Enkäten gav svar: Så är våra partiledare!

För ett par månader sedan bad vi er läsare om hjälp. Vi bad er svara på en enkät om de svenska riksdagspartiernas ledare. Vem lagar godast mat? Vem blir argast i bilkön? Vem skulle du be om råd i ett känsligt ärende? Nu vet vi svaren!

Enkäten gav svar: Så är våra partiledare!

 

Fråga 1:
Vem av partiledarna skulle du helst köpa en begagnad bil av?
Stefan Löfven
Om det är för att han har bäst bilar att sälja eller för att han inte kommer att luras vet vi förstås inte. Men den socialdemokratiske ledaren blev förstahandsvalet här.

Fråga 2:
Vem skulle du vilja ha som bordsgranne på en trevlig fest?
Göran Hägglund
Att Kristdemokraternas Göran Hägglund är en trevlig prick har gått fram. Kan tänka att alla de som röstade på Göran här förväntar sig en och an-nan rolig historia vid middagsbordet!

Fråga 3:
Vem skulle du inte vilja bli instängd i en hiss med?
Jimmie Åkesson
Nej, vi vet ju inte varför ni inte vill bli instängda med just Sverigedemokraternas ledare men den här omröstningen tog Jimmie Åkesson hem med god marginal.

Fråga 4:
Vem skulle du be om råd i en personlig konflikt?
Stefan Löfven
Förtroendet verkar vara starkt för denne norrlänning. Kanske är det Löfvens tuffa uppväxt som gör att han verkar vara rätt man att be om råd i personliga frågor?

Fråga 5:
Vem vill du tillbringa en semestervecka med?
Jonas Sjöstedt
Vänsterpartiets ledare fick många röster på flera av frågorna och här top-pade han klart. Man gissar att Jonas framstår som mysig och trevlig på ett avkopplat sätt.

Fråga 6:
Vem vill du inte ha som nära granne?
Jimmie Åkesson
Sorry Jimmie. Sorry Sverigedemokraterna. Återigen i topp på en fråga som innehöll det försmädliga ordet inte

Fråga 7:
Vem tror du lagar godast mat?
Jonas Sjöstedt
En riktig hemmaman och myskille verkar han vara, den där Jonas Sjö-stedt! Åtminstone om man får tro på vad ni läsare tror. Återigen Vänster-partiet i topp alltså.

Enkäten gav svar: Så är våra partiledare!Fråga 8:
Vem är den största djurvännen?
Gustav Fridolin
Kanske ingen jätteöverraskning att just Miljöpartiets språkrör toppade precis den här frågan? Centerns Annie Lööf kom förresten tvåa så det är uppenbart att “grön” och “djurvän” har ungefär samma klang!

Fråga 9:
Vem ställer alltid upp för en vän i nöd?
Stefan Löfven
För tredje gången Stefan Löfven i topp, för tredje gången på en fråga där förtroende betyder det mesta. Undrar om det betyder att Socialdemokraternas ledare kommer att få förtroendet att leda Sverige också?

Fråga 10:
Vem är värsta badkrukan?
Fredrik Reinfeldt
Den här var lite taskig, för det kan ju ingen av oss veta egentligen! Eller är det kanske så att ni som röstade fram stadsministern här faktiskt har spionerat på honom på badstranden?

Fråga 11:
Vem blir argast i bilkön?
Jan Björklund
Arga kan vi alla bli när vi hamnar i en situation vi inte kan påverka, men argast blir tydligen Folkpartiets Jan Björklund. Klar seger för utbildningsministern här.

Fråga 12:
Vem gråter mest på bio?
Annie Lööf
Är det för att hon är den enda kvinnan i enkäten, tro? Centerns Annie Lööf gråter i alla fall mer än någon annan partiledare, om man ska tro svaren rätt!

Så gjorde vi!

Enkäten publicerades i HJ nr 29 som kom ut i början av juli och lades samtidigt ut på vår hemsida på webben. Sista veckan i juli räknades samtliga inkomna svar. Ett fåtal dubbletter från webben räknades bort.

Om man ska säga något generellt om svaren så är det att Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt fick många röster på de flesta frågor. Även Göran Hägglund fick många röster i de frågor som gäller förtroende.

Jan Björklund verkar vara den politiker som engagerar våra läsare minst (med undantag för ilskan alltså).
Sammantaget bör dock enkäten tas med en stor nypa salt. Kanske skulle resultatet bli helt annorlunda om vi gjorde om den efter valet!

Scroll to Top