Mia Parnevik: Jag var livrädd för att vara med i tv!

Tv-succén Parneviks har gjort Mia Parnevik till en kändis. Programmet följs av miljontals tittare och Mia fick ifjol motta den prestigefulla tv-kristallen. Men egentligen tycker Mia inte alls om att se sig själv i tv…

Mia Parnevik

Ålder: 48 år.
Familj: Maken Jesper, Peg 20, Penny 19, Philippa 16 och Phoenix 15.
Bor: Florida.
Yrke: Driver flera företag, bland annat inom fastighetsbranschen.
Aktuell med: Nya säsongen av Parneviks i TV3.

Efter tv-succén Parneviks i TV3 blev Mia Parnevik känd för hela svenska folket. Hon var länge tveksam att ställa upp i denna reality-såpa.

– Det blev väldigt mycket med alla gäster, tv-teamet och sedan styra med vårt vanliga familjeliv och barnens alla aktiviteter samtidigt. Jag tycker inte heller om att se och höra mig själv i tv. Men de andra övertalade mig. Att jag sedan fick kliva fram och ta emot en kristall på tv-galan i höstas var ju inte klokt, utbrister Mia. 

Mia Parnevik: Jag var livrädd för att vara med i tv!

Mia fick pris som årets tv-personlighet och årets reality-program vid förra årets Kristallengala.

 

Du har blivit Mia med hela svenska folket, vad tror du det är med dig och din familj som gjort er så populära?

– Det är ju så konstigt och lite på låtsas, men jättekul att folk gillade programmet förstås. Jag tror folk känner igen sig i oss. Det spelar ingen roll om man bor i stor villa i Florida eller i en liten lägenhet i en by i Sverige. Vår serie handlar om hur man är som människa och hur man tar sig an livet. Det är klart att det är trevligt att åka lyxbåt med kändisgäster och kunna skoja och leka i en pool, men i slutänden är det inte leksakerna som definierar en. Det är människan och mötena vi stöter på genom livet.

Vad är kärnan i ditt och Jespers förhållande?

– Jag tror det är humorn, att vi har så roligt tillsammans. Att umgås i vardagen med härliga vänner och bara få skratta. Jag gjorde spagetti och köttfärssås häromkvällen och bjöd in grannfamiljen och hade bara kul ihop.

Mia Parnevik: Jag var livrädd för att vara med i tv!

Humorn och att vi har roligt tillsammans tycker Mia är det som svetsar henne och Jesper samman.

Mia Parnevik: Jag var livrädd för att vara med i tv!

Ett ungt förälskat par. Mia och Jesper Parnevik gifte sig 1994.

 

När har ni krisat som mest?

– Det går upp och ner precis som hos alla par. Jag vill inte måla upp en bild men vi har det bra. Många går isär när jobbiga saker sker men vi blir starkare. Jag har aldrig känt att vi varit på väg att skilja oss eller så, men däremot krisade det då vi båda gick igenom en jobbig period.

Vad var det som inträffade?

– För ungefär fem år sedan genomgick jag en hysterektomi. Livmodern och även äggstockarna opererades bort. Både min mamma och pappa har haft cancer. Jag hade länge haft ont och problem med cystor och myom, så jag kände att det var idiotiskt att inte göra det. Jag har fyra barn och vill ju leva ett långt liv. Men efter ingreppen väntade en omtumlande tid. På grund av äggstocksoperationen kastades jag rakt in i klimakteriet på endast två dagar! Tiden därefter kom att bli den värsta i mitt liv. Jag blev förbannad och skrek, kände inte igen mig själv. Det var extremt otäckt för min man och mina barn. Jag försökte hålla ihop mig själv, men Jesper fick ta allt. Han stod där i vinden och höll hårt. Men han undrade nog många gånger vart hans Mia tog vägen.

Vad gav dig styrkan att komma igen?

– Saken är den att samtidigt när jag opererades, så opererades Jesper för sin onda höft. Båda nyopererade tillsammans med det faktum att Jesper inte fick spela golf på 3 år gjorde att vi inte var ett bra stöd för varandra. Två starka människor som plötsligt föll samtidigt, ja det var den starkaste påfrestning vi gått igenom. Det var inte så att vi skulle gå ifrån varandra, aldrig någonsin. Men däremot var vi nog båda ganska trötta på oss själva.

– Jag är en envis och stark kvinna som ville komma tillbaka till mitt gamla jag på mitt eget sätt, men det finns ingen genväg i sådana här situationer. Det var först efter att jag och Jesper besökte en livscoach som jag började hitta tillbaka till mig själv igen. Det, tillsammans med hormoner, terapeuter och andra preparat. Men självklart hade äktenskapet vid den tidpunkten börjat bli lidande.

– Jag gick igenom en svår period och det var heller inte så lätt för Jesper. Men han stöttade mig så otroligt mycket och han förklarade för mig att han aldrig skulle ge upp på mig. Han är min stora hjälte i livet.

Mia och Jesper firade sin 20:de bröllopsdag 2014!

 

 

Hur mår du idag?

– Jo, idag mår jag väldigt bra. Mycket tack vare att jag tog tag i allt på en gång. Men även om jag känner mig som 25 år i huvudet så känner jag mig som en tant i kroppen. Jag har inte storlek small längre och jag har en hel del kallsvettningar och andra klimakteriesymptom, haha!

Vad kan du sakna med ­Sverige?

– När maj månad kommer vill jag alltid hem till Sverige. Då saknar jag allt extra mycket. Släkt och vänner, maträtter och lukter …

Tror du det kommer bli fler säsonger av Parneviks?

– Jag säger nej, men vi får väl se vad alla andra i familjen tycker i så fall. Man ska aldrig säga nej, för det sa jag efter första säsongen också och sedan gick det ju så fantastiskt bra första säsongen. Det går inte att komma ifrån att det är en märklig känsla att folk vill sitta och titta på oss i tv…

Mia Parnevik: Jag var livrädd för att vara med i tv!

Familjen Parnevik. Här Philippa, Mia, Jesper, Peg, Penny och Phoenix.

 

Levt på hotell
När hon ser tillbaka på sitt liv sedan hon fick man och barn har vardagen främst bestått av resor och boende på hotell.

– Vi har alltid rest med på olika golfturneringar när Jesper tävlat och därför har vi mer eller mindre bott i resväskor och på hotell under barnens uppväxt. Men nu har vi faktiskt haft en period då vi, under tv-inspelningarna, bott här hemma i huset med våra två yngsta. Peg och Penny bor i universitetsstaden Savannah i Georgia. Alla i familjen har samma livsstil – vi lever ett otroligt intensivt och roligt liv. Det är alltid väldigt mycket av allt, alltid huset fullt med folk, mycket kärlek och många tårar.

Ett slags motto Mia försöker leva efter är att alltid försöka göra vardagen lite kul, vare sig man är på resande fot eller hemma i huset.

– Min farmor kunde alltid skapa fest i vardagen av ingenting alls. Detta eftersträvar jag ofta, crazy saker och roliga lekar. Det kan handla om att bara göra en köttbulle-middag till en fest tillsammans med grannfamiljen.

Mia Parnevik: Jag var livrädd för att vara med i tv!

– Det är alltid väldigt mycket av allt, alltid huset fullt med folk, mycket kärlek och många tårar, säger Mia.

Mia om att plötsligt bli tv-kändis

 

 

Hela artikeln finns att läsa i Hemmets Journal nr 8 2016.

 

Scroll to Top