att se vem det var, skrattar han.

De hördes veckan efter igen och bestämde att de skulle försöka träffas på lördagen när Andreas var på kurs i Bollnäs.


Kärleken spirade

Lördag kväll kom och det var oväder i Bollnäs. Åsa hade nästan somnat på soffan i lägenheten när hon fick ett sms från Andreas. Åsa gav sig ut i snöyran för att möta honom.

– Sedan satt vi i min lägenhet och pratade i flera timmar om allt möjligt. Det kändes bra och vi bestämde oss för att träffas igen, berättar Åsa.

De träffades några gånger den kommande veckan och kärleken fortsatte spira mellan sotaren och kocken. Snart tillbringade de allt mer tid tillsammans i Andreas hus i Järvsö. Framåt sommaren fann Åsa det för gott att göra slag i saken och flytta hem till honom.

– I stället för tre minuter till jobbet fick jag nu 40 minuter, men det gör inget, skrattar hon.

Båda var samtidigt överens om att de inte skulle gifta sig.  Den biten hade de redan varit med om i sina liv. 

Men ju längre tiden gick och ju bättre det kändes, så funderade Andreas på om han trots allt inte skulle ta chansen att fria till Åsa. Men det skulle inte vara något vanligt frieri hemma i vardagsrummet. Det skulle vara något speciellt och han funderade på var de träffats första gången och plötsligt fick han en snilleblixt.

Butiken stannade när jag sa JA!
 

Ett år senare

Fredagen den 29 januari tågade han in i butiken strax efter halv tre. Han letade upp Åsa och bad henne gå och hämta Ica-kortet eftersom han skulle handla innan de begav sig hemåt. Andreas hade tidigare förvarnat butikens webbansvarige att ha kameran redo, för det skulle hända saker. När Åsa kom tillbaka med kortet blev hon paff.

Intill delikatessen hade Andreas gått ned på knä.

– Vad gör han? var min första fundering, säger hon.

Hon hörde en kund säga:

– Titta, han står på knä och friar!

 

I det ögonblicket stannade hela butiken upp. Mobilkamerorna kom fram och Åsa blev alldeles skakig. Andreas tog till orda.

– Det är nu ungefär ett år sedan som vi träffades första gången på just den här platsen, så jag undrar om du vill gifta dig med mig?

Åsa var så tagen att hon knappt hörde vad han sa, men hon förstod vad det handlade om.

– Jag fick fram ett skakigt ja till svar. Det berodde inte på att jag tvekade, utan för att jag var skakig i hela kroppen.

 

Mobilkameror klickade och applåder hördes. Både kunder och butikspersonal uppskattade det de just varit med om. Frågan är hur bröllopet ska toppa frieriet. Jodå, paret har räknat ut det också.

– Vi gifter oss den 16 juli på en sandbank i Ljusnan. Det gör vi för att vi tillbringat mycket tid med båten i älven och på just den platsen brukar vi stanna och bada. Vid normalt vattenstånd räcker vattnet upp till knäna, berättar Andreas.

Så den stora frågan är: Hur gör prästen med sin prästkappa? 

 

Artikeln är hämtad ur Hemmets Journal nr 15 2016.

Dansvideon som slutade i ett överraskande frieri
Sötchock när hundvalparna anfaller
Därför gråter vi till den här fina tuggummireklamen
Scroll to Top