Loa Falkman tar över på Skansen

Hallå där, Loa Falkman som på nyårsafton läser Tennysons Nyårsklockan från Skansen i SVT för allra första gången. Han efterträder Jan Malmsjö som varit uppläsare sedan 2013.

Loa Falkman tar över på SkansenHur går det nu med det egna nyårsfirandet?

– Det blir som vanligt – en god bit mat och lite skumpa att skåla in det nya året med. I år blir det dock efter tolvslaget, det går ju inte att fira och skåla under uppladdningen!

– Jag och min hustru Rosy brukar fira med goda vänner, men att arbeta under stora helger är inte heller något konstigt i vår familj. Så har livet sett ut för oss under många år. Vi har ofta stått på scen båda två. Rosy var ju dansös under sin aktiva tid.

Blev du förvånad när du blev tillfrågad om att läsa Nyårsklockan?

-Ja kanske lite, fast det har faktiskt hänt att man genom åren sagt att uppdraget skulle passa mig. Mest av allt är jag nog stolt och hedrad.

Men om det blir 15 grader kallt, hur går det då med den värdefulla operarösten?

 – Det tror jag går hur bra som helst! Förra året sjöng jag in julen på Stortorget i Örebro inför 25 000 personer i bitande kyla. Det snöade rakt in i gapet på mig – hela tiden. Det gick, det också!

Vad händer år 2015?

– Det tuffar på som det brukar. Jag har bland annat många konserter inbokade. En höjdpunkt är ett gäspspel med barockoperan Xerxes på Versailles slottsteater i Paris tillsammans med Malena Ernman. Men det är först i sommar. Nu laddar jag för nyårsafton!

Loa Falkman tar över på Skansen

Jan Malmsjö var uppläsare från 2001 och fram till förra året, 2013.

Nyårsklockan – en lång historia

I England var han en uppburen nationalskald. I Sverige är dock lord Alfred Tennyson (1809-92) bara känd för en enda dikt – Nyårsklockan. Den känner å andra sidan i stort sett varenda svensk till…

Första gången dikten lästes på Skansen var nyårsafton 1895. Det var den gången inte av någon stor och känd skådespelare utan av Nicklas Bergendahl, en av Skansens anställda.

Året efter ställdes uppläsandet in på grund av snöstorm, men 1897 lästes Nyårsklockan av Anders de Wahl som under decennier skulle komma att betraktas som Sveriges störste skådespelare. Den gången var han dock bara 28 år och i början av sin karriär. Han skulle sedan under åren 1934-55 läsa dikten i radio.

Uppläsningarna på Skansen var under de första decennierna sporadiskt förekommande. Många olika och mindre kända uppläsare förekom och gjordes bara för dem som kommit till Skansen.

Åren 1947-55 läste skådespelare Olof Widgren (morfar till Helena Bergström) dikten på Skansen. Därefter låg uppläsningarna nere till 70-talet. Då återuppstod Nyårsklockan på Skansen i SVT:s regi, blev en succé, och har sedan dess lästs av:

Georg Rydeberg1977-1982

Jarl Kulle1983-1996

Margaretha Krook1997-2000

Jan Malmsjö2001-2013

Scroll to Top